onsdag 4 januari 2017

BANANKAKA MED APELSINSÅS , 4 PORT.



            HEJSAN !
Detta är för mig ett barndomsminne , men smaka Ni också !
Vi åt det som efterrätt,  när vi ätit fisk eller soppa ,
till middag.

HÄR ÄR RECEPTET :

3 ägg,
3 dl socker,
50 g smör/margarin,
3 dl vetemjöl,
1 tsk bakpulver,
2 dl havregryn,
2 mosade bananer,
1 dl mjölk eller 1 dl Havremjölk,

APELSINSÅS :

1 äggula,
1/2 dl socker,
1 tsk rivet apelsinskal,
1 1/2 msk pressad apelsinsaft,
1 1/2 dl vispgrädde,
1 äggvita,

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  matfettet och låt det svalna.
Mosa bananerna .
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, havregryn och bakpulver.
RÖR ner blandningen i äggsmeten.
Tillsätt bananerna, matfettet och mjölken.
Rör om tills allt blandat sig.
GRÄDDA  smeten i en smord och bröad
form i 175 grader varm ugn ca 40 minuter.

APELSINSÅS :

VISPA äggula och socker pösigt.
Smaksätt med rivet apelsinskal och apelsinsaft.
Vänd försiktigt ned den vispade grädden  och
den hårt vispade äggvitan .

SERVERA såsen till banankakan .

mmm... !          LYCKA TILL !

CURRYRÄKOR i RISRAND, 4 PORT.

           

                   HEJSAN !

HIMLA GOTT, det enda jag kan säga ,smaka själva !

HÄR ÄR RECEPTET :

500 g räkor med skal,
eller
200 g rensade,
1 msk smör /margarin,
2 tsk curry,
2 msk vetemjöl,
1/2  färsk gurka,
4 dl fiskbuljong(tärning+ vatten),
1/2 tsk salt,
5 portioner ris.

SÅ HÄR GÖR DU ;

SKALA  räkorna om inte skalade används.
SMÄLT matfettet i en gryta .
Tillsätt curryn och låt det fräsa några minuter.
Pudra över mjölet.
SKÖLJ och skär gurkan i STORA tärningar.
Tillsätt dem i grytan .
SPÄD under omrörning med buljongen .
Koka några minuter.
Tillsätt räkorna.
Salta och peppra eventuellt.
KOKA ris enligt paketets anvisning.
Packa sedan riset i en kransform.
Låt stå en stund , innan Du stjälper upp
den på ett fat .
HÄLL den kryddstarka  RÄKRÖRAN
i mitten av risranden och servera gärna
skivade bananer till .
+ 1 glas öl och PAIN RICH .

mm... !    LYCKA  TILL !

ÖRTBRÖD 1 RUNT BRÖD + 9 SMÅBULLAR.



                 HEJSAN !

 Prov att göra detta vackra , goda  bröd !

 HÄR ÄR RECEPTET :

 2 1/2 dl vatten,
 1 dl filmjölk ,
25 g jäst ,
2 msk olja,
1 1/2  tsk  salt,
8 - 10 msk  hackade, färska örter
som  oregano, basilika, mynta  och  timjan.
150 g  grahamsmjöl,
ca  400 g vetemjöl,
1 ägg till pensling,(om Ni inte tål ägg, ta smält smör )
solrosfrö,

SÅ HÄR GÖR DU :

VÄRM  vattnet  till  fingervarmt .
Rör  ihop  vatten,  filmjölk  och  jäst.
Tillsätt  olja, salt, örter, grahamsmjöl och
det mesta av vetemjölet .
KNÅDA  in  resten  av  vetemjölet, lite i  taget.
Arbeta  degen  tills  den  är  blank  och  smidig .
Låt  den  jäsa  övertäckt  i  rumstemperatur
ca 1 timme.
KNÅDA  degen  lätt  .
Ta  ca, hälften  av  degen  och  forma  den  till
en  STOR,  tillplattad  bulle.
Lägg  den  på  en  plåt  med  bakplåtspapper.
SKÄR  resten  av  degen  i  8-9  lika  stora  bitar
och  rulla  till  bullar .
Lägg  dem  runt  den stora  bullen,  men  inte  för
tätt  eftersom  degen  jäser .
Låt  brödet  jäsa  ca  20  minuter.
PENSLA   med  uppvispat  ägg  och  strö  solrosfrö
över  den  stora  bullen .

