lördag 25 juni 2016

SNABB SOMMARPIZZA MED SQUASH 4 PERSONER.



  HEJSAN !

 Använd färdigt PIZZAKIT .
 Använd både deg och tomatsås  och
toppa med goda ostar , smulad rosmarin
och squash .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 färdigkavlad kyld PIZZADEG  med tomatsås .
400 g squash , både gula och gröna ,
150 g smulad  fetaost ,
1 kvist repad rosmarin ,
6- 8 salladslökar ,
2 dl grovt riven lagrad ost (gärna Västerbottenost )
1 / 2 dl finhackad slätbladig  persilja, basilika,
eller andra örter .

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen  på  225  grader .
Rulla ut PIZZADEGEN  på en plåt med bakplåtspapper.
Dra  degen  åt sidorna  så att den täcker hela plåten .
Bred ut tomatsås på bottnen .
Skölj och skiva squashen i tunna skivor .
Placera  skivorna  i rader på pizzan .
STRÖ över smulad fetaost och repad rosmarin .
Skala och strimla löken fint .
Strö  lök, ost och örter över pizzan .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen , ca 15 minuter .

HOPPAS  DET SMAKAR och LYCKA TILL !

RUSSINLIMPA MED FILMJÖLK . 1 BRÖD .



  HEJSAN !

 Nu  tar vi ett snabbare och enklare bröd .
 Det här är också jättegott , det hinner Du
göra innan resten av familjen är uppe !

HÄR ÄR RECEPTET :

2 1/2 dl fint rågmjöl ,
2 1/2 dl grahamsmjöl ,
4 dl vetemjöl ,
2 tsk bikarbonat ,
1 tsk salt ,
1 dl hasselnötter eller pumpakärnor ,
1/2 dl valnötter ,
1 dl russin ,
5 dl filmjölk , eller 2 1/2 dl gräddfil+ 2 1/2 dl vatten .
1 dl mörk sirap .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÖRJ en brödform , ca 2 liter .
Värm ugnen till  175 grader.
Blanda samman samtliga torra ingredienser
i en bunke .  Tillsätt nötter och russin .
TILLSÄTT  fil  och  sirap , rör samman till en smet .
HÄLL smeten i formen , släta till  och strö lite mjöl över .
GRÄDDA  i nedre delen av ugnen i ca  60- 70 minuter .
Ta ut och låt vila i formen  innan Du stjälper upp brödet .

LYCKA  TILL !

FULLKORNSBRÖD 2 BRÖD .



  HEJSAN !

Prova att baka det här nyttiga goda brödet
mm...litegrann att tugga på !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl vetekross ,
1 dl  rågkross ,
4 dl  vatten ,
5 dl  filmjölk ,
25  g  jäst ,
1/2 dl honung ,
3 tsk salt ,
2 msk Rapsolja ,
12 - 13 dl DINKELSIKT ,
1 msk smör/margarin ,

SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA kross och vatten .
Rör till en lös gröt , det tar ca  10 minuter .
HÄLL gröten i en degbunke  och  tillsätt  filmjölken .
LÅT  svalna till  fingervarmt  ca 37 grader .
Smula ner jästen  i  bunken  och  rör  om tills den  har 
löst  upp  sig .
TILLSÄTT  honung, salt, olja  och  mjöl .
Arbeta  samman  till  en  deg  som  blir något lös .
LÅT jäsa övertäckt  på varm och dragfri plats  i ca 1 timme .
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord  och  knåda den.
Dela i 2 lika stora delar  och placera delarna i smorda
brödformar , ca 2 liter stora .
LÅT bröden  jäsa övertäckta  på varm och dragfri plats
i ca 30 minuter . Värm ugnen till 200 grader .
GRÄDDA  i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter .
Låt kallna under bakduk .

HOPPAS DET SMAKAR och  LYCKA TILL !

tisdag 21 juni 2016

CITRON OCH VANILJSNURROR 24 BULLAR .



  HEJSAN !
Sätt på kaffet för nu blir det fika !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
2 dl mjölk ,
200 g smör/margarin ,
3 msk strösocker ,
1 ägg ,
1/2 tsk salt ,
8 dl vetemjöl ,
FYLLNING :
125 g smör/margarin ,
2 dl florsocker ,
1 citron , rivet skal ,
2 tsk vaniljsocker ,
PENSLING :
ägg å pärlsocker ,
UGN :250 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en skål .
Tillsätt kall mjölk .
Rör om tills jästen lösts upp .
Rör rumsvarmt smör och socker smidigt .
BLANDA  ner jäst-mjölken , ägg, salt  och det mesta
av mjölet  i smörblandningen, och arbeta snabbt ihop
till en deg .  Låt jäsa övertäckt i  90 minuter .

FYLLNING :
RÖR ihop rumsvarmt smör, florsocker , citronskal
och vaniljsocker .
TA  upp degen på mjölat bakbord  och dela den i två bitar .
Kavla ut varje bit till en platta  40 x 25 cm .
Bred på fyllning och vik degen dubbel på längden.
Skär varje degplatta i 12 remsor .
SKÄR ett snitt nästan hela vägen upp i varje remsa
(ska se ut som ett par byxor) och snurra ihop  till en knut .
Lägg på en plåt med bakplåtspapper  och låt jäsa övertäckta
i 40 minuter .
PENSLA med uppvispat ägg och strö på pärlsocker .
Grädda mitt i ugnen , ca 8 minuter.
 LYCKA TILL och TREVLIG SOMMAR  !

SMOOTHIE MED JORDGUBBAR OCH VATTENMELON 3 GLAS.



  HEJSAN !
Det här var gott , läskande gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
4  dl färska jordgubbar , 200 g,
200 g vattenmelon ,
2 dl vaniljyoghurt ,
färskpressad saft av 1/2 citron ,
1 tsk vaniljsocker ,
myntakvist ,

SÅ HÄR GÖR DU :
Skölj och  rensa jordgubbarna .
Mixa jordgubbarna med vattenmelon
till en slät konsistens .
Tillsätt  vaniljyoghurt, citronsaft och
vaniljsocker och mixa tills allt blandats väl.
Häll upp  i  glas och servera genast .
Garnera med en myntakvist.

TREVLIG SOMMAR !

lördag 18 juni 2016

JORDNÖTSKAKOR CA 30 ST .


 HEJSAN !

De här är försvinnande goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g grovt hackade jordnötter ,
2 ägg ,
2 dl strösocker ,
100 g smält smör ,
GARNERING :
mörk blockchoklad .

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Blanda samman alla ingredienserna .
Klicka  ut smeten i små PAPPERSFORMAR .
GRÄDDA i ugnen i 10- 12 minuter .
Låt kakorna svalna .
SMÄLT  blockchoklad och lägg en klick
mitt på  varje kaka .

Alldeles lagom i storlek , hoppas att Ni gillar dom .

       LYCKA TILL !

fredag 17 juni 2016

SJÖBORRAR 18- 20 ST .

  HEJSAN !

 HÄR ÄR RECEPTET :

 2 äggvitor ,
1 dl strösocker ,
150 g riven kokos ,
2 msk kakao ,

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen  på 175  grader .
VISPA  äggvitorna  till  hårt  skum och tillsätt därefter
sockret  lite  i  taget .
Blanda  försiktigt  ner  kokos  och kakao .
KLICKA  ut  bollar  på  bakplåtspapper  och  Grädda
i ugnen 15 - 20  minuter.
Kakorna är  fortfarande  mjuka efter  gräddningen
men  stelnar  när  de  kallnat  .
Jag har inte smakat än, men de åts flitigt !

   LYCKA TILL !