måndag 6 april 2020

GODASTE GRÖTEN , 1 PERS.



                     HEJSAN !

Den här gröten äter vi nästan varje dag.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl fiberhavregryn
2 1/2 kallt vatten
1 msk solrosfrön
1 krm salt
Koka 3 min.
1 äpple + malen kanel

SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda allt till gröten i en kastrull ,- utom äpplet,
koka ingredienserna till gröten i 3 minuter.
Tvätta skalet på äpplet, innan Du river det , på det
grövsta på rivjärnet .
När gröten kokat 3 min, häll  upp gröten i en djup
tallrik och lägg det rivna över gröten .
SERVERA  med  kanel och mjölk.

LYCKA  TILL !

(ett äpple om dagen , håller doktorn borta från magen )

PÄRON GRÖT, 1 PORT.



                  HEJSAN !

Himla gott måste jag säga !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 päron eller äpple
1 dl havregryn / fiberhavregryn
2 dl mjölk

SÅ HÄR GÖR DU :
Riv päronet / äpplet .
Koka havregryn och päronet i mjölken.
Låt gröten sjuda 5 - 7 minuter.
Strö på med kanel .

LYCKA TILL !

TIPS !



                              HEJSAN !

Här kommer ett litet käckt, TIPS !

Visst händer det ibland att det blir över
duttar av olika slag .
-lite potatismos,
- lite grönsaker
klipp större bitar till mindre,
blanda samman mos, grönsaker och 1-2 ägg
eventuellt 1-2 msk vetemjöl.
Rör ihop och stek matskedsvis till plättar .
Ät med den sylt Ni gillar .

LYCKA TILL !

söndag 5 april 2020

GRÖT MED HACKADE NÖTTER , 1 PERS.




                              HEJSAN !

mmm...himla gott till frukost  !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl fiberhavregryn, + 1/2 krm salt
1 - 2  dl mjölk
1 msk keso
1 msk hackade valnötter
1 - 2 tsk fruktsocker
kanel att strö över
1 riven morot

SÅ HÄR GÖR DU :
Koka ihop havregryn , salt  och  mjölk, låt koka 3 min.
Häll upp i djup tallrik , lägg på keso, valnötter,
fruktsocker och kanel , +  1dl mjölk eller havredryck
till gröten .
Tvätta ,  skala och riv moroten
och lägg på egen tallrik att äta till .
Och så kaffe /te .

GOD MORGON !


lördag 4 april 2020

FARMORS, KARDEMUMMAKAKA MED ÄPPLEN, 10 - 12 bitar .



                HEJSAN !

Så  himla go kaka,  med Vaniljsås till ,,,mmm !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl Bagerivetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk malen kardemumma
3 ägg
2 dl farinsocker eller strösocker
100 g smör /margarin
1 dl vatten

FYLLNING :
2 goda äpplen, i skalfria små klyftor
1 - 2 msk malen kanel
2 msk socker
florsocker
vaniljsås till servering
UGN :175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÖRA och beströ en rund kakform .
Blanda de torra ingredienserna .
Vispa ägg och socker pösigt och rör
sen ner mjöl-blandningen .
Smält fettet, slå på vattnet och koka upp.
RÖR ner detta HETT i smeten och slå
smeten i formen .
Lägg äppelklyftorna i en ring över kakan,
pudra med kanel och  strösocker .
GRÄDDA kakan  strax under mitten i
ugnen ca 40 minuter  eller tills den känns klar.
Vänd upp kakan när den svalnat något och
lägg den på fat med ovansidan uppåt .
Sikta florsocker över innan den serveras
med vaniljsås till .

LYCKA TILL !

fredag 3 april 2020

PIZZABULLAR , 40 ST . Fredagsmys...



                  HEJSAN !

...eller annan tillställning i familjen .

På Barnkalas, har jag gjort dessa bullar,
så uppskattade av alla små - gästerna  och stora,
prova DU också att göra dem .

Kanske, har allt i Världen blivit lättare till
sommaren, - då kan Du fira Barnens  kalas.
                                               
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl lättmjölk
1/2 dl rapsolja /olja
1 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
ca 13 dl vetemjöl
FYLLNING :
2 pkt bacon
2 dl ketchup
4 dl riven ost
2 msk pizzakrydda
PENSLING :  1 ägg

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ut jästen i fingervarm mjölk.
Tillsätt de övriga ingredienserna,
spara lite till utbakningen .
LÅT jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Stek baconet och rör ihop fyllningen .
Ta upp degen på bakbordet, dela den
i 2 delar .
KAVLA ut varje del och fördela fyllningen .
Rulla ihop degen som en rulltårta och
skär i 20 bitar /rulle .
Lägg bitarna i pappers - formar och jäs
15 - 20 minuter .
SÄTT ugnen på 225 grader .
Pensla med uppvispat ägg och strö över
pizzakrydda .
GRÄDDA i ugn 8 - 10 minuter .

LYCKA  TILL !

BAKAD POTATIS MED KRÄFTRÖRA, 4 PORT.



                        HEJSAN !

Det här är ju för himla gott !
Det åts mycket förr om åren  - 70 talet .
50 - 60 min för bakning.

HÄR ÄR RECEPTET :
4 stora bakpotatisar
200 g kräftstjärtar
8 msk CREME Fraiche
2 msk stenbitsrom
2 msk dill, hackad
salt och vitpeppar
SERVERA med bladsallad

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader, picka potatisen
och baka den i 50 - 60 minuter .
HACKA kräftstjärtarna grovt och blanda med
CREME Fraiche, rom och dill .
Låt röran stå och mogna i kylen .
Skär ett snitt i potatisen när den är mjuk och
tryck upp den .   L
ägg i röran .

LYCKA TILL !