fredag 13 november 2015

INGEFÄRS- KARAMELL MED VALNÖTTER . 40 ST.

HEJSAN ! Smaka på detta, underbart, snabbgjort godis . HÄR ÄR RECEPTET : 2 dl VALNÖTTER , 100 g SMÖR , 3/4 dl LJUS SIRAP , 1/2 dl STRÖSOCKER , 2 tsk MALEN INGEFÄRA , SÅ HÄR GÖR DU : ROSTA NÖTTERNA i varm torr panna . Ta upp och hacka dem grovt . SMÄLT SMÖRET i pannan . RÖR i SIRAP , SOCKER och INGEFÄRA . Låt koka på medelvärme 4-5 minuter tills gyllenbrun färg . BLANDA ner NÖTTERNA . Häll smeten på ett bakplåtspapper . Låt svalna och skär i bitar. Tips! Du kan variera med andra nötter eller mandel. mmm... så GÖRGO'A , LYCKA TILL !

ENKEL SCHWARZWALDTÅRTA 6 PORT.

HEJSAN ! Har Ni något att fira , prova då att göra denna suveränt goda tårta - det går inte att misslyckas ! HÄR ÄR RECEPTET : 2 STORA MARÄNGBOTTNAR , 1dl fint hackade NÖTKÄRNOR , 3 dl VISPGRÄDDE , 2 tsk VANILA eller VANILJSOCKER , 100 g MÖRK CHOKLAD , KAKAO , SÅ HÄR GÖR DU : Smält CHOKLADEN i ett vattenbad och bred sedan ut smeten tunt på ett smörpapper . Låt den stelna i kylen så att den går att bryta i lagom stora bitar för att kunna klä in tårtan . Vispa GRÄDDEN med VANILJSOCKRET och blanda med NÖTTERNA . Varva hälften av GRÄDDEN med BOTTNARNA och fördela resten på och runt tårtan . Pudra KAKAO över och DEKORERA med CHOKLADPLATTORNA runtom och ovanpå . ALL LYCKA TILL !

måndag 9 november 2015

SÖNDAGSGRYTA 6 PERSONER.

HEJSAN ! Smaka på denna...mmm! HÄR ÄR RECEPTET : 900g FLÄSKFILE , 4 Starka KORVAR , 1 1/2 tsk SALT , 2 krm SVARTPEPPAR , 1 tsk MEJRAM , 1 msk VETEMJÖL , 1 burk SYLTLÖK , 1095 g. 1 burk SVARTA urkärnade OLIVER 227 g. 1 dl hackad ÄTTIKSGURKA , 1 röd PAPRIKA , 4 dl VSPGRÄDDE. SÅ HÄR GÖR DU : PUTSA FILE'N , skär den i tjocka skivor och bulta dessa lätt . SKÄR KORVEN , i skivor och bryn utan fett i en tjockbottnad gryta . Ta upp KORVEN , och lägg den åt sidan . BRYN KÖTTET , KORVFETTET, strö på SALT , PEPPAR och MEJRAM , dofta över VETEMJÖLET och rör om . LÄGG i SYLTLÖKEN men spara spadet . Dela OLIVERNA , hacka GURKAN och strimla PAPRIKAN. Häll alltsammans i grytan och rör om . Slå över GRÄDDEN , rör om , koka upp och lägg i KORVEN . Sjud grytan i 20min. Smaka av och krydda lite extra med SYTLÖKSSPADET . SERVERA MED VILDRISLANDNING. LYCKA TILL OCH SMAKLIG MÅLTID !

FAMILJENS JÄTTEGODA KÖTTBULLAR , 4 PERSONER.

HEJSAN ! Här är receptet: 1 kg POTATIS , OLIVOLJA eller annan olja , SALT å grovmalen SVARTPEPPAR , 1 msk OREGANO , 2 tsk PAPRIKAPULVER , 1 smulat LAGERBLAD , saften av en CITRON , 1 burk koncentrerad TOMATPURE (50g) 2 dl VATTEN , TILL KÖTTBULLARNA : 400 g BLANDFÄRS , 1 dl smulat vitt BRÖD , eller HAVREKLI , 1dl MJÖLK eller VATTEN , 1 ÄGG , 1 gul LÖK , 2-3VITLÖKSKLYFTOR , SALT och SVARTPEPPAR . SÅ HÄR GÖR DU : Sätt ugnen på 175 grader . Skala POTATISEN och skär den i klyftor . OLJA en stor form eller långpanna och lägg i POTATISEN . Strö över SALT , PEPPAR , OREGANO , PAPRIKAPULVER och smulat LAGERBLAD . VÄND POTATISEN stek ordentligt , så att den blandas med KRYDDORNA . Häll över CITRONSAFTEN , droppa på lite olja och sätt in formen i ugnen . RÖR ut TOMATPUREN med ca 2 dl VATTEN till en lös TOMATSÅS. KÖTTBULLARNA : Lägg BRÖDET i blöt i VATTEN eller MJÖLK och vispat ÄGG i 10 minuter . BLANDA FÄRSEN med ÄGG , MJÖLK och BRÖD och rör den smidig . Smaksätt med hackad LÖK , pressad VITLÖK , SALT och SVARTPEPPAR . FORMA till ganska stora KÖTTBULLAR . NÄR POTATISEN stekt 20-25 minuter , vänd den då med ett par skedar . Så hälls TOMASÅSEN försiktigt ned längs kanten , så det blir en dryg bottenskyla . LÄGG KÖTTBULLARNA på POTATISBÄDDEN och fortsätt att steka , tills KÖTTBULLARNA är färdiga , ca 20 minuter , det beror på hur stora Du har gjort dem . Vänd KÖTTBLLARNA ett par gånger under stekningen . SERVERA DIREKT UR FORMEN ELLER LÅNGPANNAN . LYCKA TILL, HOPPAS ATT DET SMAKAR !

fredag 6 november 2015

LINGONKAKA MED VISPGRÄDDE , 10-15 PERSONER.

