söndag 31 maj 2020
MANGOFYLLDA SKINKRULLAR , 4 PORT.
HEJSAN !
GRATTIS PÅ MORS-DAG !
Gott till lunch är denna rätt,
Som pricken över i, den gröna
och goda sparrisen !
Varsågoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl långkornigt ris
200 g djupfryst grön sparris
1 näve rucolasallad
300 g rökt skinka
1 mango
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA riset enligt anvisning på förpackningen .
Förväll sparrisen enligt anvisning på förpackningen.
SKÄR sparrisen i små bitar.
Spara knopparna till dekoration.
Skölj rucolasalladen och skaka av så mycket vatten
som möjligt. Vänd samman ris, sparris och rucola .
DELA skinkskivorna mitt itu på längden .
Dela och kärna ur mangon .
Skär den i lika många klyftor som Du har skinkbitar .
Rulla in klyftorna i skinka och lägg rullarna på plåt
med bakplåtspapper .
VÄRM mitt i ugnen 5 min.
LÄGG skinkrullarna på rissalladen och dekorera med
sparrisknopparna .
FÄRGGRANT OCH SMAKRIKT .
LYCKA TILL !
lördag 30 maj 2020
TERIYAKILAX , 4 PORT.
HEJSAN !
Återigen, en arbetskamrat hade lagat denna supergoda
lax -rätt hemma och tagit med till MORS-DAG !
När vi fyra arbetade kväll .
Äta fick vi göra mellan varven ,....så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g LAXFILE'
1 dl TERIYAKISÅS
1 tsk smör
1 tsk salt
2 krm peppar
1/2 msk sesamfrön
1 tsk olja
400 g wokgrönsaker
SERVERING :
Kokt ris
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR laxen i portionsbitar ,
Lägg dem i en plastpåse och häll i TERIYAKISÅSEN.
Låt vila 1 timma .
TA upp LAXFILE'ERNA och torka av dem .
HETTA upp smör i en stek- eller grillpanna och stek
Laxbitarna . Salta och peppra . Strö över sesamfrön .
HETTA upp oljan och woka grönsakerna hastigt .
Lägg upp grönsakerna med Laxen ovanpå .
SERVERA med kokt ris och broccoli .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
BARBROS KANELGÖMMOR, 24 ST.
HEJSAN !
En arbetskamrat, bjöd på dessa jättegoda bullar,
jag bad att få receptet, så varsågoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
150 g smör
4 dl mjölk
2 ägg
2 krm salt
(1 tsk malen kardemumma)
2 dl strösocker
ca 12 dl vetemjöl - BERTE QVARN
FYLLNING :
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kanel
100 g riktigt mjukt smör/margarin
Uppvispat ägg till pensling .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i degbunken .
Smält smöret och blanda med mjölken till 35-37 grader.
Rör ner i jästen så den löses helt .
Tillsätt äggen, salt, kardemumma, socker och 9 dl mjöl .
Arbeta ihop till en ganska lös med hanterbar deg, med
mer mjöl tills degen precis släpper skålens kant .
Jäs i ca 35 minuter till dubbel storlek .
BLANDA socker, vanilj och kanel .
Ta upp och knåda degen .
Dela på mitten och kavla ut två tunna längder ca 22x75cm .
Bre ut smöret på deglängderna strö ut kanelsockret och
rulla ihop till två längder .
SKÄR ca 6 cm breda bitar och tryck hårt mitt på med
kavelns pinne (eller liknande) .
Lägg över försiktigt på plåtar med bakplåtspapper och
jäs 35 - 40 minuter under bakduk .
PENSLA kanelgömmorna med ägg och grädda mitt i ugnen
i 250 grader , 8 - 9 minuter .
LYCKA TILL !
fredag 29 maj 2020
TIPS !
HEJSAN !
HAR DU vitt bröd över, skär det i tärningar
och frys in .
TA ut brödtärningarna ur frysen och lägg dem
i en ugnsform .
RINGLA över smör- och rapsolja och tillaga i
ugnen på 200 grader, ca 10 minuter.
BRÖDKRUTONGERNA ska få en gyllenbrun färg .
Himla käckt att ha hemma, bara att ta fram .
TACK !
torsdag 28 maj 2020
MIN GODA LINSSOPPA , 4 - 6 PORT.
HEJSAN !
Denna underbart goda soppa kan DU äta varm eller kall .
...mmm, himla god !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 gula lökar
2 morötter
1 bit rotselleri, ca 125 g
2 buljongtärningar (1 kött + 1 grönsak)
1 burk krossade tomater , 500 g
2-4 vitlöksklyftor
1 liter vatten, +( 2dl till senare)
1 tsk salt
1 krm peppar
2 krm oregano/timjan
1 knippe persilja
2 dl röda linser
1 tetra kikärter (230 - 380 g)
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp 1 liter vatten och buljongtärningar .
Skölj och dela grönsakerna i bitar .
Låt koka 10 minuter med locket på .
SKÖLJ linserna och tillsätt dem + 2 dl vatten ..
KOKA ytterligare 10 min .
TILLSÄTT kikärterna och koka upp .
KLART !
SERVERA med klippt persilja och hård macka .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
onsdag 27 maj 2020
FESTPASTA PÅ MINUTEN , 2 PORT. TIPS !
TIPS !
VÄRM en skvätt olivolja i en gryta- kastrull .
Lägg i en rensad finstrimlad chili och en
bunthackad gräslök.
LÅT 75 g gorgonzola smälta i oljan och vänd
sedan ner 2 portioner nykokt pasta.
SERVERAS direkt, rykande hett !
TACK !
SVALKAND & SLANKANDE... 3-4 PORT. TIPS !
TIPS !
HEJSAN !
SUGEN på en dessert ,
Som inte sätter sig på höfterna ?
Prova mjuk yoghurtglass !
MIXA 250 g frysta hallon .
Blanda i 1/2 - 1 dl socker och
3 dl iskall naturellyoghurt .
KLART !
TACK !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)