lördag 30 januari 2016
LÄCKER LAXLASAGNE 4 PORT.
HEJSAN !
Med KESO istället för OSTSÅS. Här en riktigt,
LYXIG variant med LAX och BLADSPENAT .
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g KESO NATURELL,
4-6 LASAGNEPLATTOR,
400 g TINAD BLADSPENAT,
4 SKIVOR RÖKT LAX,
SALT å PEPPAR,
SÅS :
2 msk SMÖR,
1 msk VETEMJÖL,
4 dl MJÖLK,
1 dl RIVEN OST.
SÅ HÄR GÖR DU :
VARVA KESO, lasagneplattor, bladspenat, lax och kryddor
i en form. SMÄLT smöret i en teflonkastrull . PUDRA över
mjölet och späd med mjölk till en slät sås . LÅT den sjuda
i några minuter . FÖRDELA såsen på toppen av lasagnen .
STRÖ över ost . TILLAGA 30 minuter i 200 grader tills den
fått fin färg .
SERVERA , med en bladsallad, å något gott att dricka.
LYCKA TILL !
fredag 29 januari 2016
KALAS , PÄRONPAJ MED MANDELFYLLNING. 6 PORT.
HEJSAN !
mmm...så himla god !
HÄR ÄR RECEPTET :
MÖRDEG :
2 dl Vetemjöl ,
1 tsk Strösocker ,
1/2 tsk Salt ,
100 g Smör ,
1 Ägg ,
PÄRON :
3 Päron, 6 dl Vatten, 3 dl Strösocker, 2 Citronskivor, 2 Kanelstänger.
MANDELFYLLNING :
150g Sötmandel ,
75 g Smör,
1 1/2 dl Florsocker,
1 Ägg,
1 msk Majsena, eller Potatismjöl,
1/2 msk Rom eller Konjak,
1 dl Vispgrädde.
GLASYR-MARMELAD : 4 msk Aprikosmarmelad + 1 msk Vatten.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA mördegen i matberedare . KLÄ en pajform, ca 26 cm i diameter,
och picka botten lätt med en gaffel. STÄL kallt i 30 minuter .
Skala och dela Päronen . KOKA upp vatten, socker, citron och kanel.
Lägg ner päronen och koka ca 20 minuter tills de är mjuka .
HACKA mandeln grovt i matberedare med kniv. VISPA smör och florsocker,
rör ner ägg, mandel, majsenamjöl, sprit och grädde .
FÖRGRÄDDA pajskalet i 225 grader ca 10 min. LÅT svalna något och
häll i mandelblandningen. LÄGG i päronhalvorna med den kupiga
sidan upp. GRÄDDA i 175 grader ca 20 minuter, tills fyllningen stelnat.
LÅT pajen svalna lite . VÄRM marmeladen med vattnet . PENSLA päronen
och glasera pajen. STÄLL kallt. SERVERA med lättvispad grädde eller
vaniljglass . ALL LYCKA TILL !
KALAS ?
HEJSAN !
Vankas det till kalas ?
Och Du har ont om tid, då kan Du doppa
färdiga marshmallows i choklad och strö
över små jordgubbskulor . Det ser väldigt
festligt ut .OCH gott är det, kan jag lova .
Servera på ett fat, med tårtdekor- underlägg .
LYCKA TILL !
torsdag 28 januari 2016
LÅNGPANNELIMPOR SURDEG 3 ST .
HEJSAN!
Många tycker att det verkar krångligt att baka SURDEGSBRÖD.
Men prova detta . Du sätter SURDEGEN på kvällen och fortsätter
bakningen dagen därpå ! DET färdiga brödet skärs till 3 limpor.
HÄR ÄR RECEPTET :
SURDEG : 50 g jäst, 3 dl kallt vatten, 3 dl rågsikt .
DEG DAG 2 :
7 dl ljummet Vatten ,
1 msk Salt ,
1 msk malen Pomerans ,
2 msk Matolja ,
1 dl hela Linfrö ,
1 dl Vetegroddar ,
12 dl Rågsikt ,
ca 7 dl Vetemjöl .
SÅ HÄR GÖR DU :
DAG 1 : BLANDA alla ingredienser till Surdegen i en bunke .
Täck över och låt stå i rumstemperatur över natten .
DAG 2 : TILLSÄTT det ljummade vattnet, salt, pomerans, olja,
linfrön och vetegroddar . RÖR om . ARBETA sedan in först
Rågsikt , sedan Vetemjöl, lite åt gången tills degen släpper
bunkens kanter . DEGEN ska vara ganska lös . KAVLA eller tryck
ut degen i en smord långpanna och låt jäsa under duk 40 minuter.
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER . NAGGA brödet och grädda det mitt i
ugnen ca 50 minuter . LÅT svalna inlindat i bakduk . SKÄR det
avsvalnade brödet till 3 limpor .
LYCKA TILL ! HIMLA GOTT ÄR DET !
KLIKEX 50 ST.
HEJSAN!
De här är också goda att bjuda på .
Kanske lite mera "stuns" att bita i .
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g SMÖR/MARGARIN ,
120 g (4 dl)VETEKLI ,
210 g (3 1/2 dl)VETEMJÖL ,
1 dl KALLT VATTEN ,
1 tsk SALT ,
1 tsk BAKPULVER .
SÅ HÄR GÖR DU :
ARBETA samman alla ingredienserna till en jämn deg, men spar
lite av vetemjölet till utbakningen . LÅT degen vila kallt ,
minst 1 timme . KAVLA ut degen tunt och nagga den . TA ut runda
kex med mått eller sporra ut fyrkantiga kex . LÄGG dem på plåtar
och grädda dem i 200 grader , 5-8 minuter . ...mmm jättegoda,
en god ostbricka kan det bli, med hembakta kex,- se, RÅGKEXEN i
receptet innan . LYCKA TILL !
RÅGKEX 60 ST .
HEJSAN!
Å, de här kexen är goda till mycket, soppa, buljong, ostbricka,
eller när barn å barnbarn är sugna på något,- typ ett litet kex !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl RÅGFLINGOR ,
4 dl VETEMJÖL ,
2 msk SOCKER ,
1/2 tsk SALT ,
1 tsk HJORTHORNSSALT ,
100 g SMÖR/MARGARIN ,
1 dl MJÖLK .
SÅ HÄR GÖR DU:
BLANDA alla torra ingredienser . FÖRDELA matfettet i blandningen .
Tillsätt mjölken och arbeta ihop alltsammans till en slät och
smidig deg . KAVLA ut degen och ta ut kakor med runt kakmått eller
med sporre . NAGGA lätt . GRÄDDA i 175 grader, medelstark ugnsvärme
i 8 - 10 minuter . KLART , BARA ATT NJUTA . LYCKA TILL !
RALLAREKAKOR 4 STYCKEN .
HEJSAN !
De här bröden är lite lätt grova .
Kul att göra , med hål i mitten .
Jag brukar ha rostade solrosfrö i...mmm, ca 1 dl.
HÄR ÄR RECEPTET :
25g Smör/Margarin ,
1/2 liter Mjölk ,
50 g jäst ,
1 msk Sirap ,
1 tsk Salt ,
1 tsk Fänkål stött ,
1 tsk Anis stött ,
160 g (4dl) Grynblandning ,
550 g (1 liter) Rågsikt .
SÅ HÄR GÖR DU:
SMÄLT matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till
fingervarmt (37 grader) . SMULA ner jästen i en deg skål.
Häll över degvätskan och rör om så att jästen löser sig .
Tillsätt sirap, salt, kryddor, grynblandning och 9 dl rågsikt.
Arbeta degen kraftigt(ta mer mjöl om det behövs)tills den
känns smidig.
LÅT degen jäsa, övertäckt med bakduk, till dubbel storlek
ca 40 min. KNÅDA degen smidig på mjölat bakbord . DELA degen
i 4 delar och forma varje del till en rund bulle . KAVLA eller
platta med mjölad hand ut bullarna till runda kakor, ca 15 cm
i diameter . TA ut ett hål i mitten . LÄGG kakorna på smorda
plåtar . NAGGA dem med en gaffel och låt dem jäsa ca 30 minuter .
GRÄDDA mitt i ugnen i 225 grader ca 15 minuter. PENSLA kakorna
med vatten då de tagits ut ur ugnen . LÅT dem svalna på galler
under bakduk .
HOPPAS ATT DET SMAKAR, LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)