GRÄDDA  brödet  på  nedersta  falsen i  200 grader
ca  30 - 35  minuter .
Låt  svalna  på  galler .

Fint att ställa direkt på bordet ,  på eventuellt
en fin duk, när  det  är  lagom  att äta !

                         LYCKA  TILL !



tisdag 3 januari 2017

RÖDBETSBIFFAR 4 - 6 PERS.



                      HEJSAN !

Säkert är de goda , jag ska prova idag.

HÄR ÄR RECEPTET :

1 kg rödbetor  utan  blast.
2 kokta  potatisar ,
1 gul  lök,
2 ägg ,
salt och peppar ,
250 g Keso , smaksatt med
riven pepparrot .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  riv  rödbetorna  fint.
Riv potatisen  och  löken .
Blanda  alltsammans  med  äggen .
Smaksätt  med  salt  och  peppar  och 
stek  som  biffar  på  svag  värme  ca  10 min.
på varje sida .

SERVERA  med  keso  smaksatt med  pepparrot .

SMAKLIG  MÅLTID !

HAVREMUFFINS 12 ST.



                     HEJSAN !

HAVREMUFFINS är de nyttigaste av de nyttiga.
Och har blivit ett absolut  LIVSVILKOR  för många .

HÄR ÄR RECEPTET :

5 dl  Havrekli,
1/2 dl Russin,
2 tsk Bakpulver,
3 dl Havremjölk, (Lättmjölk)
1/2 dl Sirap,
1 msk Rapsolja,
2 Äggvitor ,
1 tsk Salt ,

SÅ HÄR GÖR DU :

VISPA  samman  Havremjölk , sirap  och  olja.
Blanda  ner  de  torra  ingredienserna.
Vispa äggvitorna  till  hårt  skum  och  vänd
ner  dem  i  smeten.
HÄLL  smeten  i 12  muffinsformar .

GRÄDDA  i  225  grader i  10- 15  minuter.
Jättegoda, prova själv !

                                      LYCKA  TILL !


MINUT- GLASS 3 - 4 PERSONER.



             HEJSAN !

Det här gillar alla , STORA  som  små !

VARSÅGODA :

*4 dl frysta bär , Du väljer själv,
2 dl mild yoghurt ,
2 msk florsocker,

SÅ HÄR GÖR DU :
MOSA bären i en matberedare och häll sedan ner
yoghurt  och  socker.
DE FRYSTA BÄREN GÖR ATT DET BLIR  GLASSKONSISTENS.

LÄGG upp glassen i portionsskålar och servera omedelbart.

* jag tog Svarta Vinbär, hallon, jordgubbar, blåbär.

                      LYCKA  TILL !

måndag 2 januari 2017

SPAGHETTIGOTT. 4 PERS.


               HEJSAN !

NYÅRSDAGENS  MIDDAG :

VARSÅGODA :
2 hg bandspaghetti,
2 hg lättrimmat  stekfläsk,
1 stor gul lök,
1 syrligt äpple,
1 tsk curry,
1/2  dl vatten eller torrt vitt vin.

SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA SPAGHETTIN  efter anvisningarna
på paketet .
SKÄR under tiden fläsket i små tärningar .
Hacka löken och äpplet .
LÅT fläsket långsamt värmas i stekpannan,
tills en del fett smälter ur.
KRYDDA  med curry och blanda i lök och äpple.
Späd med lite vatten eller torrt vitt vin och
låt alltsammans fräsa ett par minuter.
BRED ut bandspaghettin på varmt fat och
häll över fräset.

SERVERA  riven ost och en grönsallad till .

Alla åt med god aptit .

SMAKLIG  MÅLTID !