torsdag 28 januari 2016

RALLAREKAKOR 4 STYCKEN .

HEJSAN ! De här bröden är lite lätt grova . Kul att göra , med hål i mitten . Jag brukar ha rostade solrosfrö i...mmm, ca 1 dl. HÄR ÄR RECEPTET : 25g Smör/Margarin , 1/2 liter Mjölk , 50 g jäst , 1 msk Sirap , 1 tsk Salt , 1 tsk Fänkål stött , 1 tsk Anis stött , 160 g (4dl) Grynblandning , 550 g (1 liter) Rågsikt . SÅ HÄR GÖR DU: SMÄLT matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37 grader) . SMULA ner jästen i en deg skål. Häll över degvätskan och rör om så att jästen löser sig . Tillsätt sirap, salt, kryddor, grynblandning och 9 dl rågsikt. Arbeta degen kraftigt(ta mer mjöl om det behövs)tills den känns smidig. LÅT degen jäsa, övertäckt med bakduk, till dubbel storlek ca 40 min. KNÅDA degen smidig på mjölat bakbord . DELA degen i 4 delar och forma varje del till en rund bulle . KAVLA eller platta med mjölad hand ut bullarna till runda kakor, ca 15 cm i diameter . TA ut ett hål i mitten . LÄGG kakorna på smorda plåtar . NAGGA dem med en gaffel och låt dem jäsa ca 30 minuter . GRÄDDA mitt i ugnen i 225 grader ca 15 minuter. PENSLA kakorna med vatten då de tagits ut ur ugnen . LÅT dem svalna på galler under bakduk . HOPPAS ATT DET SMAKAR, LYCKA TILL !

Inga kommentarer: