torsdag 28 januari 2016
RALLAREKAKOR 4 STYCKEN .
HEJSAN !
De här bröden är lite lätt grova .
Kul att göra , med hål i mitten .
Jag brukar ha rostade solrosfrö i...mmm, ca 1 dl.
HÄR ÄR RECEPTET :
25g Smör/Margarin ,
1/2 liter Mjölk ,
50 g jäst ,
1 msk Sirap ,
1 tsk Salt ,
1 tsk Fänkål stött ,
1 tsk Anis stött ,
160 g (4dl) Grynblandning ,
550 g (1 liter) Rågsikt .
SÅ HÄR GÖR DU:
SMÄLT matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till
fingervarmt (37 grader) . SMULA ner jästen i en deg skål.
Häll över degvätskan och rör om så att jästen löser sig .
Tillsätt sirap, salt, kryddor, grynblandning och 9 dl rågsikt.
Arbeta degen kraftigt(ta mer mjöl om det behövs)tills den
känns smidig.
LÅT degen jäsa, övertäckt med bakduk, till dubbel storlek
ca 40 min. KNÅDA degen smidig på mjölat bakbord . DELA degen
i 4 delar och forma varje del till en rund bulle . KAVLA eller
platta med mjölad hand ut bullarna till runda kakor, ca 15 cm
i diameter . TA ut ett hål i mitten . LÄGG kakorna på smorda
plåtar . NAGGA dem med en gaffel och låt dem jäsa ca 30 minuter .
GRÄDDA mitt i ugnen i 225 grader ca 15 minuter. PENSLA kakorna
med vatten då de tagits ut ur ugnen . LÅT dem svalna på galler
under bakduk .
HOPPAS ATT DET SMAKAR, LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar