onsdag 4 januari 2017

ÖRTBRÖD 1 RUNT BRÖD + 9 SMÅBULLAR.



                 HEJSAN !

 Prov att göra detta vackra , goda  bröd !

 HÄR ÄR RECEPTET :

 2 1/2 dl vatten,
 1 dl filmjölk ,
25 g jäst ,
2 msk olja,
1 1/2  tsk  salt,
8 - 10 msk  hackade, färska örter
som  oregano, basilika, mynta  och  timjan.
150 g  grahamsmjöl,
ca  400 g vetemjöl,
1 ägg till pensling,(om Ni inte tål ägg, ta smält smör )
solrosfrö,

SÅ HÄR GÖR DU :

VÄRM  vattnet  till  fingervarmt .
Rör  ihop  vatten,  filmjölk  och  jäst.
Tillsätt  olja, salt, örter, grahamsmjöl och
det mesta av vetemjölet .
KNÅDA  in  resten  av  vetemjölet, lite i  taget.
Arbeta  degen  tills  den  är  blank  och  smidig .
Låt  den  jäsa  övertäckt  i  rumstemperatur
ca 1 timme.
KNÅDA  degen  lätt  .
Ta  ca, hälften  av  degen  och  forma  den  till
en  STOR,  tillplattad  bulle.
Lägg  den  på  en  plåt  med  bakplåtspapper.
SKÄR  resten  av  degen  i  8-9  lika  stora  bitar
och  rulla  till  bullar .
Lägg  dem  runt  den stora  bullen,  men  inte  för
tätt  eftersom  degen  jäser .
Låt  brödet  jäsa  ca  20  minuter.
PENSLA   med  uppvispat  ägg  och  strö  solrosfrö
över  den  stora  bullen .

GRÄDDA  brödet  på  nedersta  falsen i  200 grader
ca  30 - 35  minuter .
Låt  svalna  på  galler .

Fint att ställa direkt på bordet ,  på eventuellt
en fin duk, när  det  är  lagom  att äta !

                         LYCKA  TILL !



Inga kommentarer: