måndag 6 april 2020
GODASTE GRÖTEN , 1 PERS.
HEJSAN !
Den här gröten äter vi nästan varje dag.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl fiberhavregryn
2 1/2 kallt vatten
1 msk solrosfrön
1 krm salt
Koka 3 min.
1 äpple + malen kanel
SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda allt till gröten i en kastrull ,- utom äpplet,
koka ingredienserna till gröten i 3 minuter.
Tvätta skalet på äpplet, innan Du river det , på det
grövsta på rivjärnet .
När gröten kokat 3 min, häll upp gröten i en djup
tallrik och lägg det rivna över gröten .
SERVERA med kanel och mjölk.
LYCKA TILL !
(ett äpple om dagen , håller doktorn borta från magen )
PÄRON GRÖT, 1 PORT.
HEJSAN !
Himla gott måste jag säga !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 päron eller äpple
1 dl havregryn / fiberhavregryn
2 dl mjölk
SÅ HÄR GÖR DU :
Riv päronet / äpplet .
Koka havregryn och päronet i mjölken.
Låt gröten sjuda 5 - 7 minuter.
Strö på med kanel .
LYCKA TILL !
TIPS !
HEJSAN !
Här kommer ett litet käckt, TIPS !
Visst händer det ibland att det blir över
duttar av olika slag .
-lite potatismos,
- lite grönsaker
klipp större bitar till mindre,
blanda samman mos, grönsaker och 1-2 ägg
eventuellt 1-2 msk vetemjöl.
Rör ihop och stek matskedsvis till plättar .
Ät med den sylt Ni gillar .
LYCKA TILL !
söndag 5 april 2020
GRÖT MED HACKADE NÖTTER , 1 PERS.
HEJSAN !
mmm...himla gott till frukost !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl fiberhavregryn, + 1/2 krm salt
1 - 2 dl mjölk
1 msk keso
1 msk hackade valnötter
1 - 2 tsk fruktsocker
kanel att strö över
1 riven morot
SÅ HÄR GÖR DU :
Koka ihop havregryn , salt och mjölk, låt koka 3 min.
Häll upp i djup tallrik , lägg på keso, valnötter,
fruktsocker och kanel , + 1dl mjölk eller havredryck
till gröten .
Tvätta , skala och riv moroten
och lägg på egen tallrik att äta till .
Och så kaffe /te .
GOD MORGON !
lördag 4 april 2020
FARMORS, KARDEMUMMAKAKA MED ÄPPLEN, 10 - 12 bitar .
HEJSAN !
Så himla go kaka, med Vaniljsås till ,,,mmm !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl Bagerivetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk malen kardemumma
3 ägg
2 dl farinsocker eller strösocker
100 g smör /margarin
1 dl vatten
FYLLNING :
2 goda äpplen, i skalfria små klyftor
1 - 2 msk malen kanel
2 msk socker
florsocker
vaniljsås till servering
UGN :175 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÖRA och beströ en rund kakform .
Blanda de torra ingredienserna .
Vispa ägg och socker pösigt och rör
sen ner mjöl-blandningen .
Smält fettet, slå på vattnet och koka upp.
RÖR ner detta HETT i smeten och slå
smeten i formen .
Lägg äppelklyftorna i en ring över kakan,
pudra med kanel och strösocker .
GRÄDDA kakan strax under mitten i
ugnen ca 40 minuter eller tills den känns klar.
Vänd upp kakan när den svalnat något och
lägg den på fat med ovansidan uppåt .
Sikta florsocker över innan den serveras
med vaniljsås till .
LYCKA TILL !
fredag 3 april 2020
PIZZABULLAR , 40 ST . Fredagsmys...
HEJSAN !
...eller annan tillställning i familjen .
På Barnkalas, har jag gjort dessa bullar,
så uppskattade av alla små - gästerna och stora,
prova DU också att göra dem .
Kanske, har allt i Världen blivit lättare till
sommaren, - då kan Du fira Barnens kalas.
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl lättmjölk
1/2 dl rapsolja /olja
1 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
ca 13 dl vetemjöl
FYLLNING :
2 pkt bacon
2 dl ketchup
4 dl riven ost
2 msk pizzakrydda
PENSLING : 1 ägg
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ut jästen i fingervarm mjölk.
Tillsätt de övriga ingredienserna,
spara lite till utbakningen .
LÅT jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Stek baconet och rör ihop fyllningen .
Ta upp degen på bakbordet, dela den
i 2 delar .
KAVLA ut varje del och fördela fyllningen .
Rulla ihop degen som en rulltårta och
skär i 20 bitar /rulle .
Lägg bitarna i pappers - formar och jäs
15 - 20 minuter .
SÄTT ugnen på 225 grader .
Pensla med uppvispat ägg och strö över
pizzakrydda .
GRÄDDA i ugn 8 - 10 minuter .
LYCKA TILL !
BAKAD POTATIS MED KRÄFTRÖRA, 4 PORT.
HEJSAN !
Det här är ju för himla gott !
Det åts mycket förr om åren - 70 talet .
50 - 60 min för bakning.
HÄR ÄR RECEPTET :
4 stora bakpotatisar
200 g kräftstjärtar
8 msk CREME Fraiche
2 msk stenbitsrom
2 msk dill, hackad
salt och vitpeppar
SERVERA med bladsallad
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader, picka potatisen
och baka den i 50 - 60 minuter .
HACKA kräftstjärtarna grovt och blanda med
CREME Fraiche, rom och dill .
Låt röran stå och mogna i kylen .
Skär ett snitt i potatisen när den är mjuk och
tryck upp den . L
ägg i röran .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)