HEJSAN !
Äppelkaka är ju alltid äppelkaka ,
med vaniljsås till (Ekströms)
mmm...så himla gott !
Sätt ugnen på 225 grader .
SKALA och skär äpplena i klyftor
eller bitar och lägg dem i en smord
ugnssäker form.
SÄTT in äpplena i ugnen ca 10 min
tills de har blivit lite mjuka.
SMÄLT fettet i en kastrull och blanda
i socker och havregryn.
RÖR om ordentligt och bred massan
över äpplena .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 20 minuter
tills kakan är vackert guldbrun.
LYCKA TILL !
onsdag 19 augusti 2015
HALLONKAKA 10-12 BITAR .
HEJSAN !
Smaka denna till eftermiddags-kaffet!
mmm...jättegod !
125 g smör/margarin
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
FYLLNING:
1 1/2 dl fast hallonsylt
gärna, 1 dl tinade frysta hallon
PENSLING:
1 ägg
SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 200 grader .
BÖRJA med att snabbt hacka samman
ingredienserna till degen .
TRYCK ut 3/4 av degen i en smord bak-
form med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter.
Låt degen gå en liten bit upp på kanten.
BRED ut hallonsylt och tinade hallon på kakan.
KAVLA ut den sparade degen och sporra upp
den i remsor som läggs i ett rutmönster över sylten.
PENSLA med lätt uppvispat ägg.
GRÄDDA kakan i 20 minuter.
SERVERA GÄRNA MED LÄTT VISPAD GRÄDDE TILL .
HOPPAS ATT DEN SMAKAR !
Smaka denna till eftermiddags-kaffet!
mmm...jättegod !
125 g smör/margarin
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
FYLLNING:
1 1/2 dl fast hallonsylt
gärna, 1 dl tinade frysta hallon
PENSLING:
1 ägg
SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 200 grader .
BÖRJA med att snabbt hacka samman
ingredienserna till degen .
TRYCK ut 3/4 av degen i en smord bak-
form med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter.
Låt degen gå en liten bit upp på kanten.
BRED ut hallonsylt och tinade hallon på kakan.
KAVLA ut den sparade degen och sporra upp
den i remsor som läggs i ett rutmönster över sylten.
PENSLA med lätt uppvispat ägg.
GRÄDDA kakan i 20 minuter.
SERVERA GÄRNA MED LÄTT VISPAD GRÄDDE TILL .
HOPPAS ATT DEN SMAKAR !
KALL YOGHURTSOPPA 4 PORT.
HEJSAN !
Den här soppan kan Du ha till både lunch eller middag.
Jättegott när det är så varmt som idag.
1 gurka
8 dl mild yoghurt
2 dl matyoghurt
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl grovhackade valnötskärnor
2 msk hackad färsk mynta
SÅ HÄR GÖR DU :
Dela gurkan i halvor på längden.
Skrapa bort kärnorna med en tesked.
Skär gurkan i små tärningar .
Vispa ihop yoghurt och matyoghurt
i en stor skål .
Rör i salt , peppar, vitlök och gurka.
Vänd ner valnötter och mynta
precis vid serveringen, men spar lite
att strö över som garnering .
SMAKLIG MÅLTID !
Den här soppan kan Du ha till både lunch eller middag.
Jättegott när det är så varmt som idag.
1 gurka
8 dl mild yoghurt
2 dl matyoghurt
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl grovhackade valnötskärnor
2 msk hackad färsk mynta
SÅ HÄR GÖR DU :
Dela gurkan i halvor på längden.
Skrapa bort kärnorna med en tesked.
Skär gurkan i små tärningar .
Vispa ihop yoghurt och matyoghurt
i en stor skål .
Rör i salt , peppar, vitlök och gurka.
Vänd ner valnötter och mynta
precis vid serveringen, men spar lite
att strö över som garnering .
SMAKLIG MÅLTID !
fredag 14 augusti 2015
KOLAPAJ MED RÖDA VINBÄR 8 - 10 port.
HEJSAN !
Det här måste Ni smaka ....mmm!
100 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk vatten
FYLLNING :
2 dl vispgrädde
1 dl sirap
1 dl socker
1 krm salt
3 - 4 dl röda vinbär
SÄTT ugnen på 200 grader.
Hacka ihop smör och mjöl.
Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg .
Tryck ut degen i en form med löstagbar botten (ca 24 cm i diameter).
Låt formen stå i kylen ca 30 minuter .
Nagga med en gaffel .
Förgrädda pajen ca 10 min.
BLANDA grädde, sirap , socker och salt i en vid kastrull .
Låt det koka utan lock till en simmig konsistens 20 min.
Lägg vinbären i pajskalet och häll över smeten .
GRÄDDA I MITTEN AV UGNEN CA 20 MIN.
Låt pajen kallna .
Garnera med några vinbärsklasar och servera med
vispad grädde och / eller glass .
från Ester Mosessons gymnasium /Annelie Andreasson
HIMLA GO' KAN NI TRO !
LYCKA TILL !
Det här måste Ni smaka ....mmm!
100 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk vatten
FYLLNING :
2 dl vispgrädde
1 dl sirap
1 dl socker
1 krm salt
3 - 4 dl röda vinbär
SÄTT ugnen på 200 grader.
Hacka ihop smör och mjöl.
Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg .
