fredag 15 mars 2019

SPENAT- OCH KOKOSSOPPA MED ÄGG. 4 PORT.



                   HEJSAN !

mmm...himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök
smör eller kokosfett att steka i
200 g bladspenat
1 burk kokosmjölk
1 buljongtärning utan tillsatser
salt och peppar
4 ägg
SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA löken och fräs i smör eller kokosfett .
TINA spenaten om den är fryst och hacka den
sedan.  Om  Du har färsk så behöver Du inte
hacka den .
FRÄS den tillsammans medlöken och tillsätt
sedan kokosmjölken och buljongtärning.
LÅT det hela bli varmt och mixa sedan soppan.
SMAKA av med salt och peppar.
KOKA äggen ca 7 minuter och servera till soppan .
+ några gröna blad, på ägget .                  

 LYCKA TILL !

VARMA BÄR MED KESO, mellanmål, 1 port.



                    HEJSAN !

Å, mmm...himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl frysta bär blåbär, hallon, vinbär
och björnbär
1 dl naturell keso

SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL de frysta bären i en kastrull
och värm på svag värme .
LÄGG keso i en skål och häll den
varma bärblandningen över.

ETT gott och lyxigt mellanmål .

LYCKA TILL !

torsdag 14 mars 2019

GRÄDDE MED GRAPE OCH VINBÄR, DESSERT , 4 port.




                     HEJSAN !

Den här desserten glömmer jag aldrig ! ... så himla god !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 grapefrukt
2 dl vispad grädde
4 klasar vinbär
4 bitar mörk choklad

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR av skalet på grapefrukten med en vass kniv.
Skär sedan ut fina grapefrukt-FILE'ER .
LÄGG en klick grädde i 4 glas och fördela
grapefrukts-FILE'ER och vinbär i glasen.
Toppa med en bit mörk choklad .

LYCKA TILL !

SESAMPANERAD KYCKLING MED PARMESANSMÖR , 4 PORT




                           HEJSAN !

mmm... så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 kyckling- FILEER
1 knippe sparris
4 msk sesamfrön
4 citronklyftor
PARMESANSMÖRET :
100 g mjukt smör
1 dl riven parmesan
FLINGSALT

SÅ HÄR GÖR DU :
FÖRBERED  parmesansmöret genom att blanda ingredienserna
och rulla in i gladpack  och låt stelna i kyl eller frys någon
timme innan servering .
PANERA kycklingen i sesamfrön och stek i smör i en stekpanna
tills den är helt genomstekt .
SERVERA  kycklingen uppskivad med smörstekt sparris och
parmesansmöret .

LYCKA TILL !

FARINSOCKERKAKA, CA 12 - 15 BITAR.




                   HEJSAN !
Smaka på den här ovanliga kakan, - riktigt god .
Det är en  annan smak  än vanlig sockerkaka ,
bara mersmak.

HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
2 dl farinsocker
1/2 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl BERTE QVARN
2 tsk bakpulver
1 tsk pepparkakskrydda
1 msk vaniljsocker
75 g smält smör/margarin
1/2 dl mjölk+ 1 dl filmjölk
GARNERING: Struken, vispad grädde över kakan,
hallon och lätt florsocker.

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen  på 180 grader.
Vispa ägg , farinsocker och strösocker pösigt i en bunke.
BLANDA  ihop vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker
och pepparkakskrydda och rör ner det i äggblandningen
tillsammans med smält smör och mjölk och filmjölk.
Rör snabbt ihop till en  slät smet.
HÄLL smeten i en smord och mjölad  rund form med
löstagbar kant.
GRÄDDA kakan längst ner i ugnen i 40 - 45 minuter.
LÅT kakan svalna i formen .  Stjälp upp kakan på en
tallrik och stryk över lite vispad grädde, lägg på tinade
tinade hallon och lätt med florsocker över.

LYCKA TILL !

onsdag 13 mars 2019

ÄPPLEKAKA ,




                       HEJSAN !

Ett mellanting  mellan  kaka  och  paj  är  denna  äpplekaka.
Har  man  inte  lingonsylt  hemma  kan  man  ta  frysta
björnbär. Den är lika god med vilket som helst .

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
3 dl havregryn.

en kakform ca 22 cm i diameter
med löstagbar botten

FYLLNING :
4 röda äpplen
50 g smör
1 dl socker
2 tsk kanel
1 dl lingonsylt eller
1 1/2 dl frysta tinade björnbär

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
Skiva ner smöret i en bunke tillsammans med sockret .
Rör det poröst med en elvisp.
Blanda ner vetemjöl och havregryn.
TRYCK  med fingrarna ut degen i kakformen .
Gör en jämn botten och ca 3 cm höga kanter .
FÖRGRÄDDA  kakan i 15 min på första falsen
nerifrån i ugnen.
SKALA och kärna ur äpplena.
Dela dem mitt itu och skär sedan  tunna klyftor.
SMÄLT smör i en vid kastrull. Lägg i äpple-
klyftorna, hälften av sockret samt kanelen .
Låt det småkoka  15 minuter under försiktig
omrörning. Låt äpplebitarna svalna något .
BRED ett tunt lager lingonsylt på kakans botten.
Lägg äppelklyftorna i ett jämt lager.
Strö över resten av sockret och grädda kakan
mitt i ugnen 25 minuter. Låt kakan svalna i sin form.

LYCKA TILL !






PAJ med RÖDA VINBÄR, 4 PERS.




                 HEJSAN !

Vinbärspaj med glass , låter väl inte dumt !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl
150 g smör/margarin
1 tsk vaniljsocker
5 dl rensade vinbär
1 - 2 dl socker
2 msk potatismjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  mjölet, smöret och vaniljsockret till en
smulig deg och lägg i OSMORD  pajform.
Blanda sockret och potatismjölet i en bunke .
Varva bären och sockerblandningen över pajdegen.
Avsluta med  sockerblandningen.
Grädda pajen i ugnen, 200 grader i 30- 35 minuter.
SERVERA pajen ljummen eller kall med glass
eller lättvispad grädde .

LYCKA TILL !