lördag 11 mars 2017

FINA FLARN MED NUTELLAFYLLNING.



      HEJSAN !

Detta blir  30 enkla kakor eller 15 dubbla .

mmm...underbart goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl glutenfria havregryn,
75 g smör eller margarin,
1 dl socker ,
2 msk ljus sirap ,
2 msk vispgrädde,
FYLLNING :
1dl NUTELLA ,
hasselnötskräm.

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN PÅ  200  GRADER .
MIXA 1 dl av havregrynen i en matberedare
till ett grovt mjöl .
SMÄLT  matfettet i en kastrull.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt resten
av ingredienserna .
Rör till en slät smet .
KLICKA  upp smeten på bakpappersklädd plåt.
Tänk på avståndet mellan kakorna, eftersom de
flyter ut under gräddningen .
Grädda i mitten av ugnen i 6 - 7 minuter eller
tills flarnen är gyllenbruna.
LÅT de nygräddade kakorna svalna på plåten
innan de lossas.
LÄGG  samman de kalla flarnen med NÖT-
KRÄM  emellan strax innan de ska serveras,
görs det för tidigt tappar de sin sprödhet.

LYCKA   TILL !

fredag 10 mars 2017

GROVT BRÖD MED MOROT OCH FRÖN 1 BRÖD.



              HEJSAN !

Degen till detta goda frukostbröd  rör Du enkelt
ihop KVÄLLEN INNAN.
Bara att grädda på morgonen.
Och ja, den lilla mängden jäst räcker !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl mjölk,
2 tsk FIBERHUSK ,
15 g jäst,
1 ½ dl kvarg ,
2 msk  matolja ,
1 ½ tsk salt ,
1 finriven morot (1 ½ dl )
½ dl  hela linfrön ,
½ dl  FIBREX ,
2 dl glutenfri  MUSLIBLANDNING,
ca 6 dl glutenfri mjölmix.
GARNERING :
SOLROSFRÖN.

SÅ HÄR GÖR DU :
Värm 2 dl av mjölken till fingervarm temperatur.
Mät upp FIBERHUSKEN i en bunke och häll
den ljumma mjölken över .
Rör om och låt blandningen  svälla i ca 5 minuter.
Smula ner jästen i bunken .
Tillsätt resterande mjölk (kall) och kvarg.
Rör tills jästen löst sig .
Tillsätt resterande ingredienser och arbeta samman
till en blank men ganska lös deg .
I maskin behöver degen arbetas i ca 5 minuter,
för hand något längre .
Smörj en avlång 1 ½ liters bakform , klicka ner degen
och strö över solrosfrön.
Lägg en lätt fuktad bakduk över brödet .
Låt jäsa kylskåpskallt över natten eller 8- 10 timmar.
Nästa morgon sätts UGNEN PÅ 200 GRADER.
Ställ in brödet i nedre delen av ugnen  och
grädda 45 - 50 minuter.
Stjälp  det nygräddade brödet ur formen och
låt svalna på  bakgaller.

Visst är det härligt att vakna till doften av nygräddat bröd !

LYCKA  TILL !

SAFTIGT GROVBRÖD 2 ST.




                HEJSAN !

Det här är ett jättegott bröd ,  som Du blir ombedd att baka gång på gång.

HÄR ÄR RECEPTET :
DAG 1:
2 ½ dl vatten ,
2 ½ dl rågkross ,
2 dl solroskärnor ,
½ dl linfrön ,
2 tsk salt,
DAG  2 :
2 ½ dl vatten ,
30 g  jäst ,
1 ½ dl mörk sirap ,
3 dl grovt rågmjöl ,
3 dl fint rågmjöl ,
3 dl vetemjöl ,

SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda ingredienserna under dag 1 i en bunke .
Låt  stå över natten  i kylskåp .
Ta ut bunken ur kylen och låt allt bli  rumsvarmt.
Värm vattnet  fingervarmt .
Rör ut jästen i vattnet i en bunke till en hushålls-
assistent .
Blanda ner resten av ingredienserna  plus allt från
dag 1 .
Kör i hushållsassistenten i ca 10 minuter.
Fördela degen i två avlånga bakformar  och platta
till  med  mjölade händer .
Låt jäsa under duk i minst 40 minuter.
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
Grädda bröden i ca 30 minuter.
Låt dem därefter svalna invirade i en ren handduk.

