onsdag 15 april 2020
MUFFINS MED VIT CHOKLAD OCH BÄR, 6 ST .
HEJSAN !
De är goda och helt oemotståndliga .
Om DU bestämmer Dig för att baka
nått gott på fredag, låt det bli muffins !
HÄR ÄR RECEPTET:
50 g vit matlagningschoklad
200 g rumsvarmt smör
1 3/4 dl strösocker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g frysta hallon EJ TINADE
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Sätt 6 stora muffinsformar i en muffinsplåt .
HACKA chokladen grovt.
RÖR smör och socker poröst, använd elvisp .
Tillsätt 1 ägg i taget och rör kraftigt .
Blanda ner mjölet blandat med bakpulvret .
Vänd ner chokladen och bären .
Fördela smeten i muffinsformarna .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 20 minuter .
LYCKA TILL !
GRILLAD KORV MED MILD KIKÄRTSGRYTA OCH....
HEJSAN !
....SENAPSDRESSING, 4 PERS.
Himla gott ! God nötig smak .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök
1 röd paprika
2 msk olivolja/rapsolja
2 burkar kokta kikärter
1 förpackning, ca 80 g färsk spenat
salt, peppar
4 korvar
DRESSING :
3 msk grovkornig senap
2 msk flytande honung
3 msk rödvinsvinäger
3 msk hackad persilja
2 msk olivolja / rapsolja
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ihop ingredienserna till dressingen .
SKALA och hacka löken. Dela, kärna ur och
skär paprikan i bitar .
FRÄS löken i oljan ca 3 minuter .
Tillsätt paprikan och fräs 2 - 3 minuter .
Blanda i kikärterna med spad och koka ca 5 min.
Grovhacka och vänd ner spenaten och koka 1 minut .
Smaka av med salt och peppar .
SERVERA grytan tillsammans med grillad korv
och senapsdressing + skurna PAIN RICH .
SMAKLIG MÅLTID !
tisdag 14 april 2020
GRAHAMSBRÖD MED SURDEG, 1 BRÖD .
HEJSAN !
Detta är ett grovt bröd med mjukt inkråm
som bakas på lätt surdeg .
Någonstans får man ju börja, så nu blev det
såhär .JÄTTEGOTT !
HÄR ÄR RECEPTET :
LÄTT SURDEG :
15 g jäst
2 dl lättfil
100 g grahamsmjöl
DEG :
2 dl vatten
200 g vetemjöl
1 tsk salt
300 g grahamsmjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA en surdeg av jäst, lättfil och grahamsmjöl .
Täck bunken löst med plastfilm och låt degen stå
1 dygn .
TILLSÄTT fingervarmt vatten, vetemjöl, salt och
det mesta av grahamsmjölet .
Blanda degen ordentligt.
Den ska vara smidig och jämn .
Häll i mer mjöl tills degen släpper bunken .
FORMA degen och lägg den i en smord form .
Låt degen jäsa övertäckt , i rumstemperatur
(ca 20 grader ) till dubbel storlek .
PENSLA med vatten och baka på nedersta falsen
i 200 grader ca 40 minuter.
TA brödet ur formen och grädda och grädda
8 - 10 minuter utan form .
Låt svalna på galler .
LYCKA TILL !
måndag 13 april 2020
FÄRSSOPPA MED BROCCOLI, 4 PERS.
HEJSAN !
Denna soppa passar både till lunch och middag .
Riktigt gott , som idag när det var blåsigt å kallt ute.
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 hönsbuljongtärningar
2 msk TOMATPURE'
2 burkar krossade tomater
6 - 7 dl vatten
1 lagerblad
1 burk kikärter
2 dl broccolibuketter
salt, peppar
TILL GARNERING :
Kryddgrönt
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och finhacka löken och vitlöken .
Fräs det hackade i oljan, ca 3 minuter.
Lägg i köttfärsen och stek under omrörning
tills den är jämnt grynig.
