fredag 28 oktober 2016

RÄKMUMS 4 PORT.


HEJSAN !

Fredag eller  Lördag kväll ,
fest ...mm mums!

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g skalade räkor ,
1 dl grädde ,
2 msk finhackad dill ,
4 ägg ,
UGN :200 grader .

SÅ HÄR GÖR DU :

SMÖRA  4  ugnsfasta  portionsformar  .
Fördela  räkorna  i  formarna .
Vispa  samman  grädde  och  dill  och
häll  över  räkorna .
Salta  och  peppra  .
KNÄCK  ett  ägg  i  varje  form  och
grädda  i  vattenbad  i  ugn  10- 12 min
tills  äggvitan  stelnat .

Hoppas  att  Ni  gillar  det !

LYCKA  TILL !

onsdag 26 oktober 2016

CLEMENTINRUTOR CA 40 ST .


HEJSAN !

NU  SLUTAR  SOMMARTID,  30/10 -16.
DÅ GÅR VI  IN I VINTERMÖRKRET.

Varför inte smaka dessa jättegoda CLEMENTINRUTOR,
som lyser upp  i mörkret .

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin ,
1 1/2 dl mjölk ,
3 ägg ,
3 dl strösocker ,
3 3/4 dl vetemjöl ,
2 tsk bakpulver ,
2 tsk vaniljsocker ,
LAG :
1 dl saft  av clementin (ca 3 ST )
skal av en clementin , tunna strimlor,
1 dl strösocker ,
GARNERING :
florsocker ,
clementinbitar ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
LAGEN :  KOKA upp clementinsaft, skal och strösocker .
Låt småputtra  10 minuter  tills  lagen  blir  simmig .
Låt  svalna .
SMÄLT SMÖRET  och  tillsätt  mjölken . LÅT svalna .

VISPA  ägg  och  socker  pösigt  .
Rör ihop  mjöl, bakpulver  och  vaniljsocker .
Vänd ner detta i ägg- blandningen .
HÄLL smeten i en långpanna med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen  ca  10 minuter .
Känn  med  en  sticka  om  kakan  är  klar .

GÖR  hål  i  den  varma  kakan  med  en  gaffel  och
skeda  över  lagen .
Låt  kakan  svalna  i  formen  och  skär  i  små  rutor.

DEKORERA   med  små  clementinbitar  och  pudra
över  florsocker .

LYCKA  TILL !

måndag 24 oktober 2016

TACOGRATÄNG 4 PERS.


HEJSAN !

Har Ni gjort taco gratäng någon gång ?
Inte jag - men ska göra det en dag .

HÄR ÄR RECEPTET :

400 g blandfärs ,
2 msk margarin ,
1 burk krossade tomater ,
1!2 påse  SANTA MARIA TACO KRYDDMIX ,
1 msk fransk senap ,
1 msk grönsaksfond ,
salt , örtpeppar ,
GRATINERING :
25- 30  NACHOS ,
riven ost .

SÅ HÄR GÖR DU :

BRYN  färsen  i  margarinet  och finfördela  den  med  en  gaffel.
Tillsätt  tomater, kryddmix, senap  och  grönsaksfond  och  låt 
allt  koka  ca  15  minuter .
Smaka  av  med  salt  och  örtpeppar .
LÄGG  köttfärsröran  i  en  eldfast  form .
Täck  ytan  med  NACHOS  och  strö  rikligt  med  ost  över.
GRATINERA  i  ugnen  på  225  grader  tills  osten  har  smält
och  alla NACHOS  fått  lagom  färg , 7- 10  minuter.
SERVERA  gratängen  direkt .

SMAKLIG MÅLTID ,    LYCKA TILL !

VÄSTKUSTMACKA PER/PORT.


HEJSAN !

