tisdag 3 mars 2020

BRITTS , ÄPPELKAKA MED KANEL OCH GLASYR, 8- 10 PERS.




                 HEJSAN !

Å..., den här är riktigt smarrig .
Denna kaka kommer från ett kafferep
som jag var på , värdinnans mamma Britt ,
stod för receptet .
HÄR ÄR RECEPTET :
6 äpplen
1/2 dl strösocker
11/2 msk kanel
1 tsk vaniljsocker
SMET :
150 g smör /margarin
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl,- BERTE QVARN
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
GLASYR :
2 dl florsocker
2 tsk vatten

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Skala kärna ur och dela äpplena i bitar .
Blanda bitarna med socker, kanel och
vaniljsocker och låt dra i 15 minuter .
RÖR smör och socker poröst med elvisp .
Vispa i ett ägg i taget .
Blanda mjöl och bakpulver och  rör ner i
smeten tillsammans med mjölk .
SMÖRJ en rund form med löstagbar botten,
ca 24 cm i diameter .
Häll i smeten och strö över äppelbitarna .
Tryck ner dem lätt i smeten och GRÄDDA
i nedre delen av ugnen, 40 minuter .
BLANDA florsocker och vatten och ringla
över äppelkakan .

LYCKA TILL !


måndag 2 mars 2020

FISKSPETT PÅ LINSBÄDD , 2-3 PORT.



                     HEJSAN  !

mmm... HIMLA GOTT MED FISK...

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl röda linser
1 morot
1/2 röd paprika
200 g squash
300 g torsk
3 tsk flytande smör
/ margarin
salt, citronpeppar
1 msk citronsaft
UGN :200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
FÖRVÄLL linserna enligt vad som står
på förpackningen .
SKALA och skär moroten i slantar, tärna
paprikan och skiva squashen .
Fräs grönsakerna i matfettet i stekpannan .
TRÄ upp torsken på två grillspett .
Salta , krydda med citronpeppar pressa över
citronsaften och lägg spetten på en plåt med
bakplåtspapper.
Tillaga i ugnen 7 - 10 minuter .
RÖR  ihop  grönsaker och linser,  lägg på
grillspetten  och klipp över gräslök .

SMAKLIG MÅLTID !

PALSTERNACKOR I UGN , 2-3 PORT.



                     HEJSAN !
mmm..Det godaste av det goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
300 g palsternackor
200 g rödlök
1 msk olivolja
salt, peppar
2 kvistar rosmarin
6 skivor rökt skinka
UGN : 225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär palsternackorna i stavar,
klyfta rödlöken .
Lägg palsternackor och rödlök i en ugnsfast
form .  Ringla över olivolja, salta och peppra
och krydda med rosmarin .
Tillaga i ugnen ca 40 minuter, rör om någon
gång under tiden .
SERVERA med rökt skinka och gärna en
sallad till .

Du kan också ha palsternackorna till vad
Du tycker är gott .Passar till allt .
LYCKA TILL !

söndag 1 mars 2020

O ' BANANA , CA 7 DL .



                      HEJSAN !

mmm... !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 banan
1 1/2 dl hasselnötskräm
eller jordnötssmör
5 dl mjölk

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA bananen och lägg i en mixer
tillsammans med hasselnötskrämen .
VÄRM mjölken och häll den i mixern
och mixa slätt .  SERVERA direkt .

LYCKA TILL !

COLESLAW, 6 PORT.




                                HEJSAN !

mmm... Det här är den godaste COLESLAW  jag  smakat .
Visst,  den är ju hemmagjord,  mycket godare än den som
finns att köpa i affären .

HÄR ÄR RECEPTET :
700 g vitkål
150 g rödkål
1/2 gul lök
1 1/2 dl majonnäs
4 msk gräddfil
2 msk vinäger
salt och peppar efter smak

SÅ HÄR GÖR DU :
TVÄTTA KÅLEN  och skär i tunna skivor .
Hacka löken och lägg i en skål tillsammans
med kålen .
Tillsätt majonnäs och gräddfil, blanda ihop
ordentligt och häll därefter i vinäger och rör
runt.  Salta och peppra .
COLESLAW smakar bäst om den fått stå
några timmar i kylen .
Den håller sig i 3 - 5 dagar i kylen .

LYCKA TILL !

torsdag 27 februari 2020

BELINDAS PARMESANBRÖD, 1 BRÖD.



                   HEJSAN !

Belinda , min goa arbetskamrat ,
många tankar går till henne emellanåt .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
50 g smör/margarin
3 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl riven parmesanost
1 msk stött oregano
ca 8 dl vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i degbunken .
Smält margarin/smör och tillsätt mjölken.
Häll blandningen ljum över jästen och rör
om tills den löst sig .
Tillsätt salt, ost, hälften av oreganon och
arbeta in mjölet .
Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter .
ARBETA degen på bakbordet .
Gör en stor bulle av 2/3 av degen och lägg
på bakpappersklädd plåt .
Resterande deg rullas ut till tre smala längder
och formas till en fläta .
LÄGG FLÄTAN på plåten runt den stora bullen.
Jäs under duk ca 20 minuter .
Pensla med smält margarin /smör och strö över
oreganon.
GRÄDDA ca 30 minuter i 200 grader .
Linda in brödet i bakduk och låt det svalna.

Det ser riktigt vackert ut när brödet är klart.

LYCKA TILL !

LJUS KLADDKAKA, CA 10 BITAR.



                     HEJSAN !

Denna måste DU göra , så himla go' .
Här är en kladdkaka som bakas på
mjölkchoklad istället för mörk choklad.

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g mjölkchoklad
200 g smör/margarin
1 tsk vaniljsocker
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl

SERVERING florsocker, björnbär, vispgrädde .

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .  Hacka chokladen fint .
SMÄLT smöret  och blanda ner chokladen
och vaniljsockret .
VISPA ägg  och socker fluffigt .
Tillsätt chokladsmöret och vänd försiktigt ner vetemjöl.
SMÖRJ och bröa en form med avtagbar kant
ca 24 cm i diameter och fyll den med smeten .
GRÄDDA kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter .
Låt svalna .
PUDRA kakan  med florsocker och servera med
björnbär och vispad grädde . + en kvist citronmeliss.

LYCKA TILL !