söndag 6 maj 2018

CITRONKAKA MED MÖRK CHOKLAD...... 1 KAKA .




                            HEJSAN !

Den  här  kakan  ser  riktigt  inbjudande  ut
med  tjock  choklad-glasyr  och   rivet  citronskal .
Varsågoda !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
150  g  smör / margarin ,
3  ägg ,
2  dl  socker ,
1 / 2  dl  mjölk ,
rivet  skal  av  1  citron ,
2  msk  pressad  citron ,
2  tsk  bakpulver ,
3  dl  vetemjöl , gärna  BERTE QVARN
GLASYR :
1  dl  vispgrädde ,
100  g  mörk  choklad ,
citronskal ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  smöret   och  låt  svalna .
Vispa  ägg  och  socker  pösigt .
Blanda  i  smör,  mjölk,  citronskal  och  citronsaft .
BLANDA  bakpulver  och  mjöl  och  sikta  ner  i
smeten .
Häll  i  smord  och  mjölad  form  och  grädda  i
175  grader,  40  minuter .
LÅT  svalna  i  formen  i  10  minuter   och  stjälp
sedan  upp  kakan .
Koka  upp  grädden  till  glasyren  .
Hacka  chokladen  och  rör  ner  i  grädden .
LÅT  svalna  tills  den  tjocknar  något .
Bred  över  kakan  och  garnera  med  citronskal .

HOPPAS  PÅ  TREVLIG  FIKA-STUND !

LYCKA  TILL !

fredag 4 maj 2018

HAVETS GODA VARDAGSWOK..... 4 PORT.



                        HEJSAN !

Nudlar  med  kräftor  och  gröna  ärter ,
vad  sägs  om  det ?
Himla  gott  är  det i alla fall ,
30  min  tar  det  att  göra .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
250  g  äggnudlar ,
150  g  gröna  ärter ,
1 / 2  purjolök ,
1  röd  paprika ,
2  förpackningar  (a' 360 g )
kräftstjärtar,
2  msk  olja ,
1  dl  sweet  chili ,
salt  och  peppar ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  nudlarna  och  ärterna  enligt  anvisningarna
på  förpackningarna .
Spola  dem  kalla  och  låt  rinna  av .
ANSA  och  skölj  purjolöken .
Dela  och  kärna  ur  paprikan ,  strimla  den  och
purjolöken  tunt .
HÄLL  av  lagen  från  kräftstjärtarna  och  låt  dem
rinna  av .
HETTA  upp  en  stekpanna  och  stek  nudlar  och
grönsaker  i  oljan .
Krydda  med  sweet  chili,  salt  och  peppar .
Vänd  ner  kräftstjärtarna .
SERVERA  gärna  med  ett  gott  bröd .

LYCKA  TILL !

tisdag 1 maj 2018

KASSLER MED BANAN OCH CURRY ...4 PERS.


                 HEJSAN !

Detta  var  mmm....himla  gott  med  banan  emellan  .
Varsågoda !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
500  g  benfri  kassler ,
4  stora  bananer ,
3  dl  vispgrädde ,
1-2  tsk  curry ,
1  tsk  paprikapulver ,
GARNERING :
hackad  persilja ,
SERVERING :
kokt  ris , sallad,  gurka

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
SKÄR  kasslern  i  1  cm  tjocka  skivor .
SKALA  bananerna  och  dela  dem  på
mitten.
DELA  halvorna  på  längden .
LÄGG  kasslerskivorna  på  ett  ugnssäkert
fat  med  en  bananbit  mellan  varje  skiva.
VISPA  grädden  lätt  med  curryn  och
paprikapulvret  och  bre  över  kasslern .
GRATINERA  i  ugnen  i  20 - 25  minuter.
STRÖ  över  hackad  persilja .
SERVERA  med  kokt  ris,  sallad  och  gurka .

SMAKLIG  MÅLTID !



BLÅBÄRSDESSERT MED VIT CHOKLAD, 4 PERS.




                    HEJSAN !

Läcker  smördeg  ihop  med  blåbär
och  vit  choklad .
Oemotståndligt  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  dl  blåbär,  ca  200  g,
4  frysta  smördegsplattor,
ca  10x 10 cm ,
50 g  vit  choklad ,
1  msk  potatismjöl ,
1  msk  MUSCOVADO-socker
eller  rörsocker ,
SERVERING :
Glass ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
LÄGG  ut smördegen  på  bakpappersklädd  plåt.
HACKA  chokladen  ganska  fint  och  fördela
hälften  mitt  på  smördegsplattorna .
BLANDA  upp  blåbären  med  resten  av  chokladen
samt  potatismjöl  och  fördela  det  mitt  på
smördegsplattorna .
STRÖ  gärna  över  MUSCOVADO- socker  eller
rörsocker  och  tillaga  i  mitten  av  ugnen i ca  20
minuter .
SERVERA  gärna  med  en  kula  glass .

Busenkel  dessert  som  Du  alltid  lyckas  med !

LYCKA  TILL !

MJUK KAKA MED RIVET ÄPPLE OCH BLÅBÄRSFROSTING .....14 BITAR .



         
                     HEJSAN !

