lördag 17 november 2018

MANDEL- OCH KARDEMUMMA- KLICKAR ,, 40 ST. 1: Advent kaffe)



                 HEJSAN !

mmm... Baka spröda små mandelkakor som nästan
smälter i munnen .  En liten klick sylt ovanpå gör
dem så där härligt små-sega i mitten.

HÄR ÄR RECEPTET  :
150 g smör/margarin
1 1/2 dl Råsocker
1/2 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl*
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk ny-stött kardemumma
1 dl finhackad  sötmandel
1 litet ägg
GARNERING :  2 msk hallonsylt

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen på 175 grader .
RÖR matfett, råsocker och strösocker ljust och poröst .
TILLSÄTT  resterande ingredienser och arbeta snabbt
samman till en deg.
KLICKA  upp toppar på bakpappersklädd plåt  med hjälp
av 2 skedar .  Gör en liten fördjupning i varje kaka och
lägg i en liten klick sylt .
GRÄDDA kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter.

TIPS !
Om Du vill variera receptet, byt ut sötmandel
mot finhackade valnötter !

LYCKA TILL !



fredag 16 november 2018

PRINSESSANS HALLONKYSSAR, 18 ST .



                 HEJSAN !

Visst finns det väl en liten prinsessa, som  ska hyllas av någon anledning !
Sagolikt goda rosa mazariner - en fröjd för öga och gom !
Kanske passar  det  här !

HÄR  ÄR RECEPTET :
MÖRDEG :
4 1/2 dl  vetemjöl =BERTE QVARN
3/4 dl  strösocker
175 g smör/margarin
1 äggula
FYLLNING:
1 1/2 dl sötmandel
3 bittermandlar
2 ägg
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
75 g smör/margarin
GLASYR & GARNERING :
2 dl florsocker
ca 4 tsk vatten
1 - 2 droppar röd hushållsfärg
färska hallon och citronmeliss
SÅ HÄR GÖR DU :
MÖRDEG :  Arbeta snabbt ihop ingredienserna, gärna i
matberedaren, tills en deg-boll bildas. Låt vila svalt i minst 30 min.
FYLLNING :  SKÅLLA, skala och mal all mandel .Vispa ägg
och socker poröst.  Rör i mandeln.  Blanda vetemjölet med
bakpulvret .  Smält smöret och tillsätt det växelvis med mjöl -
blandningen .  KLÄ engångsformar eller smorda mazarinformar
med mördegen . Fyll formarna till 3/4 med fyllningen.
GRÄDDA  på  en plåt i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Låt svalna något innan de stjälps upp .
GLASYR & GARNERING :
RÖR ihop florsocker, vatten och hushållsfärg till en jämn smet .
Bred glasyren på kakorna, som en rundel, inte ända ut till kanten .
DEKORERA  med  1 hallon och citronmeliss på varje kaka .
Grattis !
LYCKA TILL !


LINGONMUFFINS MED KANELSOCKER, 20 små muffins, 1: Advent-kaffe)



                   HEJSAN !

Till kanel-sockret  använder jag  Råsocker - jag tycker att det blir
saftigare muffins .
HÄR ÄR RECEPTET :

KANELSOCKER :
3/4 dl vetemjöl *
3 msk Råsocker
1 msk mald kanel
25 g smält smör/margarin
MUFFINSSMET :
150 g smör/margarin
2 1/2 dl  Råsocker
3 ägg
2 1/4 dl filmjölk
5 1/4 dl vetemjöl=BERTE QVARN*
2 tsk bakpulver
ca 1 dl lingonsylt
UGN :175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :  BLANDA ingredienserna till kanelsockret.
RÖR  smör och Råsocker pösigt.  Vispa ner ett ägg i taget .
Blanda i filmjölken .
BLANDA mjöl och bakpulver och vänd ner i äggsmeten .
Rör bara tills allt precis är blandat .
FYLL formarna till knappt hälften, spara ca 1/3 av smeten .
Lägg 1 tsk lingonsylt och ½ tsk kanelsocker i varje form .
Klicka resten av smeten i formarna ,  lägg på lite mer av
sylt och kanelsocker .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 20 minuter .

LYCKA TILL !


torsdag 15 november 2018

GROVA TEKAKOR, 22 ST .



                   HEJSAN !

