torsdag 11 december 2014

GORGONZOLAGRATINERAD OXFILE' 4 PORT.

Hej igen !
mmm... det här är så himla gott !

400 g OXFILE'
350 g champinjoner
grädde
1 msk grönpeppar
salt å peppar
rosmarin
1 röd paprika
50 g Gorgonzola
tomater

SÅ HÄR GÖR DU :

STEK  OXFILE'N  hel i ca 35 minuter.
Vispa ur pannan  och gör en champinjonsås
på skyn som späds med grädden och smaksätts
med grönpepparn, salt, peppar och rosmarin.
SKÄR FILE'N  i skivor  och lägg dem i en
krans på ett fat .
Häll såsen över och lägg  på den strimlade
paprikan .
LÄGG  Gorgonzolan  i skivor  ovanpå  och
ställ skållade tomater  runt om .
Gör ett kryss i varje tomat och lägg i lite ost .
Hela  rätten gratineras i varm ugn (250 - 275 grader)
tills Gorgonzolan smält ner .
SERVERAS  med  hasselbackspotatis .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

LYCKA TILL !

söndag 7 december 2014

GABRIELS KANELSTJÄRNOR 35 - 40 stycken

Glittrande vackra små kanelstjärnor
ligger fint uppdukade på kakfatet .

Degen kan göras en dag i förväg
och mår bra av att ligga kallt
tills den ska kavlas  ut .

3 dl vetemjöl
3 msk strösocker
125 g smör
1 äggula
PENSLING:
äggvita
2 tsk malen kanel
3 msk strösocker
UGN 200 grader

Så här gör DU:
MÄT upp mjöl socker och smör
i en matberedare.
Mixa  kort och hastigt tills smöret
fördelats.
Tillsätt äggulan och arbeta snabbt
samman till en deg.
Låt degen vila kallt i 30 minuter.
KAVLA degen tunt , ca 1/2 mm,
på lätt mjölat bakbord .
Ta ut stjärnor med mått (pepparkaksmått).
Lägg kakorna på plåt med bakpapper .
PENSLING :
PENSLA kakorna med äggvita och strö
över kanel och socker.
Grädda i mitten av ugnen  5 - 8 minuter.
Låt kakorna svalna på plåten .
FÖRVARA  i en tättslutande  burk
gärna i frysen.

LYCKA TILL !

KANELTÄCKT SAFFRANSKAKA ca 25 bitar.

Hej igen !

Den här är smaskens  !

Ett smuligt kaneltäcke blir pricken över i
på denna fina och saftiga Saffranskaka .

100 g rumsvarmt smör
2 1/4 dl strösocker
2 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 g saffran  = 2 paket
3 dl filmjölk
SMULTÄCKE :
200 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 msk kanel
GARNERING:
Strimlat apelsinskal
UGN:175 GRADER

Så här gör DU:
RÖR smör och socker vitt och pösigt.
Tillsätt äggen ett i taget under omrörning.
BLANDA  mjöl och bakpulver , vänd ner
i smeten .
Rör ner saffran i filmjölken och tillsätt .
HÄLL smeten i en smord och mjölad /
bröad långpanna, ca 20x30 cm .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen
ca 30 minuter.
SMULTÄCKE:
RÖR samman smör och socker .
Tillsätt mjöl och kanel .
Blanda till en smulig massa.
Strö detta över kakan och grädda
ytterligare i 15 minuter.
DELA kakan i rutor och garnera med
apelsinskal .

HOPPAS ATT NI GILLAR DEN !
LYCKA TILL!

lördag 6 december 2014

VÅRRULLE med KYCKLING och GETOST 3 port.

Det här är både käckt och gott .

1 grillad kyckling (direkt från butiken)
100 g riven getost
4 strimlade soltorkade tomater
2  stycken kokta mosade potatisar
salt  , peppar
6 ark vårrulledeg , finns att köpa  ca 7x7 cm
1 äggula

Så här gör DU:
BENA ur kycklingen och skär köttet
i mindre bitar  tillsammans  med skinnet.
Blanda kycklingen med Getost och  sol-
torkade tomater .
Mosa potatisen och blanda med övriga
ingredienser.
Krydda med salt och peppar  och dofta
över med chilipeppar .
FÖRDELA blandningen på de 6 vårrullearken.
Vik ihop till rullar .
Pensla skarvarna med äggulan .
Stek rullarna i olja i en stekpanna på medel -
stark värme 5 - 7 minuter, tills de blir gyllen -
gula.
Vänd dem då och då .
SERVERA  med en mixad grönsallad .

SMAKLIG MÅLTID !

SKURNA KOKOSKAKOR 40 STYCKEN .

De här kokoskakorna tycker jag
är godare än kokostoppar !

Vad tycker DU ?

2 dl vetemjöl
2  1/2 dl kokos
3/4 dl socker
100 g smör
1 äggula

SÅ HÄR GÖR DU:

BLANDA  vetemjöl, kokos och socker.
Finfördela smöret däri , + 1 äggula .
Låt stelna i kylen ca 30 - 40 minuter.
Skär i 40 skivor .

GRÄDDA i 200 grader  8-10 minuter.

LYCKA TILL !

ALFONS ÅBERG KAKOR 60 ST.

Hej igen!

De här kakorna bakade jag
när mina söner var små killar,
nu är de vuxna män .

200 g smör
1 dl socker
1 ägg
5 dl vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU:
Rör ihop alltsammans  och låt stå
1 timma i kylen .
Rulla till små bollar , tryck till med
tummen och lägg i 1/2 tsk sylt i mitten .
UGN: 175 - 200 grader  12 - 15 minuter.

LYCKA TILL !

måndag 24 november 2014

GIFFLAR MED FETAOST - FYLLNING . 16 ST .

Hej igen !

Gillar Ni  FETAOST  och Soltorkade Tomater
prova då att göra dessa himla goda gifflar.

75 g smör/margarin
1 1/2 dl vatten
25 g jäst
1 tsk salt
2 msk ljus  brödsirap
1 ägg
1/2 dl sesamfrön
ca 6 dl kärnvetemjöl
FYLLNING:
1 dl smulad Fetaost
6-8 hackade soltorkade tomater
i olja
PENSLING:
1 ägg
1 msk sesamfrön

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och blanda med vattnet.
Värm till 37 grader , smula ner jästen
och rör ut den .Tillsätt övriga ingredienser
och arbeta degen smidig .
Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
ARBETA degen blank och smidig på bakbord .
Dela den i två lika delar .
Kavla varje del till en stor rundel och sporra
8 trekanter.
FÖRDELA  fyllningen på trekanterna .
Rulla ihop trekanten från långsidan mot spetsen.
Lägg gifflarna på bakpappersklädd plåt och
låt jäsa i 30 minuter .
PENSLA med uppvispat ägg och strö på sesamfrön.
GRÄDDA mitt i ugnen 8 - 10 minuter .

Njut med en kopp te till .
LYCKA TILL !