lördag 14 mars 2020

KIKÄRTSALLAD MED BROCCOLI, 6 PORT.



                    HEJSAN !
mmm...himla gott !
Att ha till vad Du vill .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 burk kikärter
2 broccolistånd
150 g sockerärter
1 romansallad
2 morötter
2 msk persilja
DRESSING :
2 citroner
2 msk rörsocker
2 citrongrässtjälkar
1/2 - 1 tsk SAMBAL OELEK
2 msk rapsolja

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ kikärtorna och låt rinna av .
Dela broccoli i mindre buketter .
KOKA dem nästan mjuka i lättsaltat
vatten .
LÄGG i sockerärterna och låt dem
koka med i slutet.
Häll av vattnet och låt svalna .
SKÖLJ salladen och riv i mindre bitar.
Skala och skär   långa band av morötterna.
BLANDA  samman allt i en skål .
VISPA ihop dressingen och häll över .

En sallad som Du kan ha till vilken rätt
som helst, eller  som ensamrätt .

LYCKA TILL !

KOKOSMUFFINS MED PECANNÖTTER, 8 ST.



                   HEJSAN !

Dessa muffins är goda kan Ni tro !
Men självklart kan Ni toppa med annat gott ;
en bit mörk choklad, bitar av frukt (banan
eller plommon)eller (blåbär, hallon)

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
3/4 dl kokosflingor
8 PECANNÖTTER
8 muffinsformar

SÅ HÄR GÖR DU
SÄTT ugnen på 175 grader .
VISPA smör och socker till en kräm.
Vispa i äggen .
BLANDA mjöl, bakpulver och kokos .
Vänd in i smör-blandningen.
FÖRDELA smeten i muffinsformarna .
Stick ner en PECANNÖT i varje kaka .
BAKA muffinsen gyllene mitt i ugnen
ca 20 minuter.
Låt dem svalna på galler .

LYCKA TILL !

torsdag 12 mars 2020

PORTIONSBRÖD, 25 ST.



                       HEJSAN !

Med lite sirap i degen blir bullarna luftiga och fina .
mmm...himla goa !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g rumsvarmt smör/margarin
1 ägg
2 msk ljus sirap
1 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
ca 10 dl vetemjöl
PENSLING :
ägg och frön
UGN :  225 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en skål .
Värm mjölken till 37 grader, häll den över jästen
och rör om tills jästen lösts upp .
TILLSÄTT smöret i bitar, ägg , sirap, salt, grahamsmjöl
och det mesta av vetemjölet .
Arbeta degen väl. Låt den jäsa övertäckt i 45 minuter .
TA UPP  degen på mjölat bakbord och rulla ut till en
längd. Dela den i 25 bitar  och rulla till släta bullar .
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper  och låt jäsa över-
täckta i ca 30 minuter .
KLIPP ett litet kryss i varje bulle.
Pensla med uppvispat ägg och strö på frön .
GRÄDDA mitt i ugnen i ca 10 minuter .
Låt bullarna ugnen i 10 minuter .
Låt bullarna svalna på galler .

LYCKA TILL !

onsdag 11 mars 2020

CITRONÄPPLEKAKA , KURT 85 ÅR .




                       HEJSAN !

Man blir aldrig för gammal för att baka  !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 -75 g smör
1/2 dl socker
1 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 msk citronsaft
FYLLNING :
2 äpplen
1 msk citronsaft
2 msk socker
25 g hackad mandel.

SÅ HÄR GÖR DU :
Rör fett och socker fluffigt .
Blanda i ägg , mjöl och citronsaft .
Häll smeten i en smord och bröad
form ca 22 cm i diam.
Skala och skär äpplena i tunna klyftor
och stick ner dem i smeten .
Droppa över citron och sockra lätt .
Strö på grovt hackad mandel .
GRÄDDA kakan  30 - 35 min, i 175 grader.
Godast med vaniljsås förstås .

LYCKA TILL !

TIPS !



                  HEJ !

KASTA inte bort använda tandborstar ,
utan använd dem när DU gör rent  runt
kranar och på andra svåråtkomliga ställen.
Kör dem i diskmaskinen .

TACK !

TIPS !



                    HEJ !

När jag tvättar yllefiltar, lägger jag dem alltid
i ett påslakan .
Då slipper man en massa ludd i maskinen  och
filten blir mjuk och  skön .

TACK !

GRAHAMSBITAR , 16 BITAR.



                       HEJSAN !

Här är ett gott, fiberrikt och sockerfritt
bröd som passar till härligt matiga
dubbel-smörgåsar .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
2 tsk salt
1/2 dl olja
5 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en bunke.
Häll på vattnet .
TILLSÄTT salt, olja, grahamsmjöl
och det mesta av vetemjölet .
ARBETA ihop till en smidig , men
lös deg .
LÅT degen jäsa övertäckt ca 30 min.
ARBETA degen smidig i bunken och
häll upp den på bakplåtspapper i en
långpanna .
Platta ut den med mjölad hand till en
jämn kaka .
SKÅRA kakan i 16 bitar .
Låt den jäsa övertäckt tills den är lätt
och porös , ca  30 minuter .
SÄTT under tiden ugnen på 225 grader .
GRÄDDA kakan i ugnen tills den fått
färg och är genomgräddad ca 15 minuter.
LÅT kakan kallna på galler under bakduk.
BRYT isär bitarna .

LYCKA TILL !