Visst är hembakat alltid godast !  Och bättre än nygräddade tekakor
till fikastunden kan det väl knappast bli... Med grovt mjöl. frön
och rivet äpple i degen smakar de alldeles ljuvligt !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
3 dl mjölk
3 dl vatten
75 g rumsvarmt smör
2 msk honung
2 tsk salt
1 grovrivet äpple
13 dl lantbrödsmjöl
1 dl russin och
hackade torkade aprikoser
1 1/2 dl blandade frön t ex
solros- pumpa- och linfrön

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bunke .  Värm mjölken och vattnet
till fingervarm temperatur och häll blandningen över jästen.
Rör om tills jästen är upplöst .
KLICKA ner matfettet och tillsätt därefter honung, salt, och
det grovrivna äpplet . Tillsätt lantbrödsmjölet och arbeta
samman till en blank och smidig deg .
TILLSÄTT russin och aprikoser i slutet av inknådningen .
Tillsätt fröblandningen och arbeta degen ytterligare en kort
stund, eller tills frön och frukt blandats jämt i degen .
TÄCK degen och låt den vila i bunken i ca 30 minuter .
ARBETA  samman degen helt lätt i bunken och stjälp ut
den på bakbordet .  Mjöla gärna bordet med mörkt lantbröds-
mjöl.
SKÄR upp degen i bitar, forma dem till runda bullar och kavla
därefter ut dem till platta kakor ca 10 cm i diam.
Lägg tekakorna på bakpappersklädda plåtar och pricka dem .
Ställ att jäsa i 30 minuter.  Sätt ugnen på 250 grader .
GRÄDDA de färdigjästa kakorna mitt i ugnen i ca 8 minuter.

LYCKA TILL !  mmm... !

POTATIS-KRINGLOR, 30 ST .




                                 HEJSAN !

Här kommer ett riktigt gammalt recept,  jag tror det har funnits
i urminnestider .  Frasiga och jättegoda !

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör
1, 5 dl  finriven,  kall  kokt  potatis
3  finrivna bittermandlar  eller
2-3 droppar mandelarom
2 , 5 dl  BERTE QVARN = vetemjöl
1/2  tsk bakpulver.
GARNERING :
Pärlsocker
SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen på 175 grader . Rör matfettet smidigt .
RIV  ner den kalla potatisen i matfettet .  Tillsätt
därefter finriven  bittermandel, vetemjöl och bak-
pulver .  Arbeta snabbt samman till en slät deg .
RULLA ut degen  och skär  upp den i  mindre bitar .
Rulla sedan ut  degbitarna till tunna längder, ca
15 cm långa  och forma till kringlor .
TRYCK  varsamt  ovansidan  på  kringlorna  i
pärlsocker  och lägg dem på bakpappersklädd plåt.
GRÄDDA  kakorna i mitten av ugnen i ca 12 minuter.

LYCKA TILL !




NÖTKAKOR, 30 ST.



                       HEJSAN !

Här  kommer  en  försmak  på   Första Advents  bjud-kakor.
Så goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
3  dl  nötkärnor (200 g)
3  äggvitor
2 1/4  dl socker
GARNERING :
Ca  30  nötter
UGN :175 Grader

SÅ HÄR GÖR DU :
MAL  nötterna. (Mixa dem  INTE  i matberedare eller mixer )
Vispa äggvitorna  till  hårt  skum .
BLANDA  samman  nötter  och  socker . Rör ner det i äggvitorna.
Klicka ut  kakorna  på  bakpappersklädda plåtar .
Stick ner 1 nöt i varje kaka .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen ca 15 minuter eller tills kakorna  har fin
färg och  känns  lätta .  Går  bra  att  frysa .

LYCKA TILL !


onsdag 14 november 2018

SNABBA KORVGRYTAN , 4 PERS.



           
                     HEJSAN !

Hela  familjens  favorit - korvgryta med smörfrästa
delikatess- grönsaker  på  ett  kick !

HÄR ÄR RECEPTET :
ca  550 g falukorv
375 g frysta  delikatess-grönsaker
smör till stekning
1/2 köttbuljongtärning
1 dl chilisås
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
salt, peppar
1 dl syltlök
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR korven i skivor och dela dem på mitten.
Bryn korven och fräs grönsakerna, lägg allt i
en gryta .
SMULA  ner buljongtärning, tillsätt chilisåsen
blandad med vatten och grädde .
Låt allt koka ihop ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar .
RÖR  ner syltlöken . Tillsätt gärna lite av sylt-
löksspadet .  SERVERA  med kokt ris och en
grönsallad .

Smaklig Måltid  och  LYCKA TILL !