tisdag 7 maj 2013

BACONLINDAD KORV med bönsallad. 4 -6 port.

  Nu har värmen kommit,då känner iallafall jag
lusten att grilla korv med barn å barnbarn ute.
Vi prova detta !

4 -6 tjocka grillkorvar
4-6 skivor bacon
1 burk kidney bönor, 400 g
200 g svarta bönor
200 g haricots verts
2 paprikor i valfria färger
1 vitlöksklyfta1 näve rucolasallad
SÅS:
2 dl Turkisk yoghurt
1-2 msk senap

Så här gör DU:
LINDA baconskivorna runt korven,
grilla runtom tills baconet fått fin färg
och korven är genomvarm.
SPOLA av kidneybönor och svarta bönor.
Låt rinna av.
Förväll harcots vertsen och blanda alla
bönorna.
Tärna paprikan och rör i.
Skala och pressa i vitlöken och vänd
ner rucolasalladen.
SÅS:
RÖR ihop ingredienserna och servera
såsen bredvid.

SMAKLIG MÅLTID!

HÄLSOBULLAR 8 st .

Ibland blir jag så sugen på vitt bröd,
då går det inte att hejda,så då bakar jag dessa.

25 g jäst
1 tsk honung
3 dl kallt vatten
1 msk vetekli
3 msk havregryn
1 tsk torkad persilja
el vitlökspulver
ev 1 tsk salt
1 msk olja
7 dl dinkelmjöl
el vetemjöl
UGN:225 GRADER.

Så här gör DU:
LÖS jästen i honung och vatten.
Tillsätt resten av ingredienserna
och arbeta ihop allt till en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk ca 1 timma.
BAKA ut till 8 bullar.
Låt jäsa medan ugnen värms.
GRÄDDA mitt i ugnen på
bakpappersklädd plåt ca 10 min.

Så nu var det klart!

så himla goda !

LYCKA TILL!

fredag 3 maj 2013

PLOMMONPAJ med mandelkräm 8 port.

Har Du plommon kvar i frysen, varför inte
göra denna supergoda paj.

PAJDEG:
4 dl vetemjöl
150 g smör
1 äggula
1 1/2 dl strösocker
1 dl creme fraiche
1 krm kanel
MANDELKRÄM:
100 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
200 g finmalen mandel
4 ägg
ev 2 msk rom
450 g plommon
UGN 200GRADER:

Så här gör DU:
Pajdeg:
MIXA ingredienserna i en matberedare.
Tryck ut i en pajform el form med
löstagbar botten med diam 28 cm .
Ställ kallt i 30 minuter.
MANDELKRÄM:
SMÄLT smöret i en kastrull.
Tillsätt socker,vaniljsocker och mandel.
Rör i ett ägg i sänder.
Smaksätt ev med rom.
Fyll pajskalet med krämen.
DELA och kärna ur plommonen.
Dela halvorna en gång till och
lägg dem i krämen.
GRÄDDA pajen mitt i ugnen ca 30 min.
Servera den ljummen med vaniljsås
eller glass.

Nu är det Fikadags.!
LYCKA TILL!

onsdag 1 maj 2013

BANAN &CHOKLADKAKA 10 BITAR. Sockerfritt .

Den här gillar jag!

2 ägg
1 dl sötningsmedel
2 mogna bananer
1/2 dl naturell yoghurt
1/2 dl rapsolja
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
ca 15 pekannötter
UGN: 175 grader

Så här gör DU:
VISPA ägg och strösötningsmedel.
Mosa bananerna och blanda med
yoghurt och olja.
Blanda mjöl,bakpulver och kakao.
RÖR samman ägg -banan -och
mjölblandningen till en smet.
Häll i en smord och bröad form
ca 1 1/2 liter.
pynta med pecannötter.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen
ca 30-35 minuter.

LYCKA TILL!

VÅRKYCKLING och krämig gorgonzolasås. 4 Portioner.

Det här åt vi förra året på 1:a maj .
Så uppskattat må Du tro!

4 kycklingfileer
salt,peppar
12 st cocktailtomater
MARINAD:
2 citroner
2 msk olivolja
1/2 tsk chiliflingor
1 msk hackad färsk dragon
eller
1 tsk torkad
SÅS:250 g broccoli
100 g gorgonzola
2 dl creme fraiche + ev.lite vin
SERVERING:
Bulgur, kokt med gurkmeja .

UGN:200 grader.

Så här gör DU:

RIV skalet av den ena citronen
och pressa ur saften.
Skär den andra i 4 klyftor.
Blanda skal och saft med olja,
chili och dragon.
Dela kycklingfileerna mitt itu på
längden och låt dem ligga i marinaden
minst 2 timmar.
BRYN  kycklingbitarna runtom
så att de får lite färg.
Salta ,  peppra och lägg dem i  en
ugnssäker form.
Låt steka klart mitt i ugnen ca 20 min.
Halvera tomaterna.
Låt dem och citronklyftorna steka med
de sista 20 minuterna.
KONTROLLERA att kycklingköttet
är genomstekt.
Låt vila ett par minuter och skär sedan
köttet i  skivor.
SÅS:
DELA broccolin i buketter och låt koka
i lättsaltat vatten 10 minuter.
Låt rinna av.
Mixa hälften av broccolin  med gorgonzola
och creme fraiche.
Värm och smaka av med salt,peppar och
ev lite vin.
Rör ner resten av broccolin.

Hoppas att Ni gillar  detta!
LYCKA TILL!

tisdag 30 april 2013

CITRONFRIKADELLER 4 PORT.

Där var det!!
Det här har jag inte ätit sen jag var liten tös!
Då Älskade jag det !

Så låt Er väl smaka.

1/2 dl ströbröd
1/2 dl mjölk
1 ägg
500 g kalvfärs-
el kycklingfärs
1/2 hackad gul lök
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
SÅS:
1 liter hönsbuljong
1 dl vispgrädde
1 msk pressad citron
1 msk redning
1 krm socker
salt å peppar
2 msk hackad persilja

Garnering:
citronskal

Så här gör DU:
BLANDA ströbröd, mjölk och ägg och
låt det svälla i 5 minuter.
Blanda i färs,lök,salt och peppar .
Rulla bollar.
KOKA upp buljongen och sjud bollarna
ca 10 minuter.
Dela en och kontrollera att de är klara.
MÄT upp 4 dl av kokspadet och koka
upp med grädde och citronsaft.
Red av och smaka av med socker ,salt å peppar.
KOKA i 3 minuter, och rör ner persilja.
Lägg bollarna i såsen och riv lite citronskal över.
SERVERA, med potatis och kokta morötter.

LJUVLIGT !
mmm....drömskt!

HOPPAS ATT DET SMAKAR!

måndag 29 april 2013

ÄPPELSOPPA 4 PORT.

mmm....Så friskt å gott, som efterrätt på maten .

4 stora äpplen
vatten
1 kanelstång
2 tsk riven färsk ingefära
ev fruktsocker
1 dl keso
1/2 dl flagad mandel

Så här gör DU:
SKAL och tärna äpplena, koka dem mjuka
i lite vatten tillsammans med kanelstången.
Mixa till slätt mos, späd ev med mer vatten
för lagom konsistens.
VÄRM soppan inför serveringen
rör i ingefära .
Smaka av ev med lite fruktsocker.
SERVERA i skålar med en klick keso
och flagad mandel.

Riktigt gott!
LYCKA TILL!