fredag 7 juni 2019
CHOKLADKLADD-TÅRTA MED DAIMGRÄDDE, 10 - 12 BITAR.
HEJSAN !
Kladdkakan toppar Du med fluffig DAJM-grädde
och solvarma jordgubbar.
mmm....!
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g mörk choklad
200 g smör eller margarin
3 ägg
2 dl socker
1 krm salt
2 1/2 dl vetemjöl
DAJMGRÄDDE
3 dl vispgrädde
50 g mörk choklad
2 dubbel DAJM
1/2 liter färska jordgubbar
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Smörj och mjöla en rund form ca 24 cm i diameter.
BRYT chokladen i mindre bitar och smält tillsammans
matfettet i en kastrull på svag värme.
Ta därefter kastrullen från värmen .
RÖR ner äggen och sockret i chokladsåsen och rör om till
slät konsistens. Vänd sist ner salt och vetemjöl och rör
åter smeten slät .
BRE ut smeten jämnt i formen och grädda i nedre delen
av ugnen i ca 20 minuter. Kakan får gärna vara lite kladdig
i mitten då den tas ut . Låt kallna i formen .
DAIMGRÄDDE :
KOKA upp 1/2 dl av grädden i en kastrull .
Ta därefter kastrullen från värmen .
Bryt den mörka chokladen i bitar och tillsätt
i den varma grädden. Rör om till slät
konsistens och ställ åt sidan att kallna till
rumstemperatur .
VISPA resterande grädde och vänd ner den
svala chokladkrämen .
GROVHACKA DAIMEN och tillsätt ca
3/4 av hacket i chokladgrädden.
LOSSA den kalla kakan ur formen och
klicka på chokladgrädden .
Strö över de sparade DAIM-bitarna och
garnera färska jordgubbar .
LYCKA TILL !
OMELETT PÅ FÄRSKPOTATIS, 4 - 6 PERS.
HEJSAN !
God som den är, men passar även utmärkt
till varmrökt lax, stekt fläsk eller rökt kött.
HÄR ÄR RECEPTET :
ca 1/2 kg kokt färskpotatis
2 purjolökar (endast det vita)
2 msk olivolja
salt och peppar
1 liten påse färsk babyspenat, ca 50 g
6 ägg
4 msk olivolja till stekning
SERVERING :
gräslök
1 dl finriven ost
grönsallad
tomater
SÅ HÄR GÖR DU :
GROVTÄRNA potatisen och skiva purjolöken tunt.
HETTA upp en stekpanna med olja.
Fräs potatisen och löken i 3 - 4 minuter.
Smaka av med salt och peppar och rör i spenaten.
VISPA upp äggen och häll det över potatisfräset .
Stek på låg värme tills undersidan börjar få färg, ca 5 min.
VÄND omeletten med hjälp av en tallrik och stek klart
i 3 - 4 minuter .
FINHACKA gräslöken.
Strö finriven ost och den hackade gräslöken över
omeletten och servera med varma tomater och grönsallad.
SMAKLIG MÅLTID !
tisdag 4 juni 2019
GAFFELKAKOR, 30 ST.
HEJSAN !
Å, mmm....Lättbakade småkakor som
innehåller få ingredienser.
Farinsockret i degen ger kakorna en god smak.
HÄR ÄR RECEPTET :
125 g rumsvarmt smör /margarin
1/2 dl farinsocker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 180 grader.
Rör ihop smör och farinsocker i en bunke.
TILLSÄTT havregrynen och mjölet och
blanda ihop till en deg.
FORMA degen till bollar.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper
och platta till dem lite med handen.
Tryck till ytan med en gaffel.
GRÄDDA kakorna mitt i ugnen i 10 - 12
minuter. Låt dem svalna på plåten .
LYCKA TILL !
söndag 2 juni 2019
HALLONMUFFINS MED CHOKLADSMÄLTA, 12 MUFFINS.
HEJSAN !
Kolla de här ! Så himla goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g smör/margarin
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl havrekli
1 tsk bakpulver
1 dl bär- MUSLI
2 ägg
1 1/2 dl råsocker
50 g hackad mörk choklad
2 dl färska / frysta hallon
1 dl lättyoghurt
GARNERING :
10 g hackad mörk choklad
12 hallon
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Smält smöret och låt svalna.
Blanda mjöl och havrekli, bakpulver och
MUSLI .
Vispa ägg och råsocker fluffigt .
Rör ner smöret.
Vänd försiktigt ner i mjöl-blandningen ,
chokladen, hallonen och yoghurten så att
allt blandas väl.
FÖRDELA i formar och grädda mitt i
ugnen i 8 - 10 minuter .
Strö lite chokladhack på varje muffins
och tryck fast hallonen .
LYCKA TILL !
MÖRKT BRÖD MED SOLROSKÄRNOR, 2 BRÖD.
HEJSAN !
Vilken tillfredsställelse det är att baka sitt eget matbröd.
Att själv bestämma vilka ingredienser man vill ha för
att få det riktigt saftigt, nyttigt och gott .
HÄR ÄR MITT RECEPT !
2 dl solroskärnor
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl vetekli
1 msk salt
5 dl siktat DINKEL - mjöl
5 dl DINKEL- mjöl fullkorn
2 msk bikarbonat
1 liter standard filmjölk
1 /2 dl mörk sirap
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Blanda samman samtliga torra ingredienser
i en stor bunke eller i en rymlig matberedare.
Blanda ordentligt . Tillsätt filmjölk och sirapen.
Blanda . Degen ska vara lös .
SMÖRJ och bröa två brödformar ca 1 1/2 liter
vardera och häll smeten i formarna .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 45 min,
täck nu över bröden med ugnsfolie och grädda
i ytterligare 4o - 45 min. Känn med sticka .
LYCKA TILL !
YOGHURT MED GRANATÄPPLE OCH KOKOS, 1 PERS.
HEJSAN !
mmm... ! Vilken god frukost !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl turkisk yoghurt
1/2 dl blåbär
1/2 granatäpple
1 msk rostade kokosskivor - flagor.
SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL yoghurten i en skål och toppa med
blåbär, granatäpple och kokosskivor.
Servera direkt .
LYCKA TILL !
lördag 1 juni 2019
PLÄTTAR MED KOKOS, CA 30 ST.
HEJSAN !
SYNDIGT goda plättar med smak av kokos och mandel.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl bovetemjöl
1 dl mandel- mjöl
en nypa salt
4 dl kokosmjölk
1 dl vatten
4 ägg
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA först de torra ingredienserna .
HÄLL ner hälften av kokosmjölken och
rör så klumpfritt som möjligt .
TILLSÄTT resten av kokosmjölken och
vattnet .
RÖR sist ner äggen .
SMÖRJ plättpannan med margarin eller
olja innan första stekningen och sedan
då och då om det behövs .
SERVERA med färska bär och eventuellt
vispad grädde .
mmm...så himla gott !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)