Den här gör vi emellanåt ...mmm så himla gott ,

HÄR ÄR RECEPTET :
1 skiva formfranska ,
1 msk smörgåsmargarin,
2 salladsblad ,
1/2 avokado ,
dill ,

VÄSTKUSTSALLAD :
2  CRABSTICKS ,
1 msk lättmajonnäs ,
1/2 dl kesella ,
12 skalade  räkor ,
salt och citronpeppar,

SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR  CRABSTIKSEN  i mindre bitar, blanda ner majonnäs
och  kesella  och  vänd  ner  räkorna .
Smaka  av  med  salt  och  peppar .
BRED  margarin på brödet och lägg sedan på salladsblad .
Skär AVOCADON i skivor  och lägg på smörgåsen .
Toppa  med västkustsalladen och garnera med dill .

LYCKA TILL !

VEGETARISK LYXSMÖRGÅS PER/PORT.


HEJSAN !

Visst är det väl gott med smörgås ibland !
Jag gjorde den här - smaka Ni också !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 grahamsbulle ,
1 msk smörgåsmargarin ,
2 salladsblad ,
10 skivor gurka ,
5 vindruvor ,
persilja ,

KESOSALLAD :
1 hårdkokt ägg ,
4- 6 valnötter ,
1 ananas-ring ,
1/2 dl keso ,
1 tsk söt senap ,

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA  ägg, valnötter och halva ananas-ringen
(spara andra halvan till garnering),
och blanda  ihop övriga  ingredienser  till kesosalladen.
SMAKA av med salt .

HOPPAS ATT DET SMAKAR  !

söndag 23 oktober 2016

SENAPSGURKA


HEJSAN !

Är det någon mer än jag , som gillar senapsgurka ?

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg Västeråsgurkor, ca 15 stycken ,
3 msk gula senapsfrön ,
7 dillkronor ,
1 bit pepparrot , ca 25 g ,
LAG :
2 dl ättikssprit,  12 %
3 dl vatten ,
4 1/2 dl strösocker ,
1 dl salt

SÅ HÄR GÖR DU :
TVÄTTA gurkorna väl och skär dem i 1/2 cm tjocka skivor.
Varva gurkskivor, senapsfrö, dillkronor och pepparroten  i
bitar i burkar .
LAG :
BLANDA  ättikssprit, vatten, socker och salt och rör tills
allt sockret lösts upp .
Häll lagen i burkarna .
TÄNK på att lagen måste täcka gurkorna .
Sätt på lock  och förvara svalt .
INLÄGGNINGEN är klar efter 3 veckor .

LYCKA TILL !

fredag 21 oktober 2016

SENAPSGRILJERAD SELLERI MED GRÖNSAKSSÅS 4 PORT.



HEJSAN !

Vad sägs om detta - Veckans gröna middag !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 medelstora sellerirötter  förkokas, skivas och
läggs i en snygg rad efter varandra på en smord plåt.

GRILJERING :
1/2 dl senap ,
2 msk tomatketchup ,
ca 1 dl ströbröd ,
BLANDAS och stryks ovanpå selleriraden.
Låt stå i ugnen tills det fått fin färg .

GRÖNSAKSSÅS :
1 hackad gul lök ,
4 msk smör/margarin ,
1/2 dl strimlad selleri ,
1 /2 dl strimlad palsternacka ,
1/2 dl strimlad morot ,
1/2 dl strimlad purjolök ,
ca 5 dl buljong ,
4 msk mjöl ,
örtsalt  och  PLANTAFORCE.

SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS löken i smöret, blanda i mjölet, tillsätt grönsakerna
och buljongen .
Smaksätt med örtsalt och PLANTAFORCE .

SERVERA  kokt potatis till .

HALLONGLASS :
500 g frysta hallon ,
saften av en 1/2 citron ,
2 1/2 dl vispgrädde ,
2 dl florsocker ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SPAR några bär till garnering, passera resten
genom en sil .
Vispa grädden och blanda i sockret .
Rör ner citronsaften i hallonmoset  och
vänd i grädden .
HÄLL upp glassen i en form och låt den
stå i frysen i 4 timmar .
Lägg upp glassen i cup-glas och garnera med hallon.

Hoppas på SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

500 g