torsdag 29 november 2012

SONJARUTOR. 25 ST.

Det här är en för mej  en   barndomskaka.

Jättegod tyckte jag då.

4 dl vetemjöl
3 dl socker
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 ägg
2 dl mjölk
50 g smält smör
el. margarin
KOKOSGLASYR:
125 g smör
el.margarin
3 1/4 dl farinsocker
3 dl kokosflingor
1/2 dl mjölk

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 200 grader.
Smörj och mjöla en långpanna 30x40 cm
eller klä den med bakplåtspapper.
BLANDA samman de torra ingredienserna.
Tillsätt äggen , mjölken och det smälta matfettet.
Rör samman till en slät smet.
BRE ut smeten jämnt i långpannan och grädda
kakan i mitten av ugnen i ca 20 min.
FÖRBERED kokosglasyren medan kakan gräddas.
Blanda samman alla ingredienserna  och värm
under omrörning tills allt  smält samman  till en
slät smet.
TA ut kakan ur ugnen och höj ugnsvärmen till 225 grader.
Bre  ut kokossmeten jämnt över kakan och ställ åter in formen
i mitten av ugnen .
Grädda  ytterligare ca 5 min.
SKÄR kakan i rutor eller stavar.

Så himla fint blir det, när den läggs upp på fat,
 sett med barnaögon och jättegott !

LYCKA TILL!

onsdag 28 november 2012

GRYTA MED QUORN OCH KOKOS 4-5 PERS.

Denna gryta är jättegod, särskilt när det är kallt ute
och man kommer in i värmen.

1 paket quorn  i  bitar
2 msk jordnötsolja
8-10 champinjoner
1 bit citrongräs,ca 10 cm
en aning chilipeppar
2-3 tsk riven ingefära
ca 3 dl  grönsaksbuljong
tärning -eller fond
1 burk kokosmjölk
ca 1 1/2 liter tärnade blandade
grönsaker, t ex zucchini,broccoli,
salladslök, gröna bönor och sockerärter
pressad lime
salt å peppar

Så här gör DU:
TINA  quornbitarna.
Skär champinjonerna i fyra "klyftor"
och fräs dem i oljan med quornbitarna.
Strimla citrongräset och lägg i tillsammans
med lite chilipeppar och ingefäran.
Späd med buljongen och kokosmjölken
och låt allt koka upp.
LÄGG i alla grönsaker utom sockerärterna.
Smaksätt med pressad lime.
Låt grytan puttra 6-7 min. och tillsätt
sockerärterna när någon minut återstår.
Smaka av med lite salt och peppar.

Färsk koriander eller slät persilja
ger extra god smak åt grytan.
DU kan gärna servera ett stort lantbröd till.
mmmm....gott  å mysigt!
HOPPAS ATT DET SMAKAR!

måndag 26 november 2012

TACOS MED MOROT , PALSTERNACKA OCH SPARRIS. 4 PORT.

5 morötter
5 palsternackor
500 g sparris
1 dl banan-ketchup
1 dl hackad färsk koriander
12 mjuka tortillor
1 dl creme fraiche

Så här gör DU:
SKÄR alla grönsaker i små bitar  och koka dem i 5-6 min.
tills de är mjuka.
Häll bort vattnet och blanda i ketchup och koriander.
SKEDA upp grönsaksblandningen på mjuka tortillor
med en klick creme fraiche överst.
Banan - ketchup finns ute i affärerna.
se mitt recept på banan - ketchup från
18/9 08 på bloggen.

HOPPAS ATT DET SMAKAR!

GRÖNSAKSGRYTA MED SAFFRAN. 4 PORT.

Om DU inte äter Jul-skinka kan DU prova denna rätt.
mmm...

4 morötter, skurna i 1 cm stora bitar
4 msk olivolja
3 små purjolökar, skurna i 1 cm
stora bitar
1 fänkålshuvud , delat och skuret i
tunna skivor
3 zucchini , skurna i 3 cm stora bitar
6 salladslökar, skurna i 3 cm stora bitar
2 tomater , skalade och skurna i mindre bitar
1/2 liter grönsaksfond
1 krm Saffran
salt å  nymalen vitpeppar

Så här gör DU:
KOKA morötterna i vatten i 5 min.
Ta upp dem och låt dem rinna av.
Hetta upp oljan i en stor gryta.
Lägg i purjolök , morötter och fänkål
och stek i 4 min.
Tillsätt zucchini , lök och tomater och
stek i 2-3 min.
Sjud grönsaksfonden tillsammans med
Saffran i 5 min  och  häll den över grönsakerna i grytan.
Låt sjuda på svag värme i ca 10 min.
SERVERA  gärna med couscous eller ris till.
Smaka av.ev mer salt å peppar.

