torsdag 5 april 2018
NÄSSEL-TIPS !
TIPS!
Glöm inte handskar när Du plockar nässlor,
även de små kan brännas .
Du kan plocka nässlor fram till blomningen.
Välj de yttersta, späda skotten.
LYCKA TILL !
LJUVLIG RULLTÅRTA MED PASSIONS- FRUKT CA 12 BITAR .
HEJSAN !
Den här får Ni inte missa !
HÄR ÄR FECEPTET :
3 ägg ,
1 msk vispgrädde ,
1 dl strösocker ,
1 tsk vaniljsocker ,
2 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
lite kokos eller strösocker ,
FYLLNING & TOPPING :
100 g rumsvarmt smör/margarin ,
200 g CREME CHEESE ,
3 dl florsocker ,
2 tsk vaniljsocker ,
2 passionsfrukter ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 250 grader .
VISPA snabbt ihop ägg, grädde, socker
och vaniljsocker bara precis så att allt
blandas .
Sikta i mjöl och bakpulver och blanda
till en smet .
BRE ut smeten i en bakpappersklädd
långpanna , ca 25x 35 cm , och grädda
ca 4 minuter .
PASSA NOGA !
STRÖ kokos eller strösocker över kakan ,
vänd upp på ett bak-papper och låt svalna .
VISPA ihop smör, CREAM CHEESE,
florsocker och vaniljsocker till en kräm ,
gärna med elvisp .
Rör i innehållet från den ena passionsfrukten.
DRA bort det översta bakpappret från kakan .
Bre ut hälften av krämen i ett jämnt lager .
Rulla ihop kakan och bre ut resten av krämen .
TOPPA med resten av passionsfrukten och
servera .
mmm...Ni ångrar Er inte !
LYCKA TILL !
tisdag 3 april 2018
OMELETT MED LYXIG HUMMERFYLLNING , 4 PERS.
HEJSAN !
Denna omelett är så underbart god, så den är väl
värd att göra.
Får Du inte tag i hummer ?
Ta kräftstjärtar istället .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 hummer ,
2 msk smör ,
2 msk vetemjöl ,
1 msk TOMATPURE',
2 msk hummerfond ,
1 dl vitt vin ,
1 msk konjak ,
2 dl vispgrädde ,
1 nypa cayennepeppar ,
1 msk finhackad dill,
salt och peppar .
OMELETT :
6 ägg ,
1/2 dl vatten ,
salt ,
2 msk smör ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och plocka loss köttet från hummern .
Hetta upp smöret i en kastrull och tillsätt mjölet.
Låt blandningen fräsa i ett par minuter för att
mjölsmaken ska försvinna .
HÄLL ner TOMATPURE' , hummerfond , vitt
vin , konjak, grädde och cayennepeppar .
Koka ihop till en tjock sås i ett par minuter.
Blanda ner finhackad dill, smaka av med salt
och svartpeppar .
VÄND ner hummerköttet .
OMELETT : Knäck ner äggen i en bunke och
tillsätt vatten och lite salt .
Vispa lätt samman med en gaffel, bara så att
det blandas .
HETTA upp smöret i en stekpanna och tillsätt
omelettsmeten .
Rör med en gaffel så att lös smet kan rinna ner
mot botten av pannan .
OMELETTEN är klar när den fortfarande är krämig
på ytan och har släppt från kanterna .
HÄLL ner hummerfyllningen och servera genast med
en god sallad och ett gott bröd .
LYCKA TILL !
2
BOVETEBULLAR MED FRÖN , 15 ST .
HEJSAN !
Glutenfria brödbullar, smaka !
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst ,
9 dl kallt vatten ,
1 1/2 tsk salt ,
7 dl bovetemjöl ,
4 dl rismjöl ,
1 1/2 dl PSYLLIUMHUSK ,
2 msk CHIAFRÖN ,
1 dl solrosfrön ,
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön ,
1 msk flytande honung ,
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ut jäst i vatten och blanda i salt, mjöl
och HUSK till en slät deg .
Tillsätt frön och honung och låt degen svälla
ca 10 minuter .
FORMA till runda bullar och lägg på en
bakpappersklädd plåt.
Låt bullarna jäsa under en bakduk i ca 2 tim.
SÄTT ugnen på 225 grader .
Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter .
Låt bröden svalna innan Du äter dem .
mmm...Så himla goda !
LYCKA TILL !
lördag 24 mars 2018
APRIKOSBAKELSER , 8 ST .
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 Färdigköpt tårtbotten ,
ca 1/2 dl aprikosmarmelad,
200 g mörk blockchoklad ,
GARNERING :
torkade mjuka aprikoser i strimlor.
SÅ HÄR GÖR DU :
TA med ett litet kakmått ut rundlar
ur tårtbottnen .
Lägg ihop dem 2 och 2 med aprikosmarmelad
emellan .
SMÄLT blockchokladen över vattenbad .
Doppa aprikosbakelserna i chokladen .
Ställ att stelna på bakplåtspapper .
GARNERA med aprikosstrimlor .
Gott efter en god middag, till kaffet .
LYCKA TILL !
PRINSESS-KRONOR , 8 ST.
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 färdigköpt tårtbotten ,
hallonsylt ,
ca 1/2 dl vispgrädde,
1 rulle färdigkavlad
grön eller gul marsipan .
SÅ HÄR GÖR DU :
TA med kakmått ut rundlar ur tårtbottnen .
Bred hallonsylt på rundlarna .
VISPA grädden och spritsa den ovanpå.
Skär ut remsor med " spetsar " av marsipanen
och sätt dem som små prinsesskronor
runt bakelserna .
Roligt till barnkalaset !
LYCKA TILL !
INKOKT SPÄTTAFILE' , 4 PERS
HEJSAN !
Å , ett för mig barndomsminne , mmm....så himla gott !
Det var farmors recept .
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g SPÄTTAFILE'
LAG :
1 dl vatten ,
1/2 dl matlagningsvin ,
2 msk matolja ,
1 1/2 tsk salt ,
1 krm grovmalen kryddpeppar ,
2 tsk socker ,
1/2 tsk grovmalen svartpeppar ,
1/2 gul finhackad lök ,
5 dillstjälkar ,
GARNERING :
1/2 dl finhackad dill,
SÅ HÄR GÖR DU :
DELA SPÄTTAFILE'ERNA i 2 långa
bitar om de är stora .
Mindre kan vara hela .
Blanda ingredienserna till lagen .
Lägg ner fisken , rullad , i lagen
och låt stå ca 15 min.
KOKA upp fisken i lagen och sjud
den på svag värme i 3-5 minuter.
Låt fisken kallna i lagen .
TA upp fisk-rullarna och låt dem rinna av .
Varva fisken med dill i en skål .
Häll över lagen .
GARNERA , med dill och servera med
kokt potatis .
mmm...så himla gott !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)