lördag 31 oktober 2015

LÄTTA BRÖDKAKOR MED FIN SMAK AV KARDEMUMMA.8 ST.

HEJSAN! De här måste Ni smaka, för mig ett barndomsminne, så varsågoda! HÄR ÄR RECEPTET: 100 g SMÖR /MARGARIN, 5 dl VATTEN, 1 PAKET TORRJÄST, 1/2 dl SOCKER, 1 tsk SALT, 1 dl VETEKLI, 1/2 msk FINSTÖTT KARDEMUMMA 2 liter VETEMJÖL. SÅ HÄR GÖR DU: SMÄLT SMÖRET, häll på VATTNET och värm till 45 grader. Blanda TORRJÄST, SOCKER, SALT, MJÖL, VETEKLI och KARDEMUMMA, och tillsätt SMÖRVATTNET. Arbeta samman till en smidig deg. LÅT DEN JÄSA I CA 1 TIMME. ARBETA sedan upp degen på bakbordet. Dela den i 8 delar, som vardera formas till en rund bulle, och kavlas ut till en 1/2 centimetertjock kaka. NAGGA KAKAN på båda sidor och låt jäsa i 30 minuter. GRÄDDA i 275 GRADER ca 5 MINUTER. LYCKA TILL!

LÄCKERBITAR 48 ST.

HEJSAN! Kakorna är överdragna med en läcker KOKOSKRÄM...mmm. HÄR ÄR RECEPTET: 5 ÄGG, 4 1/2 dl SOCKER, 4 1/2 dl VETEMJÖL, 3 tsk BAKPULVER, 2 msk KAKAO, 2 dl VATTEN, 200 g SMÖR/MARGARIN, KOKOSKRÄM: 100 g SMÖR/MARGARIN, 4 dl KOKOS, 2 dl SOCKER, 2 ÄGG, SÅ HÄR GÖR DU: VISPA ÄGG och SOCKER riktigt pösigt. Blanda med BAKPULVER och KAKAO och sikta ner det i smeten. KOKA upp VATTEN, och SMÖR så att det smälter. Rör ner det till sist i smeten, som hälls i en STOR LÅNGPANNA, ca 30x40 cm. GRÄDDA i 200 GRADER tills kakan är nästan färdig, ca 20 minuter. GÖR KOKOSKRÄMEN under tiden. Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull och låt det sjuda upp under vispning. BRED krämen över den nästan färdiga kakan och grädda vidare i 225 grader tills krämen har fått fin färg, ca 10 minuter. Det blir 48 stycken. LYCKA TILL!

fredag 30 oktober 2015

APRIKOS - & VALNÖTSBRÖD .

HEJSAN ! mmm... så himla gott ! Det här BRÖDET ska JÄSA UNDER NATTEN , smart va'! HÄR ÄR RECEPTET: 25 g JÄST, 5 dl KALLT VATTEN, 2 tsk SALT, 200 g STRIMLADE TORKADE APRIKOSER, 200 g KROSSADE VALNÖTTER, 1 liter VETEMJÖL, SÅ HÄR GÖR DU: Smula sönder JÄSTEN, i en bunke med VATTNET. Rör tills JÄSTEN lösts upp. Rör ner SALT, APRIKOSER och VALNÖTTER. Arbeta in MJÖLET lite i taget till en smidig lös deg ca 10 min. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform, med måtten 30 x 20 cm. Häll ut degen i formen och täck med en bakduk. LÅT STÅ I RUMSTEMPERATUR UNDER NATTEN. Sätt ugnen på 175 grader. GRÄDDA i mitten av ugnen ca 50 minuter. LYFT UR FORMEN och LÅT SVALNA PÅ GALLER FÖR EN KRISPIG BOTTEN. LYCKA TILL OCH HOPPAS ATT DET SMAKAR!

söndag 25 oktober 2015

OSTFYLLDA OXRULLADER 4 PORT.

