lördag 10 september 2016
DUBBELVIKT LÖVBIFF.... 4 PORT.
HEJSAN !
Det här blir dagens middag hos oss .
HÄR ÄR RECEPTET:
4 stora lövbiffar ,
1 msk smör /margarin ,
ca 1/2 dl fransk senap ,
2 finhackade vitlöksklyftor ,
1 dl finskuren purjolök ,
4 msk kapris ,
1 dl finhackad persilja ,
salt å peppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
STEK lövbiffen endast någon minut på båda sidor.
Lägg ut lövbiffarna på en bricka och bred ut senapen ,
vitlöken , kaprisen och persiljan över köttet .
VIK
måndag 5 september 2016
ROTFRUKTSGRATÄNG 4 PERS.
HEJSAN !
Den här måste Ni smaka !
Det är en mustig gratäng , som doftar härligt
när den tas från ugnen.
Serveras till kassler, korv eller annat rökt kött.
Barnbarnen undrade , mormor ska vi inte äta
snart, det luktar så gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g potatis av fast typ ,
100 g kålrot ,
100 g morötter,
100 g rotselleri ,
1 gul lök ,
3 1/2 dl gräddmjölk ,
1 tsk salt,
2 krm svartpeppar ,
1 - 2 pressade vitlöksklyftor ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Skala rotfrukterna och skiva dem i matberedaren .
Hacka löken .
Varva i en smord ugnssäker form .
BLANDA mjölken med salt, peppar och pressad vitlök.
Häll blandningen över rotfrukterna .
Grädda på nedersta falsen i 200 graders varm ugn
40- 50 minuter tills rotfrukterna känns mjuka .
SERVERA gratängen till kassler eller annat kött,
eller korv .
mmm....jättegott !
(om Du inte vill ha det i skivor, - gör mos )
LYCKA TILL !
fredag 2 september 2016
YOGHURT-BRÖD ...mm 2 ST.
HEJSAN !
Nu ska vi baka gott HÄLSOBRÖD .
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl mild yoghurt 3 % fett ,
50 g jäst ,
2 tsk salt ,
6 dl rågsikt ,
ca 7 dl fullkorns-vetemjöl,
SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM yoghurten till 37 grader .
Rör ut jästen i en del av yoghurten,
tillsätt resten, salt, rågsikt och det
mesta av fullkornsvetemjölet .
Arbeta degen blank och tills den
släpper bunkens kant .
Tillsätt eventuellt lite mer fullkornsmjöl.
Låt det jäsa övertäckt i 30 minuter .
ARBETA degen på bakbord .
Dela den och forma till ovala eller runda bröd.
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper .
Skåra lätt med vass kniv .
Låt jäsa övertäckta i 30 minuter .
Strö över lite rågsikt och grädda i nedre delen
av ugnen ca 30 minuter.
LÅT SVALNA PÅ GALLER UTAN BAKDUK .
LYCKA TILL !
CITRONKAKA MED VALLMOFRÖN . 12 BITAR.
HEJSAN !
Det här är SOMMARFAVORITEN, har jag märkt !
Saftig , tung mandelkaka med underbar citronsmak.
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g rumsvarmt smör ,
1 dl strösocker ,
1 dl majsmjöl ,
500 g grovriven mandelmassa ,
4 ägg ,
1/2 msk MORTLAD Kardemumma ,
2 msk vallmofrön ,
2 citroner , skal och saft (ca 1 dl)
TILL SERVERING :
vispad grädde ,
massor av jordgubbar och blåbär .
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
VISPA smör och socker poröst .
HÄLL ner övriga ingredienser och rör
till en slät smet .
SMÖRJ och bröa en form ca 25 x 30 cm.
Bred ut smeten i formen och grädda i mitten
av ugnen ca 40 min. Låt svalna .
SERVERA kakan med grädde och bär.
LYCKA TILL !
Förresten , Du kan också servera kakan till
fikastunden utan grädde och bär .
torsdag 1 september 2016
HEMKOKT BÄRLYX , 3 mindre burkar.
HEJSAN !
MORMORS MARMELAD - KRUSBÄR eller KIWI .
På denna satsen blir det 3 mindre burkar.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 Liter krusbär ,
2 msk vatten ,
5 dl syltsocker ,
1 stjärnanis ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och snoppa krusbären .
Lägg i en kastrull med vatten och koka 2 minuter.
TILLSÄTT syltsocker och stjärnanis och koka
kraftigt i 7 - 8 minuter.
Häll upp på rena burkar .
ELLER....
Om Du vill kan Du ta KIWI :
SKALA Kiwin och skär i bitar .
Mixa med stavmixer .
TILLSÄTT syltsocker och stjärnanis och koka
kraftigt 7 - 8 minuter.
Häll upp på rena burkar .
ALL LYCKA TILL !
HEMKOKT BÄRLYX , 3 BURKAR.
HEJSAN !
Här är recept på : BÄSTA BJÖRNBÄRSSYLTEN .
Den som vill ha mer vuxensmak lägger
till 2 msk gin i sylten.
2 liter björnbär,
1 vaniljstång,
2 tsk kardemummakärnor,
5 dl syltsocker,
2 msk gin (kan uteslutas)
SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA bären och lägg dem i en tjockbottnad kastrull.
Dela vaniljstången på längden , skrapa ur fröna.
Blanda både frön och vaniljstång med björnbären.
Tillsätt kardemummakärnor.
Koka sakta i 15 minuter .
TILLSÄTT syltsocker och koka ytterligare 5 minuter.
Låt stå och dra 15 minuter , ta upp vaniljstången och
rör eventuellt i gin .
Häll upp på burkar , ca 3stycken .
LYCKA TILL ! HIMLA GO' SYLT !
BROCCOLISOPPA MED ROSTADE SOLROSKÄRNOR 4 PORT.
HEJSAN !
mmm...det här är jättegott , smaka Ni också !
Så himla gott just att solroskärnorna är rostade.
Det finns färdig rostade ute i handeln.
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g broccoli,
1 hackad gul lök,
1 msk olivolja,
1 liter vatten,
2 hönsbuljongtärningar,
1 dl CREME Fraiche,
1 tsk salt,
svartpeppar,
TILL SERVERING :
1 dl torr -rostade solroskärnor,
1/2 kruka basilika el. koriander.
SÅ HÄR GÖR DU :
PLOCKA broccolin i små buketter och skiva
stjälken i tunna skivor .
Stek lök i olja i en kastrull tills den är mjuk
utan att ta färg.
Häll i vatten, buljongtärningar och broccoli.
Låt koka under lock ca 5 minuter .
MIXA slät med stavmixer och tillsätt CREME Fraiche.
Salta och smaka av med peppar .
SERVERA med rostade solroskärnor och färsk basilika
eller koriander .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)