Smula ner buljongtärningar, tillsätt tomat-
PURE' och fräs under omrörning ca 1 min.
BLANDA i tomater, vatten och lagerblad .
Koka upp under omrörning och sjud under
lock ca 20 minuter .
BLANDA i kikärter med spad och broccoli-
buketter. Koka upp och sjud i ca 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar .
Garnera med kryddgrönt .
LYCKA TILL !
HAVSMIXKUPOL, 4 PORT.
HEJSAN !
Ibland vill jag göra något annorlunda
till middag, mixa lite olika livsmedel
som jag har hemma .
Så här blev det sistens ?! HIMLA GOTT !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 portioner fast potatismos
1 förpackning havs-mixpinnar (ca 200 g)
2 vitlöksklyftor
1/2 krm salt
2 äggulor
1 tsk citronsaft
3/4 dl olivolja
2 hårdkokta ägg
1 glas skål
GARNERING :
4 tomater
1 knippa rädisor (fick jag köpa)
1 burk oliver (ca 60 g)
1 grönsalladshuvud
SÅ HÄR GÖR DU :
GÖR ett fast potatismos, eller
om det blev över sen igår,- ta det.
SÅS :
SKALA och pressa vitlöken i en skål.
Tillsätt salt och rör ner äggulorna
och citronsaften .
Droppa ner oljan under omrörning - Sakta .
BLANDA potatismos med havs-mixpinnar,
skurna i bitar och såsen .
Skiva de hårdkokta äggen .
Lägg dem runt skålens kant och fyll upp
med potatismos .
STÄLL i kyl ett par timmar .
Stjälp upp kupolen och garnera med tillbehören.
LYCKA TILL !
söndag 12 april 2020
ROTFRUKTSKLASSIKER, 4 PORT.
HEJSAN !
Här är en till som inte heller är dum !
Denna använder vi ofta och den passar utmärkt
till vilket kött DU gillar, eller som vi har ibland
till potatismos ,,,.så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g palsternackor
300 g morot
300 g kålrot
3 vitlöksklyftor
1 kruka färsk timjan
3 msk olivolja
salt och peppar
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 220 grader .
SKRUBBA, skala och dela rotfrukterna i
jämnstora fina bitar, tändstickslängd är en
bra modell .
Lägg dem i en långpanna, gärna med folie
i bottnen, så blir det lättare att göra rent .
SKALA och skär vitlöken i grova bitar, lägg
hälften av timjankvistarna i pannan .
Ringla över oljan och skaka eller rör runt
bitarna i pannan så att alla får ett tunt oljeskikt.
Rosta i ugnen tills bitarna blivit jämnt brynta
cirka 20 minuter .
Vänd och skaka då och då .
KRYDDA, ta bort de vissna timjankvistarna
och lägg på nya friska .
SERVERA till rostbiff, kyckling eller vilt
eller potatismos .
LYCKA TILL !
RÖD-GRÖN RÖRA PÅ PALSTERNACKA , 4 PERS.
HEJSAN !
Palsternacka, köper jag ofta och då kan det bli den här goda röran .
Den passar utmärkt till kyckling eller vilt .
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g palsternackor
1 skalad gul lök i bitar
6 soltorkade finhackade tomater
1/2 dl lätt CREME fraiche
2 msk olivolja
1 stor näve hackad persilja
salt och peppar
2 msk citronsaft
SÅ HÄR GÖR DU :
SKRUBBA palsternackorna,
koka dem i lättsaltat vatten
tillsammans med löken tills
allt är mjukt, ca 15 minuter .
Häll av kokvattnet .
KÖR snabbt med stavmixer
eller i matberedare till ett
mycket grovt mos .
BLANDA i de övriga
ingredienser och smaka med
salt och peppar + citronsaft .
Droppa försiktigt i citronsaften
från skeden , så det inte blir
för mycket smak ,- bara lagom .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)