onsdag 4 januari 2017
BANANKAKA MED APELSINSÅS , 4 PORT.
HEJSAN !
Detta är för mig ett barndomsminne , men smaka Ni också !
Vi åt det som efterrätt, när vi ätit fisk eller soppa ,
till middag.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg,
3 dl socker,
50 g smör/margarin,
3 dl vetemjöl,
1 tsk bakpulver,
2 dl havregryn,
2 mosade bananer,
1 dl mjölk eller 1 dl Havremjölk,
APELSINSÅS :
1 äggula,
1/2 dl socker,
1 tsk rivet apelsinskal,
1 1/2 msk pressad apelsinsaft,
1 1/2 dl vispgrädde,
1 äggvita,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet och låt det svalna.
Mosa bananerna .
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, havregryn och bakpulver.
RÖR ner blandningen i äggsmeten.
Tillsätt bananerna, matfettet och mjölken.
Rör om tills allt blandat sig.
GRÄDDA smeten i en smord och bröad
form i 175 grader varm ugn ca 40 minuter.
APELSINSÅS :
VISPA äggula och socker pösigt.
Smaksätt med rivet apelsinskal och apelsinsaft.
Vänd försiktigt ned den vispade grädden och
den hårt vispade äggvitan .
SERVERA såsen till banankakan .
mmm... ! LYCKA TILL !
CURRYRÄKOR i RISRAND, 4 PORT.
HEJSAN !
HIMLA GOTT, det enda jag kan säga ,smaka själva !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g räkor med skal,
eller
200 g rensade,
1 msk smör /margarin,
2 tsk curry,
2 msk vetemjöl,
1/2 färsk gurka,
4 dl fiskbuljong(tärning+ vatten),
1/2 tsk salt,
5 portioner ris.
SÅ HÄR GÖR DU ;
SKALA räkorna om inte skalade används.
SMÄLT matfettet i en gryta .
Tillsätt curryn och låt det fräsa några minuter.
Pudra över mjölet.
SKÖLJ och skär gurkan i STORA tärningar.
Tillsätt dem i grytan .
SPÄD under omrörning med buljongen .
Koka några minuter.
Tillsätt räkorna.
Salta och peppra eventuellt.
KOKA ris enligt paketets anvisning.
Packa sedan riset i en kransform.
Låt stå en stund , innan Du stjälper upp
den på ett fat .
HÄLL den kryddstarka RÄKRÖRAN
i mitten av risranden och servera gärna
skivade bananer till .
+ 1 glas öl och PAIN RICH .
mm... ! LYCKA TILL !
ÖRTBRÖD 1 RUNT BRÖD + 9 SMÅBULLAR.
HEJSAN !
Prov att göra detta vackra , goda bröd !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2 dl vatten,
1 dl filmjölk ,
25 g jäst ,
2 msk olja,
1 1/2 tsk salt,
8 - 10 msk hackade, färska örter
som oregano, basilika, mynta och timjan.
150 g grahamsmjöl,
ca 400 g vetemjöl,
1 ägg till pensling,(om Ni inte tål ägg, ta smält smör )
solrosfrö,
SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM vattnet till fingervarmt .
Rör ihop vatten, filmjölk och jäst.
Tillsätt olja, salt, örter, grahamsmjöl och
det mesta av vetemjölet .
KNÅDA in resten av vetemjölet, lite i taget.
Arbeta degen tills den är blank och smidig .
Låt den jäsa övertäckt i rumstemperatur
ca 1 timme.
KNÅDA degen lätt .
Ta ca, hälften av degen och forma den till
en STOR, tillplattad bulle.
Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
SKÄR resten av degen i 8-9 lika stora bitar
och rulla till bullar .
Lägg dem runt den stora bullen, men inte för
tätt eftersom degen jäser .
Låt brödet jäsa ca 20 minuter.
PENSLA med uppvispat ägg och strö solrosfrö
över den stora bullen .
GRÄDDA brödet på nedersta falsen i 200 grader
ca 30 - 35 minuter .
Låt svalna på galler .
Fint att ställa direkt på bordet , på eventuellt
en fin duk, när det är lagom att äta !
LYCKA TILL !
tisdag 3 januari 2017
RÖDBETSBIFFAR 4 - 6 PERS.
HEJSAN !
Säkert är de goda , jag ska prova idag.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg rödbetor utan blast.
2 kokta potatisar ,
1 gul lök,
2 ägg ,
salt och peppar ,
250 g Keso , smaksatt med
riven pepparrot .
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och riv rödbetorna fint.
Riv potatisen och löken .
Blanda alltsammans med äggen .
Smaksätt med salt och peppar och
stek som biffar på svag värme ca 10 min.
på varje sida .
SERVERA med keso smaksatt med pepparrot .
SMAKLIG MÅLTID !
HAVREMUFFINS 12 ST.
HEJSAN !
HAVREMUFFINS är de nyttigaste av de nyttiga.
Och har blivit ett absolut LIVSVILKOR för många .
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl Havrekli,
1/2 dl Russin,
2 tsk Bakpulver,
3 dl Havremjölk, (Lättmjölk)
1/2 dl Sirap,
1 msk Rapsolja,
2 Äggvitor ,
1 tsk Salt ,
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA samman Havremjölk , sirap och olja.
Blanda ner de torra ingredienserna.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd
ner dem i smeten.
HÄLL smeten i 12 muffinsformar .
GRÄDDA i 225 grader i 10- 15 minuter.
Jättegoda, prova själv !
LYCKA TILL !
MINUT- GLASS 3 - 4 PERSONER.
HEJSAN !
Det här gillar alla , STORA som små !
VARSÅGODA :
*4 dl frysta bär , Du väljer själv,
2 dl mild yoghurt ,
2 msk florsocker,
SÅ HÄR GÖR DU :
MOSA bären i en matberedare och häll sedan ner
yoghurt och socker.
DE FRYSTA BÄREN GÖR ATT DET BLIR GLASSKONSISTENS.
LÄGG upp glassen i portionsskålar och servera omedelbart.
* jag tog Svarta Vinbär, hallon, jordgubbar, blåbär.
LYCKA TILL !
måndag 2 januari 2017
SPAGHETTIGOTT. 4 PERS.
HEJSAN !
NYÅRSDAGENS MIDDAG :
VARSÅGODA :
2 hg bandspaghetti,
2 hg lättrimmat stekfläsk,
1 stor gul lök,
1 syrligt äpple,
1 tsk curry,
1/2 dl vatten eller torrt vitt vin.
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA SPAGHETTIN efter anvisningarna
på paketet .
SKÄR under tiden fläsket i små tärningar .
Hacka löken och äpplet .
LÅT fläsket långsamt värmas i stekpannan,
tills en del fett smälter ur.
KRYDDA med curry och blanda i lök och äpple.
Späd med lite vatten eller torrt vitt vin och
låt alltsammans fräsa ett par minuter.
BRED ut bandspaghettin på varmt fat och
häll över fräset.
SERVERA riven ost och en grönsallad till .
Alla åt med god aptit .
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)