onsdag 5 juni 2013

PARMAGRILLAD HAVSKATT med roccola sallad och vitlökstomater. 4 port.

Vad härligt nu äntligen är det grilltider.

Det här är gott kan Du tro!

600g havskattfile
(el annan fast, vit fisk)
4 skivor parmaskinka
VITLÖKSTOMATER:
3 tomater
3 tsk olivolja
1-2 vitlöksklyftor

Så här gör Du:
Jag börjar med vitlökstomaterna.
SKÄR tomaterna i små tärningar
och lägg dem i en skål.
Blanda i olivolja och pressad vitlök.
Blanda om ställ kallt tills fisken är
klar på grillen.

LINDA in fisken i parmaskinka
och lägg den på het grill.
Grilla fisken runt om  och dra den
sen åt sidan på grillen och låt eftersteka
några minuter på lägre värme

HOPPAS ATT DET SMAKAR!

LYCKA TILL!

söndag 26 maj 2013

LÄCKER OMELETT-RULLE MED LAX. 4 PORT.

Den här goda omelettliknande rullen serveras gärna
på buffen eller till fredags kvällen med en god grönsallad
och något gott att dricka.

1 1/2 dl vatten
1 dl vispgrädde
50 g smör /margarin
1 1/2 dl vetemjöl
3 ägg
FYLLNING:
200 g färskost
1 kruka basilika
1 citron,rivet skal
200 g kallrökt, skivad lax
DEKORATION:
1 citron
4-5 basilikablad
UGN:200 grader

Så här gör DU:
KOKA upp vattnet,grädden och matfettet
i en kastrull.
Tillsätt mjölet och rör tills smeten släpper
från kastrullens botten.
TILLSÄTT äggen, ett i taget och rör kraftigt
mellan varje ägg.
Lägg ett bakpapper i botten av en långpanna,
ca 30-40 cm och häll på smeten .
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter
tills omeletten fått fin färg och är luftig.
Låt svalna.
FYLLNING:
MIXA färskost,basilika och rivet citronskal.
Bred röran över omelett-rullen men spara lite
till dekoration.
Lägg laxskivorna på röran och rulla samman
omeletten som en rulltårta.
DEKORERA toppen av "rulltårtan"med skivade
citroner, små klickar av basilikakräm och några
blad färsk basilika.

HOPPAS ATT DET SMAKAR!

fredag 24 maj 2013

BROCCOLIPAJ med bacon. 4-6 personer.

Det här är en paj som passar lika bra
som förrätt eller kall till picknickkorgen.
Eller kanske som drinktilltugg!
Prova Dig fram till vad DU tycker.

DEGEN:
200 g vetemjöl
175 g smör /margarin
1 tsk salt
3-4 msk vatten.
BLANDA mjöl och salt i en bunke,
lägg i smöret i små bitar,nyp ihop med
fingertopparna till en grynig massa.
Häll i vattnet och knåda ihop en jämn deg.
Låt degen vila kallt i en 1/2 timme.

2 knippen färsk broccoli eller 2 pkt fryst
60 g riven parmesanost
60 g mjukost
2 ägg
2 dl vispgrädde
1 paket bacon

Så här gör DU:
KAVLA ut degen,ca 3 mm tjock, och lägg
den i en pajform med löstagbara kanter.
Låt 1 cm hänga utanför kanten för att förhindra
att degen sjunker ner i botten .
Förbaka den i 200 grader tills den fått färg och
skär försiktigt bort den överhängande kanten
med en vass kniv.
KOKA broccolin tills stjälkarna är lagom mjuka .
Ta upp och låt den rinna av ordentligt.
VISPA äggen med osten så det blir en ganska
tjock smet,häll i grädden.
Lägg broccolin vackert i pajskalet, häll över ostsåsen
och grädda i ugnen på 200 -225 grader tills ytan
blivit fint gyllenbrun .
SKÄR baconet i bitar,stek dem knaprigt och strö över
den färdiggräddade pajen.
SERVERA med en sallad som DU gillar.

