tisdag 28 februari 2017
ROTFRUKTS-KAKA MED KIKÄRTSKRÄM. 4 PORT.
HEJSAN !
Rotfrukter är bra i pris och sätter både färg och smak på maten.
Den här är GÖRGO' . GLUTENFRI.
HÄR ÄR RECEPTET :
700-800 g rotfrukter, potatis, gärna morötter för färgens skull,
palsternacka, kålrot och selleri.
1 gul lök,
2 ägg,
1 dl mjölk,
timjan,
salt,
svartpeppar,
250 g kokta kikärter, (1 burk)
1-2 msk pesto,
1 msk olja,
salt,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.
Skala rotfrukterna och skär dem i tunna skivor.
Skala och skär lök i skivor.
Rör ihop ägg, mjölk och kryddor.
Täck en brödform eller springform med bakplåtspapper.
LÄGG ner rotfrukterna, packa tätt, tryck gärna till dem
med handen .
Häll på äggsmeten . BAKA i ugn ca 1 timme.
MIXA kikärter med pesto.
Rör ut med olja.
Smaka av med salt.
SERVERA rotfruktskakan ljummen eller varm
tillsammans med kikärtskrämen .
SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !
ÖRTMARINERAD OXFILE , 4 PERS.
HEJSAN !
Jag vet att vi inte ska äta rött kött, men hur ofta gör vi det ?
Någon gång, vid speciella tillfällen, jämna år eller så.
Härlig färg och smak får filen om Du låter den vila några
timmar inbäddad i färska örtkryddor.
Bjud kokt fänkål och pasta blandad med krasse och tomat till .
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g OXFILE ,
salt och peppar,
2 dl finhackade färska örter, t ex timjan,
persilja, oregano, basilika
TILLBEHÖR :
2 små stånd fänkål
pasta, krasse och tomat.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
Putsa OXFILEN och gnid in den med salt och peppar.
Klappa in kryddörterna runt filen .
Låt vila i kylen minst 4 timmar, GÄRNA ÖVER NATTEN,
så den får riktigt god smak av örterna.
TA fram FILE'N 15 minuter innan Du ska laga till den .
Lägg den på ugnsfast fat och ställ in mitt i ugnen ca 30 min,
vänd den 2 gånger så den får färg runtom.
SKÄR fänkålen på längden i 1 cm tjocka skivor och förväll
i lättsaltat vatten .
Koka pasta enligt anvisningar på förpackningen .
SKÄR UPP FILE'N i skivor och lägg på serveringsfat.
SMAKLIG MÅLTID !
Lägg den på ugnsfast fat och ställ in mitt i ugnen
söndag 26 februari 2017
SPETSAD NUDELSOPPA LAKTOSFRI, 4 PORT.
HEJSAN !
Billigt och gott , - visst kan man väl ha en soppa-dag då och då !
HÄR ÄR RECEPTET:
1 liter buljong,
3 dl SOJAFÄRS,
1 msk olja.
1 msk SAMBAL OELEK,
2 morötter,
½ purjolök,
2 vitlöksklyftor,
1 msk olja,
3-4 cm färsk ingefära,
4 paket nudelsoppa,
eller motsvarande mängd andra nudlar,
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp buljongen.
Låt SOJAFÄRSEN koka med 3 min.
Sila av färsen, men släng inte buljongen.
Fräs färsen i olja och SAMBAL OELEK
tills den börjar bli knaprig. Ställ åt sidan.
SKÄR morötter i bitar , hacka purjolök
och vitlök. Fräs i olja.
RIV ingefäran och låt den fräsa med.
HÄLL i buljongen och låt koka upp.
Lägg i nudlarna och rör om.
Ta kastrullen från plattan om det är snabbnudlar
Koka annars den tid som står på förpackningen.
FÖRDELA SOPPAN I SKÅLAR,
TOPPA MED SOJAFÄRS.
SMAKLIG MÅLTID !
lördag 25 februari 2017
RÖDBETSRISOTTO, laktosfri, glutenfri. 4 PORT.