Av  blåbär,  färskost  och  florsocker
gör  Du  en  god  glasyr  till  vår  maffiga
mjuka  äppelkaka .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
125  g  smör / margarin ,
4  ägg ,
4  dl  strösocker ,
3  dl  vetemjöl ,
2  tsk  vaniljsocker ,
2  tsk  bakpulver ,
1  tsk  malen  kardemumma ,
2  dl  mjölk ,
3  dl  grovt  rivet  äpple (ca 4  ST)
BLÅBÄRSFROSTING:
1 1/2  dl  frysta  blåbär,  tinade
100  g  naturell  färskost ,
1/2  dl  florsocker ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  175  grader .
Smält  smöret  på  låg  värme .
VISPA  ägg  och  socker  vitt  och  pösigt .
Rör  ihop  de  torra  ingredienserna  och
vänd  ner  i  äggsmeten .
Tillsätt  smör  och  mjölk .
Rör  till  en  jämn  smet .
TILLSÄTT  de  grovt  rivna  äpplena  i  smeten .
SMÖRA  och  bröa  en  rund  form.
Häll  ner  smeten  och  grädda  i  mitten  av  ugnen
i  ca  50  minuter .
Prova  med  en  sticka ,  kakan  ska  inte  vara  kladdig.
BLÅBÄRSFROSTING :
MIXA  alla  ingredienser  med  en  stavmixer  och  spritsa
eller  bre  uppepå   kakan  när  den  svalnat .

LYCKA  TILL !

måndag 30 april 2018

ITALIENSK FLÄSKFILEGRATÄNG 4 PERS.





                           HEJSAN  !

FLÄSKFILE  med  italienska  smaker  blir  till  en
alldeles  underbar  gratäng .
Smaka  Ni  också ,-  Varsågoda !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1  FLÄSKFILE  ca  800  g ,
salt  å  peppar ,
smör / margarin ,
till  stekning ,
ca  10  minitomater ,
gärna  olika  färger
2  msk   olivolja ,
4  vitlöksklyftor ,
1  röd  chilifrukt ,
ca  10  svarta  oliver ,
1/2  dl  vitt  vin ,
2  dl  grädde ,
2  grillade  paprikor ,
1  kula  mozzarella ,
ca  125  g
1  dl  grovhackade  valnötter ,
TOPPING :
1  liten  squash ,
4  salladslökar ,
2  msk  olivolja ,
1  tsk  rivet  citronskal ,
några  nypor  FLINGSALT ,
SERVERING :
Klyftpotatis ,
sallad,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
PUTSA  FILEN  ren  från  hinnor  och  krydda
runt  om  med  salt  och  peppar .
Stek  gyllenbrun  i  lite  smör  på  ganska  låg
värme  i  en  stekpanna ,  ca  10  minuter .
Vänd  då  och  då  på  FILE'N .
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Halvera  tomaterna  och  lägg  i  en  kastrull.
Häll  på  olivoljan .
Hacka  vitlöken  och  den  urkärnade  chilin
och  tillsätt  tillsammans  med  oliverna .
Fräs  under  omrörning  i  ca  5  minuter .
HÄLL  på  vinet  och  grädden  och  låt  allt
koka  i  ca  10  minuter .
Smaka  av  med  salt  och  peppar  och  häll
såsen  i  en   eldfast  form .
SKIVA  FLÄSKFILEN  och  dela  paprikorna
i  bitar .
Varva  dessa  ovanpå  tomatsåsen  i  formen .
Riv  mozzarellan  och  strö  över   gratängen .
Avsluta  med  valnötter  och  gratinera  i  ugnen
ca  20  minuter .
HYVLA  squashen  tunt  på  längden  och  skär
salladslöken  tunt .
Lägg  i  en  skål  tillsammans  med  olivolja ,
citronskal  och  FLINGSALT .
Rör  om  försiktigt  i  någon  minut .
TA  UT  formen  ur  ugnen  och  garnera  med
hyvlad  squash .
SERVERA  med  t ex  ugnsbakad  klyftpotatis
och  en  sallad .

LYCKA  TILL !

En  riktig  festgratäng !


söndag 29 april 2018

FLÄSKFILE MED SOLTORKADE TOMATER ,.....4 PORT.




                     HEJSAN !

Så  jättegott  ihop !
HÄR  ÄR  RECEPTET :

600  g  FLÄSKFILE ,
1  msk  smör / margarin ,
1  strimlad  rödlök ,
2  pressade  vitlöksklyftor ,
1 ,5  dl  vatten ,
2  dl  matlagningsgrädde ,
200  g  soltorkade  tomater,
1  tsk  salt ,
0 , 5 tsk  svartpeppar ,
TILL  SERVERING :
500  g  FÄRSK  FETTUCCINI
eller  bandpasta ,
hyvlad  parmesanost ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  upp  saltat  pastavatten .
Skiva  köttet  i  1  cm  tjocka  skivor .
Stek  i  smör  så  att  skivorna  får  fin
färg,  ca  4  minuter .
LYFT  ur  köttet  och  lägg  i  lök,  vitlök .
Stek  under  omrörning  någon  minut .
Häll  i  vatten,  grädde  och  strimlade  tomater.
Lägg  tillbaka  köttet,  salta  och  peppra ,  låt
småputtra  i  ca  5  minuter .
KOKA  pastan  enligt  anvisningen  på  förpackningen.
Blanda  med  grytan  och  toppa  med  parmesan .

LYCKA  TILL !