Tag med Dig paj,filt, sallad och något att dricka
och njut i naturen.
Hoppas att det smakar!

torsdag 23 maj 2013

LÖVBIFFSRULLAR 4 PORT.

Det här är snabbmat, alltså det går fort att laga.

8 skivor lövbiff (600g)
80 g, ca 1 msk per biff
vitlöksost el pepparrotsost
1 tsk salt
0,5 tsk peppar
margarin eller smör till stekning

Så här gör DU:
Lägg ut lövbiffen på en skärbräda,
bred ut pepparrotsosten på skivorna
salta å peppra lite.
Rulla ihop lövbiffarna och fäst änden
med en tandpetare.
Stek i medelvarm panna tills det blir
fin färg.
Sänk värmen och efterstek i några minuter.
Späd med några msk vatten så det bildas lite sky.

HOPPAS ATT DET SMAKAR!

ITALIENSK CHOKLADKAKA 12 portioner ca 50 min.

mmm... Denna måste DU göra ,
stillar sötsuget tycker jag....

125 g smör /margarin
2,5 dl socker
3 ägg
1 dl kakao
1,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
GARNERING:
1 msk florsocker

Så här gör DU:
VÄRM ugnen till 175 grader.
Smält fettet i en gryta,blanda
i sockret och rör tills det löser sig.
Vispa ner äggen ,ett i taget.
Blanda kakao,mjöl,vaniljsocker
och bakpulver.
Sikta ner det i äggsmeten.
Blanda väl.

HÄLL smeten i en smord och
bröad bakform,gärna kransform.
Grädda i nedre delen av ugnen 30-35 min.
Kakan ska fortfarande vara lite krämig
i mitten när den tas ut.
Stjälp upp kakan när den svalnat något.
Pudra över lite florsocker.

Om DU vill kan DU ha lättvispad grädde
och mandarinklyftor till,
eller bara mandarinklyftor. 

mmm... gott!
TREVLIG KAFFESTUND!

fredag 10 maj 2013

JOHANS SPECIALKASSLER . 4 PORT.

mmm.... jättegod !

600 g benfri kassler
500 g fryst broccoli
2 dl tjock vispad grädde
1/2 dl creme fraiche
1 burk stuvade champinjoner
1 dl chilisås
1 tsk grönsaksbuljongpulver
2 tsk idealmjöl
1 påse gratängost
(ca 2 dl riven)

Så här gör DU:
SKÄR kasslern i tunna skivor.
Tina broccolin  och skär stjälkarna i små bitar.
Varva kassler och broccoli i en stor ugnsfast form.
VISPA grädden och  blanda med creme fraiche,
stuvade champinjoner, chilisås, buljongpulver
och mjöl.
Klicka smeten över och täck med riven ost.
Gratinera i ca 15 minuter i 225-250 grader,
strax under mitten i ugnen tills ytan
har fått fin färg.
Pressad potatis och tomater smakar gott till.

Ett Tack till Johan som stod för den goda maten .

SMAKLIG SPIS!

onsdag 8 maj 2013

RUTS RÄKGRATÄNG. 4 PORT.

mmm.... så gott!

6-8 ägg
1 msk smör
2 tsk ljus fransk senap
3 msk finklippt persilja
2 dl vispgrädde
1 kg räkor
ströbröd
GARNERING:
räkor
dill
UGN:250 GRADER

Så här gör DU:
KOKA äggen i 7 minuter.
Skala dem medan de ännu är varma.
GROVHACKA äggen och lägg hacket
i en kastrull tillsammans med smör,senap
persilja och grädde.
Sjud detta sakta några minuter.
BLANDA ner de skalade räkorna
(spara några till garnering)
Häll  stuvningen i en smord ugnssäker form.
Strö på ströbröd och gratinera i ca 12 minuter.
GARNERA och servera genast,
gärna med rostat bröd .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

LYCKA TILL!