onsdag 22 januari 2020

SCHWEIZERBRÖD, 21 ST.



                      HEJSAN !

Det här har jag gjort idag ,...mmm, himla goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
3 dl mjölk
100 g smör/ margarin
ca 8 dl vetemjöl- BERTE QVARN
100 g riven ost (typ Greve)
2 krm vitlökssalt
2 krm salt
PENSLING :
ägg , grovt salt - sesamfrön

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en deg-skål.
Smält smöret i en kastrull, slå på mjölken .
SLÅ det ljumma degspadet över jästen
tillsammans med mjölet och rör om .
Tillsätt riven ost, vitlökssalt och salt .
Arbeta degen väl .
SLÅ upp degen på lätt mjölat bakbord
och knåda den smidig .
Dela degen i 3 lika delar, rulla ut 3 längder
och skär ut 7 bitar på varje längd .
Rulla ut dem till små runda bullar och lägg
dem i en rundel .
Lägg dem på bakpappersklädd plåt att jäsa
ca 20 minuter .
PENSLA över med ägg, strö på salt och
sesamfrö .
GRÄDDA i 225 grader ca 18 - 20 minuter.
Lägg rundeln med bullar i en stor rund brödkorg !

Kan frysas och spröd-värmas invirad i folie.

LYCKA TILL !

måndag 20 januari 2020

RABARBERKAKA MED FÄRSKA JORDGUBBAR, 8 - 10 BITAR.



                     HEJSAN !

Såg i affären att de  hade fått färska jordgubbar,
då kom jag att tänka på denna supergoda kaka
som jag bjudit på många gånger om .

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin
2 dl socker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
FYLLNING :
150 g skivade rabarber
ca 1/2 dl socker
GARNERING :
1 1/2 liter små jordgubbar
florsocker.

SÅ HÄR GÖR DU :
SJUD rabarber och socker utan att röra för mycket.
Låt svalna, häll av överflödig saft .
RÖR smör och socker poröst .
Rör ner ett ägg i taget .
Blanda mjöl, bakpulver  och vaniljsocker.
Rör  ner  detta  i  smeten .
Fyll  en  smord  och  bröad  form  med hälften  av smeten .
SKEDA  över  rabarber-röran ,  häll  på  resten  av  smeten .
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen  i  200 grader  20-25 min.
Låt  kakan  gärna stå till nästa  dag .
GARNERA  med  jordgubbar  och  pudra  över  florsocker .

SERVERA  med  vispad  grädde .

LYCKA  TILL !

söndag 19 januari 2020

TIPS ! HAR DU VISPAT GRÄDDEN FÖR HÅRT ?



                 HEJSAN !

Det händer , inte minst när de mindre barnen
hjälper till eller m.. maken  !
Detta elände är emellertid lätt att justera .
Med en skvätt vatten eller mjölk återfår
grädden sin mer fluffiga  och följsamma
konsistens .

Så  häll  inte  bort  grädden !

TACK !

TIPS ! HUR FET ÄR AVOKADO ?




                                HEJSAN !

GILLAR  DU  AVOKADO  - men  oroar  Dig  för fettinnehållet .
Tja, jämfört med mycket annat  vi proppar i oss , choklad krispiga
chips ,  goda feta såser  med mera  så är AVOKADONS
fettinnehåll  ingenting .
Jämför DU däremot med grönsaker / frukter så innehåller
avokadon  mer fett,  8 g per 100 g avokado .
Men fettet är av bra omättad sort !
DESSUTOM innehåller avokado rejält med vitaminer och
mineralämnen .

TACK !

GRÖNA GRATÄNGEN , 4 PORT.



                          HEJSAN !

Detta är en mättande och god. helt vegetarisk gratäng .
Vi valde att servera den med bandpasta, med ett gott
bröd till .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 squasher, 600 g
2 gula lökar
4 tomater
1 /2 dl olivolja
1 tsk spiskummin
2 dl vitt vin
400 g krossade tomater
2 vitlöksklyftor
3 msk hackad färsk koriander
100 g riven ost.
UGN :  200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  squashen  i  1  cm  tjocka  skivor.
Skala  och  skiva  löken .
Skiva  tomaterna .
Värm  olivoljan  i  en  tjockbottnad  kastrull
och  lägg  i  lök  och  tomater,  strö  över
spiskummin  och  tillsätt  vinet .
Koka  upp  och  sänk  värmen ,  låt  sjuda  10 min.
Tillsätt  de  krossade  tomaterna. Pressa  i  vitlök .
VARVA  squash  och  tomatsås  i  en  stor  eldfast
form,  strö koriander  mellan  lagren .
Avsluta  med  squash  och  ost  och  gratinera ca 30 min.
SMAKLIG  MÅLTID !


lördag 18 januari 2020

LASAGNE MED KASSLER, 4-5 PORT .




                             HEJSAN !

Pasta är väl alltid populärt !
Så jag kan lova Dig, att den här gratängen
med kassler, går hem till både stora och små .

HÄR ÄR RECEPTET :
10 - 12 lasagneplattor

FYLLNING :
300 g kassler
1 squash
2 gula lökar
1 msk matfett
1 burk krossade tomater, 400 g
1 tsk basilika
peppar

OSTSÅS :
4 dl mjölk
2 dl CREME Fraiche
1 msk vetemjöl
3 dl riven god ost

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR kasslern i tärningar.
Tärna squashen, hacka löken .
Fräs lök och squash i matfett
tills de mjuknar .
LÄGG i kassler och tomatkross.
Koka upp och krydda med basilika
och peppar .
VISPA ihop mjölk, CREME Fraiche
och mjöl i en kastrull .
Koka upp under omrörning.
Låt hälften av osten smälta ner i såsen.
HÄLL lite av ostsåsen på botten av en
ugnssäker form.
Varva lasagneplattor och kasslerfyllning.
Avsluta med ostsås och resten av osten.
Tryck till lasagneplattorna så att det
översta lagret inte blir torrt .
GRÄDDA i 200 grader, ca 40 minuter .
Ha gärna varma cocktailtomater till .

SMAKLIG  MÅLTID !

KYCKLING MED KOKOSSÅS , 4 PORT.



                     HEJSAN !

Smaka på detta, inte dumt alls !  Riktigt gott .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 finhackad gul lök
1 msk strimlad ingefära
1 hackad citrongrässtjälk eller
1 tsk rivet citronskal
2 tsk olja
2 msk grön currypasta
4 kyckling- FILE'ER
1 tsk salt
4 dl kokosmjölk
4 citrongrässtjälkar
eller grillspett
3 /4 dl basilika
rivet skal från 1 lime
3/4 dl färsk koriander
eller bladpersilja

SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS lök, ingefära och citrongräs
i olja några minuter tills löken är mjuk.
TILLSÄTT currypastan och fräs under
omrörning .
DELA FILE'ERNA i 3 - 4 bitar .
Stek dem i curryröran .  Salta.
Häll i kokosmjölken .
Sjud i ca 20 minuter .
Ta upp kycklingbitarna och trä dem på
snedklippta vassa citrongräs eller spett .
RÖR ner basilika , limeskal och koriander i såsen .

SERVERA med kokt jasminris och wokade grönsaker.
SMAKLIG  MÅLTID !