HEJSAN ! NU ÄR DET HELG IGEN , VÄRST VAD TIDEN GÅR FORT . SNART ÄR DET FÖRSTA ADVENT OCH DÅ PASSAR DENNA UNDERBART GODA KAKA . HÄR ÄR RECEPTET : 4 1/2dl VETEMJÖL , 1 1/2 dl RÖRSOCKER , 3 tsk BAKPULVER , 150 g RUMSTEMPERERAT SMÖR , 1 ÄGG , 2 dl RÅRÖRDA LINGON , SMET : 1 1/2 dl HAVREGRYN , 50 g RUMSTEMPERERAT SMÖR ,SOCKER 1 dl SOCKER , 1 tsk VANILJSOCKER , 2 dl VISPGRÄDDE , SÅ HÄR GÖR DU : SÄTT UGNEN på 175 GRADER . BLANDA VETEMJÖL , SOCKER ,BAKPULVER , SMÖR och ÄGG , till SMULIG KONSISTENS , INTE SLÄT . FÖRDELA detta i en smord form med LÖSTAGBAR kant . BRED över LINGONEN . BLANDA RESTEN TILL EN SMET . KLICKA den över och GRÄDDA tills kakan fått fin färg . VISPA GRÄDDEN , OCH SPRITSA PÅ DEN , LÄGG ETT LINGON PÅVARJE GRÄDD-TOPP - DEKORATIVT. ELLR SERVERA GRÄDDEN VID SIDAN OM . LYCKA TILL !

onsdag 4 november 2015

MOROTS - OCH PURJOSOPPA MED BRÖD 2 PERSONER.

HEJSAN ! IDAG BLIR DET SOPPA , MED JÄTTGOTT BRÖD ! HÄR ÄR RECEPTET : 1 STOR MOROT , 1- 2 POTATISAR , 6 dl VATTEN , 1 - 2 BULJONGTÄRNINGAR , 1 BIT PURJOLÖK , SVARTPEPPAR , TIMJAN . SÅ HÄR GÖR DU : SKALA och RIV MOROT OCH POTATIS . KOKA upp VATTEN och BULJONGTÄRNING , lägg i det RIVNA och låt soppan koka 4 - 5 minuter . Detta kan med fördel göras i mikron . SKÖLJ och SKÄR PURJON i tunna skivor , lägg i dem , och låt SOPPAN koka ytterligare 3 min . SMAKSÄTT . SERVERA , SOPPAN MED CREME FRAICHE , OCH BRÖD . GRAHAMS - STÄNGER , 8 - 10 ST . 2 dl GRAHAMMJÖL , 2 dl VETEMJÖL , 2 tsk BAKPULVER , 50 g SMÖR / MARGARIN , 2 krm SALT , 1 tsk SOCKER , drygt 2 dl A-FIL EKO , eller vanlig FILMJÖLK . SÅ HÄR GÖR DU: SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER . BLANDA alla TORRA INGREDIENSER i MJÖLBLANDNINGEN och FINFÖRDELA MATFETTET i MJÖLBLANDNINGEN , gärna i MATBEREDARE . TILLSÄTT , MJÖLKEN och arbeta snabbt ihop degen . DELA DEN I 2 DELAR , FORMA TILL SMALA LÄNGDER och SKÄR DEM i 8 - 10 BITAR . LÄGG GRAHAMSSTÄNGERNA PÅ BAKPLÅTSPAPPER . GRÄDDA GENAST , MITT i UGNEN , CA 10 MINUTER . SERVERA BRÖDEN LITE VARMA till SOPPAN . HOPPAS ATT DET SMAKAR OCH LYCKA TILL !

måndag 2 november 2015

ÖRTPASTA MED KYCKLING. 2 PORT.

HEJSAN! DET HÄR TAR INTE LÅNG TID, å JÄTTEGOTT ÄR DET ! HÄR ÄR RECEPTET: 200 g PASTA, T EX PASTASKRUVAR, 250 g KYCKLINGFILE', SALT å PEPPAR, 1 msk SMÖR eller MARGARIN, 1 VITLÖKSKLYFTA, 1/2 RÖD CHILIPEPPAR, 1 msk OLIVOLJA, 2 msk PERSILJA, 1/2 dl PESTO = FÄRDIGKÖPT, 1/2 CITRON, RIVET SKAL, 2 msk RIVEN PARMESANOST, 10 KÖRSBÄRSTOMATER. SÅ HÄR GÖR DU: KOKA PASTAN och låt den rinna av . KRYDDA KYCKLINGEN med SALT å PEPPAR och stek i en stekpanna med SMÖR ca 5 minuter per sida . Låt eftersteka gärna under lock, tills köttsaften är ofärgad . SKALA och SKIVA VITLÖKEN . KÄRNA UR och HACKA CHILIN . FRÄS VITLÖK och CHILI någon minut i en stekpanna med OLJA . BLANDA fräset med PASTAN . RÖR i PERSILJA , PESTO , och CITRONSKAL . Strö över PARMESAN och PEPPAR . SERVERA , med skivad KYCKLINGFILE' och delade TOMATER . SMAKLIG MÅLTID !