måndag 16 december 2019
FALU - STUBBAR , 4 PORT.
HEJSAN !
BARNENS FAVORIT !
Tidigare i livet när barnen var små , utbildade jag mig till barnskötare,
läste på kvällarna och var kommunal dagmamma på dagarna, -
då gjordes denna rätt - mycket populärt ! - kan jag säga.
HÄR RECEPTET :
SKÄR 500 g falukorv i 8 cm tjocka skivor
och ställ i en lättsmord ugnsform .
LÄGG 1 tomatskiva + 1 ostskiva
på varje stubbe .
STRÖ på lite paprikapulver.
SÄTT in i ugn 250 grader tills osten smält
ca 8 - 10 minuter.
SERVERAS MED KALL SÅS :
2 dl matlagningsyoghurt
1 tsk honung
1 /2 - 1 msk senap = rör ihop .
Ris eller potatis till eller varför inte ett
gott potatismos .
SMAKLIG MÅLTID !
FAVORITEN , 40 ST .
HEJSAN !
PROVA den här lilla godingen , om DU snabbt
och lätt vill få många små kakor att fylla burken med !
Så himla goda , - blir lätt en favorit på kaffebordet i JUL.
Därav namnet !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
1 dl strösocker
2 msk malen kanel
1/2 tsk bakpulver
1 msk ljus sirap
3 1/2 - 4 dl vetemjöl
UGN : 200 GRADER.
DEKORATION : 2 msk strösocker, 1 tsk kanel.
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör , socker och kanel smidigt .
Tillsätt bakpulver, sirap och mjöl .
Arbeta samman degen .
DELA degen i 3 delar och forma dem
till finger-tjocka längder .
Lägg längderna på bakpappersklädd plåt
och tryck till dem lite lätt .
DEKORATION :
BLANDA socker och kanel och strö en
rand längs mitten på varje kak-längd.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 20 minuter.
SKÄR de varma längderna i sneda bitar .
GOD -JUL !
DEKORATION
lördag 14 december 2019
FINASTE SANDKAKAN,
HEJSAN !
Godaste mjuka kaka , jag någonsin smakat !
Varsågoda ,
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin
2 1/2 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl gräddfil
2 msk konjak eller vatten
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR matfett, potatismjöl och bakpulver riktigt poröst .
VISPA i en annan skål ägg och socker vitt och pösigt .
HÄLL ner äggtoddyn i smörblandningen växelvis
med gräddfilen .
RÖR slutligen ner konjaken .
HÄLL smeten i en välsmord och noga bröad form .
GRÄDDA i 175 grader, i ca 40 minuter.
GOD - JUL !
SYRLIGT GROVT RÅGBRÖD . 1 ST.
HEJSAN !
Smaka på det här DU !
Himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl grovt rågmjöl
4 dl rågsikt
3 1/2 dl vetemjöl
2 msk bakpulver
1/2 - 1 tsk salt
1 - 3 tsk stött kummin
1 dl brun farin eller sirap
1 msk outspädd ättikssprit
7 dl svagdricka eller vatten
SÅ HÄR GÖR DU :
SIKTA alla mjöl- sorterna tillsammans med bakpulver
och salt , blanda allt noga tillsammans.
Blanda ner kummin.
LÖS farinsocker eller sirap i vätskan och tillsätt ättik-
spriten . Häll blandningen i mjölet .
Arbeta degen jämn och fin.
Slå degen i en smord rund eller avlång form .
GRÄDDA i 175 - 200 grader i 45 - 50 minuter.
Låt brödet vila till följande dag , innan det skärs upp .
GOD - JUL !
fredag 13 december 2019
MORMORS VANILJHORN , 50 ST.
HEJSAN !
Bara 3 ingredienser !
Så himla goda, ett måste på JULEN.
HÄR ÄR RECEPTET:
200 g smör/margarin
4 1/4 dl vetemjöl - BERTE QVARN
2 msk vaniljsocker
UGN : 175 GRADER.
GARNERING : Strösocker 3 msk
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA snabbt samman alla ingredienserna
till degen . Låt den vila någon timme i kylen .
DELA degen i ca 50 bitar som rullas till av-
smalnande horn och läggs på bakpappersklädd
plåt.
GRÄDDA kakorna i ca 12 minuter .
DOPPA de heta kakorna i strösocker.
GOD - JUL !
ENKEL SURDEGSLIMPA , 3 BRÖD.
HEJSAN !
Den här limpan är käck att göra .
Du jäser surdegen under natten ,
så behöver Du bara jäsa bröden en gång.
HÄR ÄR RECEPTET :
DAG 1 :
50 g jäst
1 liter ljummet vatten
2 msk salt
12 dl fint rågmjöl
DAG 2 :
10 - 12 dl vetemjöl- BERTE QVARN
SÅ HÄR GÖR DU :
GAG 1:
RÖR ut jästen i en del av vattnet .
Tillsätt resten av vattnet, salt och rågmjöl.
Låt jäsa övertäckt ca 1 dygn .
DAG 2 :
ARBETA in så mycket vetemjöl att degen
blir smidig .
DELA degen i 3 delar och forma till avlånga limpor.
Låt jäsa ca 1 timme i avlånga folieformar .
GRÄDDA i 200 grader, ca 50 minuter - 1 timme.
Låt svalna på galler under bakduk .
Du kan blanda i 1 msk kummin före jäsning andra dagen .
Pensla med uppvispat ägg strö över lite kummin och grädda
i 200 grader ca 50 minuter .
GOD - JUL !
torsdag 12 december 2019
ROSENKNOPPAR , 25 ST. LÄCKERBITAR UTAN SOCKER.
HEJSAN !
ROSENKNOPPARNA är så lätta och spröda
att de nästan försvinner i munnen ,...mmm !
Lätta, spröda kakor .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
1/2 dl SUKETTER STRÖ
1 1/4 dl potatismjöl
1 1/4 dl vetemjöl
sockerfri sylt
UGN :175 GRADER
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR fettet riktigt smidigt. Tillsätt SUKETTER STRÖ
och rör det poröst .
BLANDA mjöl -sorterna och arbeta in mjölet i smör-
smeten .
SPRITSA ut degen som små rosenknoppar på bak-
pappersklädd plåt och lägg en klick sylt mitt på kakorna.
GRÄDDA kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter.
Kakorna går att frysa .
GOD - JUL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)