söndag 7 augusti 2016

KANTARELLPAJ MED ÄDELOST OCH BACON 4 PORT.


HEJ IGEN !

Nu finns det massor med kantareller i skogarna ,
passa på !
I  denna festliga paj samsas de goda smakerna,
och  den kan lätt förberedas.

HÄR ÄR RECEPTET :

PAJDEG :
3 dl vetemjöl,
150 g smör/margarin,
2 msk kallt vatten.
FYLLNING :
1 gul lök,
200 g spenat,
150 g färska eller frysta kantareller,
140 g bacon,
smör/margarin till stekning.
ÄGGSTANNING :
3 ägg,
2 dl kesella,
2 dl vispgrädde,
140 g riven ädelost,
1 tsk salt,
1 krm svartpeppar.
GARNERING :
Färsk örtkrydda.
UGN :225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
PAJDEG:
BLANDA mjöl och smör, gärna i en matberedare.
Tillsätt vatten och arbeta samman degen till en
deg-boll. Svep in bollen i PLASTFOLIE och lägg
svalt i ca 20 minuter.
KAVLA ut degen och lägg den i en smord pajform,
ca 24 cm i diameter.
Nagga pajskalet med en gaffel.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
FYLLNING :
SKALA och finhacka löken.
Ansa spenaten och fräs den blank och smidig
tillsammans med löken i smör/marg utan att det tar färg.
Ta upp och krama ur överflödig vätska.
ANSA svampen och dela den i mindre bitar .
Stek svampen i smör tills vätskan försvunnit i pannan.
Fördela spenat, lök, och svamp i pajskalet .
LÄGG ut ca 5 av baconskivorna  i pajskalet.
Stek 2 av baconskivorna till garnering, låt rinna av på
hushållspapper, dela i mindre bitar .
ÄGGSTANNING :
BLANDA ingredienserna och häll äggstanningen över
fyllningen. GRÄDDA  pajen i nedre delen av ugnen
tills den stannat och fått fin färg, 30 - 35 minuter.
Täck med folie .
GARNERING: Strö över de stekta baconbitarna och
strö över örtkrydda .

LYCKA TILL!

KANTARELLPAJ MED ÄDELOST OCH BACON 4 PORT.


HEJ IGEN !

Nu finns det massor med kantareller i skogarna ,
passa på !
I  denna festliga paj samsas de goda smakerna,
och  den kan lätt förberedas.

HÄR ÄR RECEPTET :

PAJDEG :
3 dl vetemjöl,
150 g smör/margarin,
2 msk kallt vatten.
FYLLNING :
1 gul lök,
200 g spenat,
150 g färska eller frysta kantareller,
140 g bacon,
smör/margarin till stekning.
ÄGGSTANNING :
3 ägg,
2 dl kesella,
2 dl vispgrädde,
140 g riven ädelost,
1 tsk salt,
1 krm svartpeppar.
GARNERING :
Färsk örtkrydda.
UGN :225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
PAJDEG:
BLANDA mjöl och smör, gärna i en matberedare.
Tillsätt vatten och arbeta samman degen till en
deg-boll. Svep in bollen i PLASTFOLIE och lägg
svalt i ca 20 minuter.
KAVLA ut degen och lägg den i en smord pajform,
ca 24 cm i diameter.
Nagga pajskalet med en gaffel.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
FYLLNING :
SKALA och finhacka löken.
Ansa spenaten och fräs den blank och smidig
tillsammans med löken i smör/marg utan att det tar färg.
Ta upp och krama ur överflödig vätska.
ANSA svampen och dela den i mindre bitar .
Stek svampen i smör tills vätskan försvunnit i pannan.
Fördela spenat, lök, och svamp i pajskalet .
LÄGG ut ca 5 av baconskivorna  i pajskalet.
Stek 2 av baconskivorna till garnering, låt rinna av på
hushållspapper, dela i mindre bitar .
ÄGGSTANNING :
BLANDA ingredienserna och häll äggstanningen över
fyllningen. GRÄDDA  pajen i nedre delen av ugnen
tills den stannat och fått fin färg, 30 - 35 minuter.
Täck med folie .
GARNERING: Strö över de stekta baconbitarna och
strö över örtkrydda .

LYCKA TILL!

lördag 6 augusti 2016

PLOMMONRUTOR MED NÖTTER , 20 ST.

HEJ,HEJ !

Nu börjar plommonen mogna , kanske dags att
smaka på denna !

HÄR ÄR RECEPTET :
Alla slags nötter fungerar , blanda gärna olika sorter .
ca 20 ST.
250 g mjukt smör,
4 1/2 dl strösocker,
5 ägg,
5 dl vetemjöl,
2 tsk bakpulver,
3/4 tsk stött kardemumma,
ca 2 dl grovt hackade nötter,
ca 10 plommon,
pärlsocker,
SERVERING :
lättvispad grädde eller vaniljsås.

Så här gör DU :
UGN :  175 GRADER.
RÖR smör och socker vitt och poröst.
Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
BLANDA mjöl, bakpulver, kardemumma och
det mesta av nötterna ( spara ca 1/2 dl till garnering).
BRED ut smeten i en bakpappersklädd  långpanna,
ca 25x40 cm .
Skär plommonen fria från kärnor och i klyftor.
Fördela klyftorna på kakan.
Strö över lite pärlsocker  och  resten av nöthacket.
GRÄDDA  kakan i nedre delen av ugnen 35 - 40 min.
Skär i rutor och servera med vispad grädde eller vaniljsås.

