söndag 6 december 2015

LÄCKER FRUKTSALLAD 4 PERS.

HEJSAN! Den här salladen är jättegod till JULENS ALLT GODA ! HÄR ÄR RECEPTET : 3 SYRLIGA ÄPLEN , ca 375 G, 1/2 FÄRSK ANANAS , 2 APELSINER ca 300 G , 1 DL RÖRSOCKER ELER VANLIGT SOCKER . SÅ HÄR GÖR DU : SKÖLJ och Skala Frukten . ÄPPLENA behöver inte skalas om skalet är tunt och fräscht. SKÄR Frukten i bitar eller klyftor . VARVA dem i en skål . SMÄLT sockret i en stekpanna och låt det få en gyllengul färg, innan det hälls upp på en lätt smord tallrik . När KNÄCKEN kallnat, krossas den i bitar och strös på Frukten . LÅT Salladen stå svalt, men INTE KALLT i ca 1 timme . VANILJGLASS eller MANDELBISKVIER är gott till ! LYCKA TILL !

BÄSTEMORS ÄPPELKAKA .

HEJSAN ! Denna Äppelkaka bakades bara till julen hemma hos Farmor. Varsågoda ! HÄR ÄR RECEPTET : 100 G SMÖR , 1/2 DL SOCKER , 1 ÄGG 2 1/2 DL VETEMJÖL , 3-4 ÄPPLEN , CA 450 G , KANEL å SOCKER . SÅ HÄR GÖR DU : RÖR Smör och Socker poröst . TILLSÄTT Ägget . Rör ihop . TILLSÄTT Mjölet lite i sänder och knåda samman till en smidig deg . TRYCK ut degen tunt i en kakform ca 20 cm i diameter . SKIVA Äpplena tunt och lägg skivorna tätt på mördegen . STRÖ över Kanel och Socker . GRÄDDA kakan i UGN på 200 GRADER ca 20 MINUTER . SERVERA gärna kakan med lättvispad Grädde , den är också god att äta precis som den är . LYCKA TILL !

fredag 4 december 2015

OMELETT MED Z UCCHINI OCH TOMATSÅS 2 PERSONER.

HEJSAN ! Nu måste vi äta , prova det här ! HÄR ÄR RECEPTET : 2 MSK OLJA , 1 VITLÖKSKLYFTA FINHACKAD , 1 SCHALOTTENLÖK, FINSTRIMLAD , 2 TOMATER , URKÄRNADE OCH STRIMLADE, 10 SVARTA OLIVER, URKÄRNADE, SALT Å PEPPAR , 300 G SMÅ ZUCCHINI, FINSTRIMLADE, 1 1/2 MSK FÄRSK OREGANO, FINHACKADELLER 1 1/2 TSK TORKAD, 4 ÄGG , 2 MSK RIVEN GETOST ELLER PARMESANOST . SÅ HÄR GÖR DU: HETTA upp 1 msk Olja i en liten stekpanna . Fräs Vitlök och Schalottenlök 5 minuter. Tillsätt Tomat , Oliver och 1 krm Salt och stek allt i 2 minuter . Ta pannan från plattan . HETTA under tiden upp resten av Oljan i en annan stekpanna och stek Zucchinin på medelvärme . Strö över Oregano . Vispa samman Äggen med Salt , peppar och Ost . HÄLL Äggsmeten i pannan med den stekta Zucchinin . Låt Äggsmeten stelna på inte alltför stark värme .TOPPA till sist med Tomatblandningen . SERVERA : med ett matigt Bröd och Grönsallad . SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

torsdag 3 december 2015

FARMORS SKÅNSKA PEPPARKAKOR 125 ST.

HEJSAN ! Det här ska bli Skurna pepparkakor, de går snabbt och lätt att baka ut, om de får ligga riktigt kallt några timmar. HÄR ÄR RECEPTET : 3 1/2 DL BRUN FARIN , 1 1/2 DL SIRAP , 250 G SMÖR/MARGARIN , 1/2 MSK INGEFÄRA , 1/2 MSK KANEL , 1 1/2 MSK KAKAO, 1/2 MSK BIKARBONAT , CA 9 DL VETEMJÖL , UGN : 175 GRADER . SÅ HÄR GÖR DU : KOKA upp Farin och Sirap i en kastrull . Tillsätt Smör/Margarin och låt det smälta . LÅT massan kallna riktigt . BLANDA Bikarbonat , och Kryddor med det mesta av Mjölet och rör ner det i den kalla massan .Arbeta degen smidig på bakbordet och tillsätt mera Mjöl om det behövs . FORMA degen till rullar ca 4 cm i diameter, man kan eventuellt platta till dem lite . Lägg rullarna KALLT att stelna till nästa dag. SKÄR rullarna i tunna skivor och lägg dem på smord eller bak-pappersklädd plåt . GRÄDDA kakorna i ca 8-10 minuter . LYCKA TILL !

onsdag 2 december 2015

JULEBRÖD MED MÖRKT ÖL. 1 ST .