HEJSAN! Säg OXRULLADER och det börjar vattna sig i munnen...mm. HÄR ÄR RECEPTET: ca 150 g FÄRSK BROCCOLI, 2 msk SMÖR eller MARGARIN, ca 125 g ÄDELOST, 4 stora eller 8 små LÖVBIFFAR, 1 tsk SALT, 1 krm SVARTPEPPAR. SÅS: 125 g ÄDELOST, 2 1/2 dl MATLAGNINGSGRÄDDE, 1 tsk VETEMJÖL, 1 tsk SOJA, SALT och PEPPAR, 1 1/2 msk OSÖTAD SENAP, FÄRSKA ÖRTKRYDDOR. UGN:200 GRADER. SÅ HÄR GÖR DU: ANSA BROCCOLIN, och dela den i mindre bitar. Hetta upp MATFETTET och fräs BROCCOLIN, blank och smidig. SKIVA ÄDELOSTEN, tunt. Lägg LÖVBIFFARNA på en skärbräda, SALTA och PEPPRA på KÖTTET. Lägg ÄDELOST och små BROCCOLI-BITAR på varje LÖVBIFF. Rulla ihop KÖTTET och stek det i MATFETT, med skarven först vänd neråt. Om RULLADERNA är stora så behöver de kanske stekas färdigt i ugnen . SÅS: TA upp LÖVBIFFSRULLADERNA och rör ner ÄDELOSTBITAR tillsammans med GRÄDDE och MJÖL i pannan. Krydda med SOJA, SALT och PEPPAR . Låt såsen koka under omrörning i någon minut . SMAKA av med SENAP . SERVERA RULLADERNA , med såsen och med ugnsrostade GRÖNSAKER . Strö över lite FÄRSKA ÖRTKRYDDOR . HOPPAS ATT DET SMAKAR OCH LYCKA TILL !

lördag 24 oktober 2015

KOMPOTT MED VISPAD GRÄDDE .

HEJSAN! Nu är jag sugen på EFTERRÄTT, vad säges om denna? HÄR ÄR RECEPTET: 400 g PLOMMON, 1/2 VANILJSTÅNG, 2 dl MUSCOVADOSOCKER 1/2 dl vatten. TILL SERVERING: 3 dl VISPGRÄDDE, några OSALTADE PISTAGENÖTTER. SÅ HÄR GÖR DU: KÄRNA ur PLOMMONEN och lägg dem i en kastrull. Om DU vill ta bort skalet, skålla dem i kokande vatten och ta bort skalet när de svalnat något. SKÄR en skåra i VANILJSTÅNGEN. Skrapa ur fröna, lägg dem och vaniljstången i kastrullen. Tillsätt MUSCOVADOSOCKER och VATTEN. KOKA KOMPOTTEN, på svag värme tills PLOMMONEN är mjuka, ca 15 - 20 minuter. Ta upp VANILJSTÅNGEN, låt KOMPOTTEN svalna. FÖRDELA KOMPOTTEN i 4 glas. VISPA GRÄDDEN, spritsa eller klicka den över KOMPOTTEN. Hacka NÖTTERNA grovt, strö dem ovanpå. HOPPAS ATT NI GILLAR DENNA! LYCKA TILL!

GRÖNT OCH VITT MED ÄDELOST. 6 - 8 BUFFE-PORTIONER.

HEJSAN! Nu finns det mycket ROTFRUKTER och GRÖNSAKER. Passa på och njut av RIKEDOMEN. HÄR ÄR RECEPTET: 1 BLOMKÅLSHUVUD. 2 mindre STÅND BROCCOLI, 150 g GRÖNMÖGELOST. SÅS-RECEPTET: 3 dl GRÄDDFIL, 1 dl MAJONNÄS, 1 dl HACKAD DILL och GRÄSLÖK(50/50) SALT å PEPPAR . SÅ HÄR GÖR DU: BLANDA SÅSEN och smaka av med SALT å PEPPAR. SKÄR allt i små buketter och förväll dem lätt saltat vatten. Låt rinna av väl. LÄGG dem på ett fat och strö över TÄRNAD GRÖNMÖGELOST. SERVERAS LÄTT LJUMNA MED GRÄDDFILSSÅSEN. LYCKA TILL !

RÖDBETSSALLAD MED GETOST 4 PORTIONER.

HEJSAN! Nu äntligen, är jag igång igen, tänkte börja med en sallad godare än godast! HÄR ÄR RECEPTET: 8 RÖDBETOR, 50 g FÄRSK BLADSPENAT, 3 msk OLJA, 2 msk BALSAMVINÄGER med HONUNG, 1 tsk FLINGSALT, 100 g GETOST, 100 g SKIVAD SALAMI, 2 msk HACKADE ROSTADE MANDLAR eller HASSELNÖTTER, SÅ HÄR GÖR DU: KOKA RÖDBETORNA mjuka med skalet på ca 30 minuter. Skala och skär i skivor. Lägg upp dem på en bädd med SPENAT. BLANDA OLJA och VINÄGER och ringla det över. Strö över SALT och fördela OSTEN i bitar över. Lägg dit ROSOR av SALAMI. STRÖ ÖVER MANDEL. HOPPAS ATT DET SMAKAR!