SMAKLIG MÅLTID!

KÅLDOLMAR FYLLDA MED PERSILJEROT,VITLÖK,HASSELNÖTTER,OCH CHAMPINJONER I CURRYSÅS. 4 PORT.


mmm....gott  !

1 kålhuvud,blanda gärna vitkål och rödkål
2 stora persiljerötter
1 stor potatis
1/2 dl grädde
3 vitlöksklyftor
1 dl hackade hasselnötter
1/2 liter champinjoner, skurna i små bitar
2 dl kokt ris
salt och nymalen vitpeppar
1/2 liter grönsaksfond
1 msk grön currypasta
2 msk mörk sirap

Så här gör DU:
SKÄR bort en del av den grova rotstocken
på kålhuvudet.
Ta försiktigt bort kålbladen , DU behöver 16-18 st.
KOKA  dem i lättsaltat vatten ca 15 min.
Använder DU både vit- och rödkål måste DU koka
dem var för sig.
Rödkålen färgar vattnet vinrött.
SKALA  Persiljerot och potatis och skär dem i
mindre bitar.
Koka dem mjuka 10-15 min.
Häll bort vattnet och häll i grädden.
Mosa rotsakerna.
PRESSA  vitlöksklyftorna  och tillsätt dem  tillsammans
med hasselnötter, champinjoner, och det kokta riset.
SALTA Å PEPPRA.
LÄGG  ut kålbladen  och fördela fyllningen på dem .
Vik  in kanterna  och rulla ihop kålbladen till
små fina paket.
Lägg dem i en smord långpanna .
Blanda  grönsaksfond, currypasta  och sirap och
häll över dolmarna.
STEK i 175 grader i 30 min.
Fonden får inte koka bort.
SPÄD med vatten om det börjar se torrt ut.

SMAKLIG MÅLTID!
LYCKA TILL!

SALLAD MED ROSTAD PUMPA OCH LÖSKOKTA ÄGG. 4 PORT.

Prova detta !

1/2 kg pumpa
skuren i skivor utan frön
olivolja
nymalen svartpeppar
200 g kärnfria  druvor
1 dl gröna oliver
200 g fetaost
3 msk hackad oregano
150 g rucolasallad
4 löskokta ägg
4 msk balsamvinäger

Så här gör DU:
LÄGG skivorna av pumpa i en långpanna
och ringla olivolja över dem.
Kvarna över peppar och ställ pannan i
ca 35 min  i 180 grader i ugnen,tills pumpan
är gyllenbrun.
Låt den svalna .
BLANDA  vindruvor, oliver, fetaost, oregano
och rucola och lägg upp på 4 tallrikar.
LÄGG skivor av pumpa  och två ägghalvor
på varje tallrik.
Ringla över balsamvinäger.

Inte dumt alls.
SMAKLIG MÅLTID!

BEVARA VITAMINERNA !

Ett  gott  råd  .

Tillsätt  en  smörklick  i  vattnet  då  DU
kokar  morötter.
Då  bevaras  vitaminerna  bättre.
De  får  dessutom  godare  smak.



När jag  bakat  rågbröd , lägger  jag  alltid  dem
i  våta  urvridna  bomullsdukar.
Det  gör  att  ingen  hård  skorpa  bildas .



Förr  när  barna  var  små,  när  vi  hade  barnkalas,
då  blandade  jag  karamellfärg  i  vattnet  till iskuberna
Det  brukade  vara  uppskattat.


Sjuka  barn  är  inte  alltid  så  lätt
då  de  måste  stanna  i  sängen.
Plocka  fram  STRYKBRÄDAN
och  använd  till  lekbord.
Då   kan  de  rita,  lägga  pussel,
och  kanske  tillåmed  äta  något
med mor å far.