torsdag 22 november 2018

DÅ - TIDENS, SKORPMJÖLSKAKA .



              HEJSAN !

Så här bakades mjuka kakor  på 1940 -talet ...mmm.. så goda .


HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
2 kaffekoppar strösocker (ca 3 dl)
40 g mald sötmandel
7 malda bittermandlar
3/4 dl grädde
2 kaffekoppar skorpsmulor (ca 3 dl)
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker pösigt .
Tillsätt den malda mandeln, smält smör, grädde, skorpsmulor
och vetemjölet blandat med bakpulvret .
HÄLL smeten i en smord och bröad avlång form  rymd 1 1/2 liter
och grädda  i  175 - 200 grader tills kakan känns torr ca 45 min.
KAKAN kan sjunka ihop i mitten ibland,  men den är ändå inte
"dö- bakad". Det beror på SKORP -smulorna, som kan vara mer eller
mindre söta .

LYCKA TILL !

onsdag 21 november 2018

GRÖNKÅLSPAJ, 6 PORT.



                           HEJSAN !

Det här blir nytt för oss i år ,  - Grönkålspaj !
HÄR ÄR  RECEPTET :
PAJDEG :
75 g smör/margarin
3 dl vetemjöl
1 dl kesella
FYLLNING:
1 gul lök
100 g grönkål
2 msk smör
ÄGGSTANNING :
3 ägg
1 dl kesella
1 dl vispgrädde
salt, peppar
140 g riven GRÄDD-Ädelost
GARNERA MED :
Granatäppelkärnor
UGN : 225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
PAJDEG : FINFÖRDELA  smöret i mjölet.  Tillsätt kesella och arbeta
ihop till en deg .  Tryck ut degen i en paj-form.  Nagga degen .
Låt formen stå kallt,  30 minuter. Förgrädda, 10 minuter.
FYLLNING : SKALA och hacka löken .
Ta bort grova delar från grönkålen och strimla kålen fint.
Fräs lök och kål i en stekpanna med smör.  Lägg över i pajskalet .
ÄGGSTANNING :  VISPA  samman ägg, kesella, grädde, salt och
peppar och häll i formen .  Strö över ädelost . Grädda i ca 30 min.
GARNERA  med  granatäppelkärnor .

LYCKA TILL !







KYCKLING-GRATÄNG , 4 PERS.



                        HEJSAN !

Detta är en härligt god kyckling-gratäng på lite annat vis
med broccoli. Sin smak får gratängen av SWEET Chilisås ,
fransk senap och curry .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 kyckling-FILE'ER
1 msk olja till stekning
1 broccolistånd, (ca 200 g)
1 gul lök
1 röd chili (urkärnad)
1/2 dl chilisås
2 msk fransk senap
1 tsk curry
salt å peppar
OSTSÅS :
1 msk smör /margarin
1 msk vetemjöl
3 dl gräddmjölk
1 kula mozzarella, riven
1 knivsudd riven muskot
malen vitpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR FILE'ERNA i mindre bitar.  Hetta upp oljan i en
stekpanna och stek kycklingen tills den får fin färg.
Salta och peppra .
SKÄR broccolin i små buketter, skiva löken och strimla
chilifrukten .  Blanda grönsakerna med kycklingköttet,
chilisåsen, senapen och curryn. Smaka av med salt .
SÄTT ugnen på 225 grader . Smält smöret i en tjockbottnad
kastrull och blanda ner mjölet . Slå på gräddmjölken
och låt koka upp .  Blanda ner osten och smaksätt såsen
med lite muskot, salt och peppar.
LÄGG kyckling- och grönsaksblandningen  i  botten på
en eldfast form .
Häll  gratängsåsen över och gratinera tills gratängen fått
en  gyllenbrun  färg på ytan, ca 20 minuter .
SERVERA med bladsallad, tomater och bröd .

Smaklig Måltid !    LYCKA TILL !

tisdag 20 november 2018

FRÖKEN ROSMARINS MJUKA KAKA , 10 BITAR.



                    HEJSAN !

Har Du provat rosmarin i en mjuk kaka ?
Om inte så är det kanske dags nu !
Denna kaka har vi haft till Advents-kaffet ...och  mmm !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g rumstemp  smör /margarin
2 dl strösocker
1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker                
1 tsk rosmarinblad
3 ägg
3 1/2 dl BERTE QVARN- vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 citron
GLASYR :  2 dl florsocker med jordgubbssmak
och 1-2 msk vatten.
UGN :175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och strösocker poröst .
Stöt rosmarinbladen tillsammans med lite av florsockret
i en mortel tills allt är finfördelat .  Tillsätt rosmarinsocker,
resten av florsockret och vaniljsocker, rör en kort stund.
Tillsätt  äggen ett i taget och rör kraftigt.
BLANDA vetemjöl och bakpulver i en skål.
Riv skalet av citronen, pressa ur saften. Tillsätt mjöl-blandningen,
citron- skal och -saft i äggsmeten .Blanda samman smeten .
Smörj och bröa en sockerkaka - form som rymmer 2 liter, häll
i smeten . Grädda mitt i ugnen 40 - 50 minuter, känn efter med
sticka att kakan är klar . Stjälp upp och låt kakan kallna .
GLASYR :  Blanda ingredienserna till en tjock glasyr.
Ringla glasyren över kakan och lägg på små kvistar av rosmarin.