HOPPAS ATT NI GILLAR DEN !
LYCKA TILL !

fredag 5 augusti 2016

HALLONMOUSSE- TÅRTA MED FÄRSKA BÄR , TILL MÅNGA.


HEJSAN !

Nu är jag här igen !

Nu när det finns så mycket olika bär, kommer jag att
tänka på denna underbart,  smarriga tårta .
Kanske någon fyller år, eller något annat att fira !

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin,
2 1/2 dl socker,
2 ägg,
1 1/2 dl vetemjöl,
1/2 tsk bakpulver,
4 msk kakao,
2 tsk vaniljsocker,
150 g 70% choklad,
1 msk smör,
2 msk grädde,

HALLONMOUSSE :
300g frysta hallon,
3 dl vispgrädde,
1 dl strösocker,
1/2 dl vatten,
4 GELANTINBLAD,

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader.
Smält smöret .
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker ,
kakao och socker .
Blanda ner i det smälta smöret .
Rör ner äggen .
SMÖRA och bröa en form med löstagbar kant.
Fördela smeten i formen Grädda i ugnen  18- 20 minuter.
SMÄLT under tiden chokladen med smör och grädde .
Bred över kakan när Du precis tagit ut den .
Låt svalna och rengör formens kant .
SÄTT PÅ KANTEN IGEN .
LÄGG GELANTINBLADEN i blöt.
Koka upp vattnet och låt sockret smälta ner till
en sockerlag.
Vispa grädden hårt .
Tina och mixa hallonen i matberedare .
Blanda hallon och grädde.
Plocka upp GELANTINBLADEN och låt smälta
ner i den halv-varma sockerlagen .
Blanda ner lite av hallongrädden i GELANTIN-/ sockerlagen.
RÖR sedan ner blandningen i resten av hallongrädden.
BLANDA NOGA .
Fördela moussen på chokladkakan och ställ i kylen minst
3 timmar .
DEKORERA , med blandade bär.
(jag tog björnbär, jordgubbar, blåbär, hallon å röda vinbär i klasar)

LYCKA TILL !

fredag 29 juli 2016

HASSELNÖTSPANERAD HALLOUMI 4 PORT.


HEJSAN !

Mera ost, mmm ...så gott !

HÄR ÄR RECEPTET:
1 paket HALLOUMIOST,
1 ägg,
1 dl finhackade hasselnötter,
kokosfett att steka i ,
1 dl lingon.

Så här gör DU:
SKIVA  HALLOUMIN i valfri storlek.
Vispa ägget .
Doppa HALLOUMIN först i ägget sedan
i nötterna.
Stek i kokosfettet tills de fått fin färg .

SERVERA, med lingonen.

LYCKA TILL !

VÄSTERBOTTENS-KORG MED RÄKSALLAD . 4- 6 PORT.


HEJSAN !

Detta måste Ni göra, bus-enkelt att göra
och jätte-jättegott !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g  Västerbottenost,
30 g  parmesanost,

RÄKSALLAD :
100 g skalade räkor,
3 msk majonnäs,
3 msk CREME Fraiche.
1 msk hackad dill,
salt och peppar,
hackad gräslök,

Så här gör DU :
BLANDA alla ingredienserna till RÄK-salladen
och förvara kallt .
Riv osten och lägg i små högar på ett bakplåtspapper.
Sätt in i ugn på 200 grader och ta ut när det börjat
bubbla och fått lite färg.
LÅT SVALNA NÅGOT MEN INTE HELT.
Ta sedan upp med stekspade och
LÄGG ÖVER  UPPOCHNERVÄNDA mindre glas .
Låt SVALNA HELT.
FYLL korgarna med RÄK-sallad .

GARNERA , med finhackad gräslök.

LYCKA TILL ! och SMAKLIG SPIS !

KYCKLINGBRÖST MED PAPRIKA- OCH OLIVSMÖRSÅS. 4 PORT.


HEJSAN !

Detta bjöd jag på när jag hade en vän-träff i somras .
Receptet gick runt, alla gillade rätten, då bjuder jag
på den för Er också !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 röda  spetspaprikor,
1 rödlök,
20 kärnfria KALAMATAOLIVER,
4  färska  kycklingbröst  med  skinn,
1 tsk paprikapulver,
25 + 50 g smör,
3 dl vitt vin,
havssalt och nymald vitpeppar,
2 ZUCCHINIER,
persilja,

Så här gör DU :
FINHACKA paprikan och löken.
Skär oliverna i mindre bitar.
Bryn kycklingbrösten i 25 g smör
i en stekgryta på medelvärme, tills
de fått fin färg på båda sidor .
Salta och peppra , låt paprikan, löken
och paprikapulvret bryna med kycklingen
ett par minuter .
Rör då och då under tiden, så det inte bränns.
BLANDA ner oliver och häll över vinet .
Sänk värmen och bräsera under lock ca 20 min,
vänd brösten ett par gånger .
Ta pannan från värmen, ta upp kycklingbrösten
på en skärbräda .
Rör ner det rumstempererade smöret i såsen .
SKÄR upp sneda skivor av brösten och lägg
på en bädd av sås .

SERVERA , med stekt zucchini och bladpersilja.

SMAKLIG MÅLTID !