onsdag 3 januari 2018

GRAHAMSBULLAR 22 ST .



             
                           HEJSAN !

Smaka  på  dessa ,   jättegoda !
Saftiga  goda  fikabullar   med  vetegroddar  i .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  jäst ,
50  g  smör,
4  dl  mjölk,
2  tsk  salt,
1  msk  strösocker,
3  dl  grahamsmjöl ,
3/4  dl  vetegroddar,
5 1/2 - 6 1/2   dl   vetemjöl,
UGN :   250  GRADER.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMULA  jästen  i  en  skål.
Smält  smöret ,  tillsätt  mjölk  och  värm
till  37  grader .
Vispa  ut  jästen  med  lite  av  degspadet .
Tillsätt  resten  av  degspadet   tillsammans
med  övriga  ingredienser  men   spara  lite
vetemjöl  till  utbakningen .
ARBETA  degen  smidig  med  elvispens
degkrokar .
Låt  jäsa  under  bakduk  ca  30  minuter .
KNÅDA  igenom  degen  på  mjölat  bakbord
och  dela  den  i  20 - 22  bitar .
Forma  bullar  och  lägg  på  plåtar   med  bak -
plåtspapper.
Pudra  med  lite  mjöl  och  låt  jäsa  under  duk
ca  30  minuter .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen   8 - 10  minuter.

LYCKA  TILL !

måndag 1 januari 2018

FISKGRATÄNG MED KRYDDGRÖNT , 2 PORT.



                    HEJSAN !

Detta  är  jag  sugen  på  idag ,  vi  har  ätit  dåligt
med  fisk  under  Jul-högtiden .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
LÄGG  300  g  vit  fisk-FILE'  i  en  ugnssäker  form .
Fördela  300  g  kokt   skivad   potatis  runtom .
Koka  upp  1 1/2  dl  matlagningsgrädde ,  1  dl  vatten
och  hackad   ansjovis  från  1  liten  burk (55 g) .
Vispa  under  tiden .
Red  av  med  1 1/2  msk  maizena  ljus  redning .
Smaka  av  med  ansjovisspad  och  peppar ,vänd  ner 
2  msk  hackad  dill  och  2  msk  hackad  gräslök .
HÄLL  såsen  över  fisken .
GRATINERA  mitt  i  ugnen  i  200  grader  20-25 min.

SERVERA  med  2  dl   gröna  ärter .

SMAKLIG  MÅLTID !
                                          LYCKA  TILL !

söndag 31 december 2017

FRISK DESSERT, YOGHURT- MOUSSE MED HONUNG, 4 PERS



                   HEJSAN !

En  dessert  kunde  kanske  smaka ?
Detta  är  en  snabb- fixad   dessert
som  passar  in  i  de  flesta  menyer .
15  min.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  dl  vispgrädde ,
3  dl  grekisk  yoghurt,  10 %
2  msk  florsocker ,
1  dl  flytande  honung ,

TOPPING :
Strössel  med  kaffe  och  vit  choklad
RIV  25 g  vit  choklad , grovt
och  blanda  med  1  msk  frystorkat 
snabbkaffe .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
VISPA  grädden  och   blanda  väl  med 
yoghurten  och  florsockret .
FÖRDELA  honungen  i  botten   på 
4  glas  och  fyll  på  med  moussen .
TOPPA  med   strössel .

mmm....himla  gott !
                                      LYCKA  TILL !

RÖDBETSRÖSTI 4 PERS.



               HEJSAN !

Detta  är  gott  att  servera  med  gratinerad  getost
och  en  fräsch  sallad  eller  till  grillat  kött  och
fisk .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1  gul  lök ,
4  potatisar ,
4  rödbetor ,
1  tsk  torkad  dragon ,
salt å peppar ,
2  msk  smör/margarin ,
3  msk  olivolja ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Skala  lök,  potatis  och  rödbetor .
Riv  ner  det  med  ett  rivjärn  i  en  bunke
och  strö  på  dragon .
Krydda  med  salt  å  peppar  och  blanda  väl .
SMÄLT  smöret  tillsammans  med  oljan   i
en  gjutjärnspanna .
Häll  i  rotfruktsblandningen  .
Platta  till  ytan  med  en  stekspade  till  en  ca
3  cm   tjock  kaka .
STEK  kakan  på  medelvärme  ,   ca  10  min
per  sida .
Du  vänder  den  enklast  med  hjälp  av  en 
tallrik .
PLACERA  gjutjärnspannan  mitt  i  ugnen  och
stek  kakan  i  ca  10  minuter .

mmm.... smaklig  måltid !
                                               LYCKA  TILL !

GOTT NYTT ÅR...



                      ETT  RIKTIGT  GOTT  NYTT  ÅR !
   
                           ÖNSKAR  JAG  ER  ALLA !

lördag 30 december 2017

PIGGELIN-SOPPA , 4 PORT .



               HEJSAN !

EN  både  vackert  grön  och  ljuvligt  len
soppa  som  värmer  gott  i  vinter-kylan .
Full  av  vitaminer  är  den  också  av  alla  örterna .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  potatisar ,
3  knipplökar  eller
1  purjolök ,
1 1/2  liter  grönsaksbuljong ,
5  dl  rucolasallad ,
1  liter  blandade  färska  örter ,
t ex persilja, gräslök, spenat,  libbsticka
3  msk  vispgrädde ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  potatisen .  Skär  dem  i  tärningar .
Rensa  och  skiva  löken .
Fräs  potatis  och  lök  några  min  i  olja.
HÄLL  i  buljongen  och  koka  under  lock
i  10  minuter  tills  potatisen  mjuknat .
RÖR  ner  rucola  och  blandade  örter .
Låt  det  koka  upp  och  sjud  i  några  minuter.
TILLSÄTT  grädden  och  mixa  till  en  slät  soppa .

mmm....himla gott !
                                  LYCKA  TILL !

APELSINKYCKLING MED CHILI , 4 PERS.



                      HEJSAN !

KYCKLINGFILE  är  lätt  mat .
Smaksätt  med  en  spännande  marinad  av 
apelsin,  chili  och  senap .
SERVERA  det  till  ett  gott  mos  av
palsternackor  och  kesella !
Rena  festmaten !  mmm... !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

500 g KYCKLINGFILE,
1 msk  grovkornig  senap ,
2  msk  lättsockrad  apelsin-
marmelad ,
2  msk  söt  chilisås ,
1 apelsin ,
salt å peppar ,

PALSTERNACKSMOS :
500  g  palsternackor ,
4  msk  mager  kesella ,
2  msk  hackad  gräslök ,
örtsalt ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SÄTT ugnen  på  175  grader .
BLANDA  samman  senap,  apelsinmarmelad,
chilisås  och  saft  av  apelsinen .
Lägg  KYCKLINGFILEERNA  på  ett  smort
ugnsfast  fat .
Häll  över  marinaden,  krydda .
Ugnsbaka  i  20  minuter  tills  FILE'ERNA  är
genomstekta .
SKALA  och  skär  palsternackorna  i  skivor  .
Koka  dem  mjuka  i  lättsaltat  vatten .
Låt  rinna  av .
MOSA  tillsammans  med  kesella  och  kryddor .
SERVERA  med  apelsinklyfta,  dillkvist,  gräslök
och   små  färska  spenat-blad .

LYCKA  TILL !