Tryck ut degen i en form med löstagbar botten (ca 24 cm i diameter).
Låt formen stå i kylen ca 30 minuter .
Nagga med en gaffel .
Förgrädda pajen ca 10 min.
BLANDA grädde, sirap , socker och salt i en vid kastrull .
Låt det koka utan lock till en simmig konsistens 20 min.
Lägg vinbären i pajskalet och häll över smeten .
GRÄDDA I MITTEN AV UGNEN CA 20 MIN.
Låt pajen kallna .
Garnera med några vinbärsklasar och servera med
vispad grädde och / eller glass .
från Ester Mosessons gymnasium /Annelie Andreasson
HIMLA GO' KAN NI TRO !
LYCKA TILL !
FESTLIG SKALDJURSPAJ - 5 - 6 PORT.
HEJSAN !
Här får du recept på en paj som går bra att
förbereda och är festlig att bjuda på i
många sammanhang .
PAJDEG:
3 dl vetemjöl
125 g smör/margarin
2-3 msk vatten
FYLLNING:
1 paket bladspenat (eller färsk)
2 burkar krabba ca 170 g ELLER
1 burk krabba och 4 hg räkor
2 dl riven ost
4 ägg
4 dl gräddmjölk
1 tsk salt
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA fettet i mjölet, tillsätt vattnet och arbeta
samman till en deg, som får vila kallt a 1 tim.
KAVLA eller kläm ut degen i en pajform, nagga
och förgrädda den i 10 min i 225 grader .
(hit går pajen bra att förbereda)
LÄGG spenatbladen i botten på formen och
fördela skaldjuren över ytan .
VISPA samman ägg, ost, salt och gräddmjölken
över pajen .
GRÄDDA ca 25 min och servera pajen (varm eller kall)
med en fräsch sallad till .
HOPPAS ATT DU GILLAR DEN !
Här får du recept på en paj som går bra att
förbereda och är festlig att bjuda på i
många sammanhang .
PAJDEG:
3 dl vetemjöl
125 g smör/margarin
2-3 msk vatten
FYLLNING:
1 paket bladspenat (eller färsk)
2 burkar krabba ca 170 g ELLER
1 burk krabba och 4 hg räkor
2 dl riven ost
4 ägg
4 dl gräddmjölk
1 tsk salt
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA fettet i mjölet, tillsätt vattnet och arbeta
samman till en deg, som får vila kallt a 1 tim.
KAVLA eller kläm ut degen i en pajform, nagga
och förgrädda den i 10 min i 225 grader .
(hit går pajen bra att förbereda)
LÄGG spenatbladen i botten på formen och
fördela skaldjuren över ytan .
VISPA samman ägg, ost, salt och gräddmjölken
över pajen .
GRÄDDA ca 25 min och servera pajen (varm eller kall)
med en fräsch sallad till .
HOPPAS ATT DU GILLAR DEN !
söndag 9 augusti 2015
NEKTARINSALSA 4 PORT.
HEJSAN !
FÖRVANDLA SOMMARENS GODA
NEKTARINER TILL EN FRUKTIG
GRILLSALSA MED STING.
2 MOGNA NEKTARINER
2 DL MATLAGNINGSYOGHURT
2 MSK STARK MANGO CHUTNEY
2 MSK HACKAD SALLADSLÖK
1/2 TSK SALT
SÅ HÄR GÖR DU :
DELA OCH KÄRNA UR NEKTARINERNA.
HACKA FRUKTKÖTTET GROVT .
BLANDA IHOP ALLA INGREDIENSER .
GOTTTILL GRILLAD LAX OCH KYCKLING .
LYCKA TILL !
FÖRVANDLA SOMMARENS GODA
NEKTARINER TILL EN FRUKTIG
GRILLSALSA MED STING.
2 MOGNA NEKTARINER
2 DL MATLAGNINGSYOGHURT
2 MSK STARK MANGO CHUTNEY
2 MSK HACKAD SALLADSLÖK
1/2 TSK SALT
SÅ HÄR GÖR DU :
DELA OCH KÄRNA UR NEKTARINERNA.
HACKA FRUKTKÖTTET GROVT .
BLANDA IHOP ALLA INGREDIENSER .
GOTTTILL GRILLAD LAX OCH KYCKLING .
LYCKA TILL !
RÄKRÖRA 4 PORT.
HEJSAN !
BABY LIGHT MY FIRE !
MED TVÅ INGREDIENSER ÄR DEN
SÖT - HETA RÄKRÖRAN KLAR
2 DL SKALADE RÄKOR , CA 150 G
2 1/2 DL KALL SÅS , SWEET CHILI
DELA RÄKORNA I HALVOR OCH
BLANDA MED SÅSEN.
GOTT TILL GRILLAD FISK ,
GRÖNSAKER OCH BRÖD .
MMM....SÅ HIMLA GOTT !
LYCKA TILL !
BABY LIGHT MY FIRE !
MED TVÅ INGREDIENSER ÄR DEN
SÖT - HETA RÄKRÖRAN KLAR
2 DL SKALADE RÄKOR , CA 150 G
2 1/2 DL KALL SÅS , SWEET CHILI
DELA RÄKORNA I HALVOR OCH
BLANDA MED SÅSEN.
GOTT TILL GRILLAD FISK ,
GRÖNSAKER OCH BRÖD .
MMM....SÅ HIMLA GOTT !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)