HEJSAN ! LANTBRÖD med ÖL , ger en rustik och mustig smak , jättegott med JUL-SKINKA på . HÄR ÄR RECEPTET: MÖRKT eller LJUST ÖL , 33 CL . 1 DL VATTEN , fingervarmt . 25 G JÄST , 125 G FULLKORNSDINKELMJÖL . 1/2 MSK SALT . 1/2 MSK HONUNG . 1/2 DL OLJA . 600 G EKOLOGISKT VETEMJÖL . SÅ HÄR GÖR DU : BLANDA Öl , Vatten och smulad Jäst i en degbunke . Tillsätt det grova Mjölet och rör om tills Jästen har löst sig . Tillsätt Salt ,Honung ,och Olja och blanda .Låt stå i 30 minuter tills degen bubblar . TILLSÄTT 300 g Vetemjöl och rör tills degen är elastisk . Lägg degen på ett mjölat bakbord och tillsätt mer Mjöl under knådningen tills degen känns bra , inte för fast . LÅT jäsa till dubbel storlek ca 2 timmar . SÄTT ugnen på 225 grader. KNÅDA degen lätt och forma till ett runt bröd . LÅT degen jäsa till dubbel storlek på en plåt med bak-papper , ca 40 minuter . BAKA BRÖDET på nedersta falsen , ca 30 minuter .LÅT svalna på galler . Ölsorten påverkar smaken . LJUST Öl ger en aning bitterhet , MÖRKT Öl , en lite söt och bitter smak . LYCKA TILL !

tisdag 1 december 2015

JULENS MJUKA FIKONKAKA .

HEJSAN ! Det här är ett måste....så himla god . VARSÅGODA , HÄR ÄR RECEPTET : 200 G SMÖR/MARGARIN , 2 1/2 DL STRÖSOCKER , 3 ÄGG , 1 DL VISPGRÄDDE , 4 DL VETEMJÖL , 1 TSK BAKPULVER , 1 TSK VANILJSOCKER , RIVET SKAL AV 1 APELSIN , 100 G FIKON , FINHACKADE , 3 MSK KONJAK , 50 G NÖTKÄRNOR, MALDA , CA 50 BLOCKCHOKLAD, HACKAD SÅ HÄR GÖR DU : RÖR Smör och Socker pösigt . Tillsätt Äggen , ett i sänder , och Grädde . Blanda Mjöl, Bakpulver och Vaniljsocker . RÖR ner Mjöl- blandningen , Apelsinskalet , Fikonen ,Konjak, Nötter och Choklad . HÄLL smeten i en smord och bröad 1 1/2 liters (krans)form . GRÄDDA kakan på nedre falsen i 175 grader ca 45 minuter . STJÄLP upp kakan på galler medan den är ljummen och låt den kallna under formen . LYCKA TILL !

måndag 30 november 2015

HJÄRTFORMADE HONUNGSSKORPOR 100-120 ST.

HEJSAN ! Visst finns det väl några av Er alla, precis som jag, som gillar skorpor till JULEN ? HÄR ÄR RECEPTET: 75 g jäst( 1 1/2 paket) , 5 dl mjölk , 200 g smör/ margarin , 1 tsk salt , 2 dl honung, helst ljunghonung , 3 ägg , 1 tsk bakpulver , 16 dl vetemjöl . SÅ HÄR GÖR DU : SMULA ner jästen och rör ut den med lite av den kalla mjölken i degbunken . Smält matfettet i en kastrull, häll i resten av mjölken och värm till 37 grader . Häll degspadet i bunken och tillsätt salt , honung och ägg . BLANDA bakpulvret med det mesta av mjölet och arbeta in det till en smidig deg . TÄCK med bakduk och plast och låt degen jäsa till dubbel storlek på varm plats. TÄCK plåtarna med bakplåtspapper . Sätt ugnen på 250 GRADER . ARBETA ihop degen, först i bunken och sedan på bakbordet . Mjöla rikligt och kavla ut degen 2 cm tjock . Ta ut bullar med hjärtformat mått, små hjärtmått . Lägg dem att jäsa mycket väl på plåtarna . SÄTT in dem på mittfalsen i ugnen och grädda 5-7 min. Låt bullarna kallna på galler . KLYV bullarna med vass, SÅGTANDAD kniv. ROSTA halvorna gyllengula med snittytan upp medan ugnen är varm . TORKA sedan skorporna vid 100 grader med ugnsluckan lite öppen . DET tar ungefär 3 timmar . LÅT skorporna kallna helt och förvara dem i täta burkar . Det blir riktigt mysigt med alla små hjärtan,-till kaffe eller julmust . ALL LYCKA TILL !