fredag 7 juni 2019

CHOKLADKLADD-TÅRTA MED DAIMGRÄDDE, 10 - 12 BITAR.



                    HEJSAN !

Kladdkakan toppar Du med fluffig DAJM-grädde
och solvarma jordgubbar.
mmm....!
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g mörk choklad
200 g smör eller margarin
3 ägg
2 dl socker
1 krm salt
2 1/2 dl vetemjöl
DAJMGRÄDDE
3 dl vispgrädde
50 g mörk choklad
2 dubbel DAJM
1/2 liter färska jordgubbar

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Smörj och mjöla en rund form ca 24 cm i diameter.
BRYT  chokladen i mindre bitar och smält tillsammans
matfettet  i en kastrull på svag värme.
Ta därefter kastrullen från värmen .
RÖR ner äggen och sockret i chokladsåsen och rör om till
slät konsistens.  Vänd sist ner salt och vetemjöl och rör
åter smeten slät .
BRE ut smeten jämnt i formen och grädda i nedre delen
av ugnen i ca 20 minuter.  Kakan får gärna vara lite kladdig
i mitten då den tas ut .  Låt kallna i formen .

DAIMGRÄDDE :
KOKA upp 1/2 dl av grädden i en kastrull .
Ta därefter kastrullen från värmen .
Bryt den mörka chokladen i bitar och tillsätt
i den varma grädden.  Rör om till slät
konsistens och ställ åt sidan att kallna till
rumstemperatur .
VISPA resterande grädde och vänd ner den
svala chokladkrämen .
GROVHACKA DAIMEN och tillsätt ca
3/4 av hacket i chokladgrädden.
LOSSA den kalla kakan ur formen och
klicka på chokladgrädden .
Strö över de sparade DAIM-bitarna och
garnera färska jordgubbar .

LYCKA TILL !

OMELETT PÅ FÄRSKPOTATIS, 4 - 6 PERS.




                     HEJSAN !

God som den är, men passar även utmärkt
till varmrökt lax, stekt fläsk  eller rökt kött.

HÄR ÄR RECEPTET :
ca 1/2 kg kokt färskpotatis
2 purjolökar (endast det vita)
2 msk olivolja
salt och peppar
1 liten påse färsk babyspenat, ca 50 g
6 ägg
4 msk olivolja till stekning
SERVERING :
gräslök
1 dl finriven ost
grönsallad
tomater

SÅ HÄR GÖR DU :
GROVTÄRNA  potatisen och skiva purjolöken tunt.
HETTA upp en stekpanna med olja.
Fräs potatisen och löken i 3 - 4 minuter.
Smaka av med salt och peppar och rör i spenaten.
VISPA upp äggen och häll det över potatisfräset .
Stek på låg värme tills undersidan börjar få färg, ca 5 min.
VÄND omeletten med hjälp av en tallrik och stek klart
i 3 - 4 minuter .
FINHACKA gräslöken.
Strö finriven ost och den hackade gräslöken över
omeletten och servera med  varma tomater och grönsallad.

SMAKLIG MÅLTID !

tisdag 4 juni 2019

GAFFELKAKOR, 30 ST.




                              HEJSAN !

Å, mmm....Lättbakade småkakor som
innehåller få ingredienser.
Farinsockret i degen ger kakorna en god smak.

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g rumsvarmt smör /margarin
1/2 dl farinsocker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 180 grader.
Rör ihop smör och farinsocker i en bunke.
TILLSÄTT  havregrynen och mjölet och
blanda ihop till en deg.
FORMA  degen till bollar.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper
och platta till dem lite med handen.
Tryck till ytan med en gaffel.
GRÄDDA  kakorna mitt i ugnen i 10 - 12
minuter.  Låt dem svalna på plåten .

LYCKA TILL !


söndag 2 juni 2019

HALLONMUFFINS MED CHOKLADSMÄLTA, 12 MUFFINS.



                 HEJSAN !

Kolla de här ! Så himla goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
25 g smör/margarin
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl havrekli
1 tsk bakpulver
1 dl bär- MUSLI
2 ägg
1 1/2 dl råsocker
50 g hackad mörk choklad
2 dl färska / frysta hallon
1 dl lättyoghurt
GARNERING :
10 g hackad mörk choklad
12 hallon

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på  225 grader .
Smält smöret och låt svalna.
Blanda mjöl och havrekli, bakpulver och
MUSLI .
Vispa ägg och råsocker fluffigt .
Rör ner smöret.
Vänd försiktigt ner i mjöl-blandningen ,
chokladen, hallonen och yoghurten så att
allt blandas väl.
FÖRDELA i formar och grädda mitt i
ugnen i 8 - 10 minuter .
Strö lite chokladhack  på varje muffins
och tryck fast hallonen .

LYCKA TILL !

MÖRKT BRÖD MED SOLROSKÄRNOR, 2 BRÖD.




                          HEJSAN !

Vilken tillfredsställelse  det  är  att  baka  sitt  eget  matbröd.
Att  själv  bestämma  vilka  ingredienser  man  vill  ha  för
att  få  det  riktigt  saftigt,  nyttigt  och  gott .

HÄR  ÄR  MITT  RECEPT !
2 dl solroskärnor
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl vetekli
1 msk salt
5 dl siktat DINKEL - mjöl
5 dl DINKEL- mjöl fullkorn
2 msk bikarbonat
1 liter standard filmjölk
1 /2 dl mörk sirap

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen  på  175  grader.
Blanda  samman  samtliga  torra  ingredienser
i  en  stor  bunke  eller i  en  rymlig  matberedare.
Blanda  ordentligt .  Tillsätt  filmjölk  och  sirapen.
Blanda .  Degen  ska  vara  lös .
SMÖRJ  och  bröa  två  brödformar  ca  1 1/2  liter
vardera  och  häll  smeten  i  formarna .
GRÄDDA  i  nedre  delen  av ugnen  ca  45  min,
täck  nu  över  bröden  med  ugnsfolie  och  grädda
i  ytterligare  4o - 45 min.  Känn med  sticka .

LYCKA  TILL !

YOGHURT MED GRANATÄPPLE OCH KOKOS, 1 PERS.




                           HEJSAN !

mmm... ! Vilken god frukost !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl turkisk yoghurt
1/2 dl blåbär
1/2 granatäpple
1 msk rostade kokosskivor - flagor.

SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL yoghurten i en skål och toppa med
blåbär, granatäpple och kokosskivor.
Servera direkt .

LYCKA TILL !

lördag 1 juni 2019

PLÄTTAR MED KOKOS, CA 30 ST.




                     HEJSAN !

SYNDIGT goda plättar med smak av kokos och mandel.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl bovetemjöl
1 dl mandel- mjöl
en nypa salt
4 dl kokosmjölk
1 dl vatten
4 ägg

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA först de torra ingredienserna .
HÄLL ner hälften av kokosmjölken och
rör så klumpfritt som möjligt .
TILLSÄTT resten av kokosmjölken och
vattnet .
RÖR sist ner äggen .
SMÖRJ plättpannan med margarin eller
olja innan första stekningen och sedan
då och då om det behövs .
SERVERA med färska bär och eventuellt
vispad grädde .
mmm...så himla gott !

LYCKA TILL !