HEJSAN !
Detta är lyxigt och gott, som lagas med fördel till
många !
I det här receptet ingår inte ost, risotton blir krämig
och fyllig i alla fall .
HÄR ÄR RECEPTET :
6 rödbetor,
1 liter buljong,
3 schalottenlökar,
2 vitlöksklyftor,
2 msk olivolja,
3 dl risottoris ,
1 dl vitt vin eller matlagningsvin,
salt,
100 g valnötter,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA rödbetorna . Koka fyra av dem i en kastrull .
KOKA upp buljongen och låt kastrullen stå kvar på
låg värme .
FINHACKA löken och fräs i olja, tillsätt riset, när
löken börjar bli genomskinlig, fräs någon minut till.
Häll på vinet och låt puttra ett par minuter under
omrörning.
Riv de två råa rödbetorna och rör i .
HÄLL i lite buljong i taget, rör om, låt koka in och häll
på mer buljong .
Det är viktigt att röra ofta, det är på det sättet risotton blir
krämig. Var uppmärksam så att den inte bränner fast i
botten .
BEROENDE på vilket ris Du använder är risotton klar
efter 20 - 40 minuter.
Riset ska vara mjukt med en fast kärna . Hacka nötterna
grovt och strö över risotton .
SERVERA med de kokta rödbetorna som tillbehör .
SMAKLIG MÅLTID !
fredag 24 februari 2017
BROCCOLISOPPA MED KYCKLING 4 PERS.
HEJSAN !
mmm...,den här gillar jag !
HÄR ÄR RECEPTET :
3-4 KYCKLINGFILEER,
8 dl grönsaksbuljong,
2 krm rosmarin,
2 schalottenlökar,
1 msk matolja,
300 g broccoli,
1 dl CREME FRAICHE,
1 msk pressad apelsin,
salt och peppar,
apelsinklyftor utan hinnor.
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA kycklingen i buljongen tillsammans med
rosmarin 20- 25 minuter.
FINHACKA och mjukfräs löken i olja i en gryta.
Sila av buljongen ner i grytan och lägg i broccoli-
buketterna . Koka 5-6 minuter.
Ta upp några broccoli buketter för garnering.
MIXA soppan slät i mixer eller matberedare.
Tillsätt CREME FRAICHE och apelsinsaft, smaka
av med salt och peppar . Hetta upp igen.
SKÄR kycklingen i mindre bitar och lägg broccoli -
buketterna och apelsinklyftorna i soppan .
SMAKLIG MÅLTID .
LYCKA TILL !
torsdag 23 februari 2017
RIS MED OSTKRÄM , 3-4 PERS.
HEJSAN !
Det här var gott kan Ni tro, så enkelt,
Du kan bjuda på vad Du känner för,
eller bara så här !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl långkornigt ris,
1 msk smör,
6 dl grönsaksbuljongtärning,
2 ägg ,
1 /4 liter FÄRSKRIVEN
mager ost,
1 dl hackad persilja,
några msk färsk timjan,
SÅ HÄR GÖR DU :
Smält smöret, rör i riset och låt det bli glansigt.
Späd med buljongen och koka under lock i 20 min.
Vispa upp äggen i en rostfri vid panna och blanda
med ost, persilja och timjan .
Häll över det heta riset och blanda på svag värme
någon minut.
Servera med sallad .
mmm...himla gott !
LYCKA TILL !
RÖDBETSSOPPA 4 PERS.
HEJSAN !
Här går det undan och gott är det också !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter grönsaksbuljong,
2 dl grovt rivna rödbetor,
2 dl fint hackad blomkål,
2 dl fint hackad potatis,
2 dl fint hackad purjolök,
1 msk fint hackad dill,
1 tsk vegetabilisk olja,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMAKSÄTT med vegetabilisk buljong
om så önskas.
Låt alltsammans koka 2 minuter utom oljan
och dillen, som tillsätts när soppan är färdig.
Någon minut till kan Du koka om Du tycker
att det är för lite med 2 min.
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)