måndag 24 oktober 2016

TACOGRATÄNG 4 PERS.


HEJSAN !

Har Ni gjort taco gratäng någon gång ?
Inte jag - men ska göra det en dag .

HÄR ÄR RECEPTET :

400 g blandfärs ,
2 msk margarin ,
1 burk krossade tomater ,
1!2 påse  SANTA MARIA TACO KRYDDMIX ,
1 msk fransk senap ,
1 msk grönsaksfond ,
salt , örtpeppar ,
GRATINERING :
25- 30  NACHOS ,
riven ost .

SÅ HÄR GÖR DU :

BRYN  färsen  i  margarinet  och finfördela  den  med  en  gaffel.
Tillsätt  tomater, kryddmix, senap  och  grönsaksfond  och  låt 
allt  koka  ca  15  minuter .
Smaka  av  med  salt  och  örtpeppar .
LÄGG  köttfärsröran  i  en  eldfast  form .
Täck  ytan  med  NACHOS  och  strö  rikligt  med  ost  över.
GRATINERA  i  ugnen  på  225  grader  tills  osten  har  smält
och  alla NACHOS  fått  lagom  färg , 7- 10  minuter.
SERVERA  gratängen  direkt .

SMAKLIG MÅLTID ,    LYCKA TILL !

VÄSTKUSTMACKA PER/PORT.


HEJSAN !

Den här gör vi emellanåt ...mmm så himla gott ,

HÄR ÄR RECEPTET :
1 skiva formfranska ,
1 msk smörgåsmargarin,
2 salladsblad ,
1/2 avokado ,
dill ,

VÄSTKUSTSALLAD :
2  CRABSTICKS ,
1 msk lättmajonnäs ,
1/2 dl kesella ,
12 skalade  räkor ,
salt och citronpeppar,

SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR  CRABSTIKSEN  i mindre bitar, blanda ner majonnäs
och  kesella  och  vänd  ner  räkorna .
Smaka  av  med  salt  och  peppar .
BRED  margarin på brödet och lägg sedan på salladsblad .
Skär AVOCADON i skivor  och lägg på smörgåsen .
Toppa  med västkustsalladen och garnera med dill .

LYCKA TILL !

VEGETARISK LYXSMÖRGÅS PER/PORT.


HEJSAN !

Visst är det väl gott med smörgås ibland !
Jag gjorde den här - smaka Ni också !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 grahamsbulle ,
1 msk smörgåsmargarin ,
2 salladsblad ,
10 skivor gurka ,
5 vindruvor ,
persilja ,

KESOSALLAD :
1 hårdkokt ägg ,
4- 6 valnötter ,
1 ananas-ring ,
1/2 dl keso ,
1 tsk söt senap ,

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA  ägg, valnötter och halva ananas-ringen
(spara andra halvan till garnering),
och blanda  ihop övriga  ingredienser  till kesosalladen.
SMAKA av med salt .

HOPPAS ATT DET SMAKAR  !

söndag 23 oktober 2016

SENAPSGURKA


HEJSAN !

Är det någon mer än jag , som gillar senapsgurka ?

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg Västeråsgurkor, ca 15 stycken ,
3 msk gula senapsfrön ,
7 dillkronor ,
1 bit pepparrot , ca 25 g ,
LAG :
2 dl ättikssprit,  12 %
3 dl vatten ,
4 1/2 dl strösocker ,
1 dl salt

SÅ HÄR GÖR DU :
TVÄTTA gurkorna väl och skär dem i 1/2 cm tjocka skivor.
Varva gurkskivor, senapsfrö, dillkronor och pepparroten  i
bitar i burkar .
LAG :
BLANDA  ättikssprit, vatten, socker och salt och rör tills
allt sockret lösts upp .
Häll lagen i burkarna .
TÄNK på att lagen måste täcka gurkorna .
Sätt på lock  och förvara svalt .
INLÄGGNINGEN är klar efter 3 veckor .

LYCKA TILL !

fredag 21 oktober 2016

SENAPSGRILJERAD SELLERI MED GRÖNSAKSSÅS 4 PORT.



HEJSAN !

Vad sägs om detta - Veckans gröna middag !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 medelstora sellerirötter  förkokas, skivas och
läggs i en snygg rad efter varandra på en smord plåt.

GRILJERING :
1/2 dl senap ,
2 msk tomatketchup ,
ca 1 dl ströbröd ,
BLANDAS och stryks ovanpå selleriraden.
Låt stå i ugnen tills det fått fin färg .

GRÖNSAKSSÅS :
1 hackad gul lök ,
4 msk smör/margarin ,
1/2 dl strimlad selleri ,
1 /2 dl strimlad palsternacka ,
1/2 dl strimlad morot ,
1/2 dl strimlad purjolök ,
ca 5 dl buljong ,
4 msk mjöl ,
örtsalt  och  PLANTAFORCE.

SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS löken i smöret, blanda i mjölet, tillsätt grönsakerna
och buljongen .
Smaksätt med örtsalt och PLANTAFORCE .

SERVERA  kokt potatis till .

HALLONGLASS :
500 g frysta hallon ,
saften av en 1/2 citron ,
2 1/2 dl vispgrädde ,
2 dl florsocker ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SPAR några bär till garnering, passera resten
genom en sil .
Vispa grädden och blanda i sockret .
Rör ner citronsaften i hallonmoset  och
vänd i grädden .
HÄLL upp glassen i en form och låt den
stå i frysen i 4 timmar .
Lägg upp glassen i cup-glas och garnera med hallon.

Hoppas på SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

500 g

HAVRESNITT SMÅKAKA 60 ST .


HEJSAN !

Gott till kaffet !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin ,
3/4 dl strösocker ,
1 1/2 dl havregryn ,
3 dl vetemjöl .

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ihop fett och socker , tillsätt havregryn och mjöl
och rulla ut till fyra längder .
Lägg dem på bakpappersklädd plåt, tryck till dem med
en gaffel och grädda i mitten av ugnen i 200 grader
ca 10 minuter .
SKÄR  de varma längderna i sneda bitar och låt dem
sedan kallna på galler .

Alltid blir jag sugen på dessa kakor, när det närmar sig JUL.

LYCKA TILL !

torsdag 20 oktober 2016

OST- OCH GRÖNSAKSSOPPA 2 PORT.



HEJSAN !

Å , vad  gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 liten gul lök ,
1 liten morot ,
1/2 purjolök ,
1/2 selleristjälk ,
3 dl vatten ,
1 grönsaksbuljongtärning ,
2 dl mjölk ,
1/2 msk vetemjöl ,
lite svartpeppar ,
1/2 tsk paprikapulver ,
1 dl riven lagrad ost ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och hacka löken .
Skala och skär moroten i små tärningar .
Skölj och skär purjo och selleri i skivor .
KOKA  upp vatten och buljongtärning i
en gryta .
Lägg i gul lök och morotshack och koka
under lock ca 5 minuter .
TILLSÄTT purjo, selleri och 1 1/2 dl av mjölken .
RÖR ut mjölet i resten av mjölken och blanda
ner det i grytan .
Koka upp under omrörning och låt koka på svag
värme under lock ca 5 min.
Smaka av med peppar och paprika .
SKÄR osten i små kuber, lägg dem i soppan och
låt dem smälta .
Servera med bröd .

SMAKLIG MÅLTID !