LYCKA  TILL !

torsdag 9 mars 2017

BAKAD BLÅBÄRSGRÖT ? 6 PORT.




               HEJSAN !

Har Ni provat att göra gröt i ugnen ? !
Prova den här goda blåbärsgröten !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl havregryn,
5 dl mandelmjölk, alt. vanlig mjölk
2 ägg,
1 krm salt,
1 tsk bakpulver,
1 krm äkta vaniljpulver,
1 msk rivet skal från ekologisk citron,
1 msk agavesirap,
alt. flytande honung,
1 ½ dl frysta blåbär,
TOPPING  OCH  SERVERING :
1 msk råsocker,
mandelmjölk eller vanlig mjölk,
eller naturell yoghurt,

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Vispa ihop havregryn  med  mandelmjölken,
äggen, och resten  av  ingredienserna  utom
blåbären i  en  skål.
Häll det i en smord ugnsform som mäter ungefär
30 x 20 cm.
Fördela blåbären över .
Baka mitt i ugnen ca 25 minuter.
Strö på lite råsocker och servera med ditt val av
mjölk , eller med en klick yoghurt.

GOD  FRUKOST ,     LYCKA  TILL !

onsdag 8 mars 2017

PLOMMONBRÖD MED HASSELNÖTTER , 2 ST.



           HEJSAN !

DETTA  är ett mustigt bröd med katrinplommon
och  hasselnötter .
Lagrad ost är en perfekt kombination till de söta
plommonen .
Himla gott till frukost !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst,
5 dl ljummet vatten,
1 dl kallpressad  rapsolja,
2 tsk salt,
½ dl brödsirap,
250 g kesella, 10 %,
150 g grovhackade hasselnötter,
1 dl gula russin,
15 hackade katrinplommon,
16- 17 dl DINKELMJÖL fullkorn,

PENSLING  och  GARNERING
1 uppvispat ägg,
2 msk pumpafrön.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke och häll över varmt vatten.
Rör tills jästen löser sig.
TILLSÄTT olja, salt, nötter, sirap, kesella, russin och
katrinplommon .
RÖR  i det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen.
Arbeta  degen kraftigt tills  den  känns  smidig och
släpper bunkens kanter .
Jäs  under bakduk  ca 30 minuter.
KLÄ 2 avlånga brödformar  a' 1 ½ liter med bakplåts-
papper .
STJÄLP upp degen på mjölat bakbord .
Dela i två delar och forma till limpor som Du lägger
i formarna .
SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER.
Låt bröden jäsa under bakduk ca 20 minuter.
Pensla med ägg och strö över pumpafrön.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 10 minuter, SÄNK
till 175 grader  och grädda ytterligare ca 30 minuter.
Täck med folie om de blir mörka .
LÅT bröden svalna på galler under bakduk .

MYSIG  FRUKOST !    LYCKA TILL !

tisdag 7 mars 2017

ELIN-MARIAS ÄPPLEKAKA .




               HEJSAN !

Receptet till den här saftiga äpplekakan
är hämtat ur mormors receptbok  år  1943.
Varsågoda  !
2 ägg,
2 ½ dl strösocker,
125 g smör,
1 dl mjölk,
3 dl vetemjöl,
2 tsk  bakpulver,
2 äpplen, i klyftor,
strösocker,
malen kanel,
UGN :  175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  ägg och socker pösigt.
Smält  smöret och häll i mjölken .
Låt det koka upp .
HÄLL mjölkblandningen i äggsmeten
under kraftig vispning .
Rör  sedan i mjöl utblandat med bakpulver.
HÄLL smeten i en smord och bröad form
ca 24 cm i diameter.
TÄCK  kakan med äppleskivor och strö över
lite kanel och strösocker .
GRÄDDA  kakan i mitten av ugnen ca 20 min.

SERVERA med vispgrädde, gärna smaksatt med
lite kardemumma .

LYCKA TILL !

måndag 6 mars 2017

TIPS !



                HEJSAN !

Väck med blåbärsfläck !
Blåbärsfläckar är inte lätta
att bli av med .
Lägg plagget i FILMJÖLK
en stund och tvätta sedan
som vanligt.

Jag har provat, med fint resultat !
               
             TACK !