LYCKA TILL !

söndag 18 november 2018

PRINSENS, UNDERBART GODA, CHOKLAD- OCH HAVRERUTOR , 24 ST.




                   HEJSAN !

Visst ,  finns det väl en  liten  Prins,  som  ska hyllas av någon anledning också !

De här godingarna,  dukas fram när någon ska  hyllas !
Ingredienserna finns  i skafferiet , om inte någon i familjen varit framme
och smyg- ätit av chokladen förstås ...."

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin
1 1/2 dl strösocker
8 dl havregryn
1 tsk ny-stött kardemumma
1 tsk malen kanel
1 dl vetemjöl*
1 tsk bakpulver.
GARNERING :  75 g mörk choklad

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader . Klä en långpanna som mäter
ca 30x40 cm med bakplåtspapper.
RÖR matfett och strösocker smidigt.
KROSSA havregrynen lätt och tillsätt tillsammans med de
andra ingredienserna.  Rör snabbt samman till en något
smulig massa .
STRÖ ut smulorna jämt i bakformen och platta till dem lite
slarvigt så att de täcker botten.
GRÄDDA i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
HACKA chokladen grovt och strö bitarna över den varma
nygräddade kakan.
Skär upp i bitar medan den fortfarande är varm .
Grattis !

LYCKA TILL !

*BERTE QVARN,  använder jag för att det är tillsatt Askorbinsyra,
det samma som C- vitamin.  Jag tycker att allt jag bakar med detta
mjöl blir mycket bättre .


lördag 17 november 2018

MANDEL- OCH KARDEMUMMA- KLICKAR ,, 40 ST. 1: Advent kaffe)



                 HEJSAN !

mmm... Baka spröda små mandelkakor som nästan
smälter i munnen .  En liten klick sylt ovanpå gör
dem så där härligt små-sega i mitten.

HÄR ÄR RECEPTET  :
150 g smör/margarin
1 1/2 dl Råsocker
1/2 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl*
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk ny-stött kardemumma
1 dl finhackad  sötmandel
1 litet ägg
GARNERING :  2 msk hallonsylt

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen på 175 grader .
RÖR matfett, råsocker och strösocker ljust och poröst .
TILLSÄTT  resterande ingredienser och arbeta snabbt
samman till en deg.
KLICKA  upp toppar på bakpappersklädd plåt  med hjälp
av 2 skedar .  Gör en liten fördjupning i varje kaka och
lägg i en liten klick sylt .
GRÄDDA kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter.

TIPS !
Om Du vill variera receptet, byt ut sötmandel
mot finhackade valnötter !

LYCKA TILL !



fredag 16 november 2018

PRINSESSANS HALLONKYSSAR, 18 ST .



                 HEJSAN !

Visst finns det väl en liten prinsessa, som  ska hyllas av någon anledning !
Sagolikt goda rosa mazariner - en fröjd för öga och gom !
Kanske passar  det  här !

HÄR  ÄR RECEPTET :
MÖRDEG :
4 1/2 dl  vetemjöl =BERTE QVARN
3/4 dl  strösocker
175 g smör/margarin
1 äggula
FYLLNING:
1 1/2 dl sötmandel
3 bittermandlar
2 ägg
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
75 g smör/margarin
GLASYR & GARNERING :
2 dl florsocker
ca 4 tsk vatten
1 - 2 droppar röd hushållsfärg
färska hallon och citronmeliss
SÅ HÄR GÖR DU :
MÖRDEG :  Arbeta snabbt ihop ingredienserna, gärna i
matberedaren, tills en deg-boll bildas. Låt vila svalt i minst 30 min.
FYLLNING :  SKÅLLA, skala och mal all mandel .Vispa ägg
och socker poröst.  Rör i mandeln.  Blanda vetemjölet med
bakpulvret .  Smält smöret och tillsätt det växelvis med mjöl -
blandningen .  KLÄ engångsformar eller smorda mazarinformar
med mördegen . Fyll formarna till 3/4 med fyllningen.
GRÄDDA  på  en plåt i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Låt svalna något innan de stjälps upp .
GLASYR & GARNERING :
RÖR ihop florsocker, vatten och hushållsfärg till en jämn smet .
Bred glasyren på kakorna, som en rundel, inte ända ut till kanten .
DEKORERA  med  1 hallon och citronmeliss på varje kaka .
Grattis !
LYCKA TILL !