tisdag 11 februari 2020

HALLONDESSERT, 4 PERS.




                        HEJSAN !

Visst är det väl gott med efterrätt ibland,
smaka gärna på denna ,...mmm..!

HÄR ÄR RECEPTET :
2 msk smör/margarin
2 dl havregryn
1/2 dl farinsocker
6 dl hallon
5 dl CREME FRAICHE  mini

1/2  dl  GELESOKER MULTI

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet i en stekpanna .
Fräs  havregryn och farinsocker
i fettet .  STÄLL åt sidan .
Rensa  hallonen .
VISPA CREME Fraichen mini,  med
GELE Sockret  .
Varva  mini  Fraichen och hallonen
i 4 glas .
Strö på havrefräset  och servera direkt .

LYCKA TILL !


RIS MED RÄKOR OCH BÖNOR , 4 PERSONER.




                         HEJSAN !

mmm...så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg räkor med skal
2 1/2 dl ris
1 pkt frysta brytbönor
1 dl hackad persilja
125 g smör/ margarin
1 1/2  dl torrt vitt vin /vatten
3 vitlöksklyftor
1 krm  kajennpeppar
1/2 tsk salt.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  räkorna .  KOKA  riset i 20 min
i dubbel mängd vatten .
När 3 minuter  återstår  av koktiden  så blanda
ner  brytbönorna  i riset .
SMÄLT smöret .
Tillsätt  vin, krossade vitlöksklyftor, kajenn och
salt och låt puttra ett par minuter .
BLANDA ner räkor och persilja i det färdigkokta
heta  riset .
Häll över det heta smöret och blanda om .
SERVERA  GENAST .

LYCKA  TILL !


UGNSOMELETT MED PAPRIKA, 4 PORT.



                    HEJSAN !

mmm....den här är go och mättande.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 stor gul lök
1 grön paprika
1 röd paprika
7 msk flytande smör/margarin
500 g  Keso
5 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
SÄTT  ugnen på 175 grader .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och hacka löken.
Skölj, kärna ur  och hacka paprikan .
Fräs  lök  och  paprika  smör och
lägg i en ugnssäker form.
VISPA  samman  Keso, ägg , salt
och peppar .
Häll smeten över lök och paprika
i  formen .
GRÄDDA i ugnen ca 40 minuter.
SERVERA med en sallad och kokt skinka .

SMAKLIG  MÅLTID !


måndag 10 februari 2020

VARMA PERSIKOR , 4 PORT.



                          HEJSAN !

En mycket lättgjord efterrätt .
Servera  den gärna med iskall
vispad grädde smaksatt med
vaniljsocker .

HÄR ÄR RECEPTET :
8 PERSIKOHALVOR
100 g smör/margarin
1 dl brun farin
50 g flagad rostad mandel

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÖRJ en ugnsform och lägg ut
PERSIKOHALVORNA .
Blanda smör och farin och lägg
en  klick  i  varje  PERSIKOHALVA.
STÄLL in i ugnen på 200 grader
ca 20 minuter .

LYCKA  TILL  !

Varma persikor i farinsås  är lika gott som lättgjort .

KATRINPLOMMON SUFFLE' 4 - 6 PORT



                      HEJSAN !

Hemligheten med en lyckad  SUFFLE
är att inte ha bråttom  och inte öppna
ugnsluckan förrän  SUFFLEN är klar.
mmm...himla gott och luftigt !

HÄR ÄR RECEPTET :
200  g katrinplommon utan kärnor
6 äggvitor
1 dl strösocker

SÅ HÄR GÖR DU :
BLÖTLÄGG  katrinplommonen några timmar .
Kör dem till mos i en mixer eller matberedare .
Vispa  äggvitorna  till  hårt  skum  och rör
försiktigt i  sockret .
Vänd  ner  plommonmoset  med  varsam  hand
så att så mycket luft som möjligt  stannar  kvar.
HÄLL smeten i en smord och sockrad  SUFFLE'-
form .
GRÄDDA  i 175 grader 35 minuter.
Bär fram den till bordet och servera den gärna
med kall vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.

KATRINPLOMMONSUFFLE',
en klassiker bland efterrätter,  kräver inte mycket
arbete, bara lite omsorg .

LYCKA  TILL !

MIN FINA ÄPPELPAJ , 6 PORT.



       
                             HEJSAN !

En  snabb-gjord  och  god  efterrätt
som  passar  året  om .
Vaniljsås eller vispad grädde
är  gott  till  .

HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
150 g saltat smör
2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver

FYLLNING :
4 äpplen
2 msk ljus sirap
smör
kanel
pärlsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och blanda med
mjöl, socker och bakpulver till
en slät deg .
Tryck ut den tunt i en pajform.
Skala och skiva äpplena och lägg
dem som " taktegel" i pajskalet .
Häll över sirapen och täck med
ett tunt lager hyvlat smör .
Strö på rikligt med kanel och
pärlsocker .
GRÄDDA i 225 grader ca 30 min
tills pajen fått fin färg .
Ett sött mousserande vin blir
pricken över i:et .

LYCKA TILL !

söndag 9 februari 2020

KIWI - SMOOTHIE, 1 PERSON.



                 HEJSAN !

Färgglada Drinkar  för  Kropp och Knopp !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 kiwifrukter
1 banan
1 - 2  dl vaniljyoghurt
några iskuber .

SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA frukterna / bären med is
om de inte är frysta .
(Tillsätt yoghurt/ mjölk /vatten )
Häll upp i glas, dekorera och servera .

LYCKA TILL !