fredag 14 augusti 2020
TIPS ! - ÄPPLE .
HEJSAN !
TVÄTTA, skala och riv ett äpple,
som DU har ovanpå gröten eller
flingorna + lite malen kanel .
"Ett äpple om dagen håller Doktorn borta från magen " !
TACK !
tisdag 11 augusti 2020
TIPS !
TIPS ! HEJSAN !
TÅRTA PÅ PLATS ,
Med några klickar sirap på tårtfatet,
håller sig tårtan på plats när DU
skär upp .
TACK !
TIPS !
HEJSAN !
TIPS !
SOCKERBIT I KAKBURKEN
Småkakor håller sig spröda och fina
om man lägger några sockerbitar i
kakburken .
De drar åt sig fukten .
TACK !
KRYDDKANTADE SMÅKAKOR, 65-70 ST.
HEJSAN !
Dessa kakor gjordes förr om åren av våran farmor .
Vi, - syrran och jag fick rulla , rullarna i kardemumma .
Farmor skar dem i skivor och vi fick lägga dem på plåten.
(som på den tiden, var smord )
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör /margarin
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
5 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
ca 1/2 msk stött kardemumma
(+ till garnering) eller1/2 - 1 tsk i smeten
- om Du inte vill ha kardemumma
runt rullen, kan Du ta sockerströssel
till garnering .
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör, socker och sirap poröst .
Tillsätt vetemjölet blandat med bikarbonat
och kardemumma .
Blanda till en deg .
Dela degen och rulla ut två runda längder .
Rulla dem i stött kardemumma och låt
ligga i kyl i ca 30 minuter.
SKÄR i skivor och lägg dem på bakpappersklädda
plåtar . GRÄDDA i 175 grader ca 7-8 min .
LYCKA TILL !
1 tsk bikarbonat
ca 1/2 msk stött kardemumma
(+ till garnering) eller1/2 - 1 tsk i smeten
- om Du inte vill ha kardemumma
runt rullen, kan Du ta sockerströssel
till garnering .
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör, socker och sirap poröst .
Tillsätt vetemjölet blandat med bikarbonat
och kardemumma .
Blanda till en deg .
Dela degen och rulla ut två runda längder .
Rulla dem i stött kardemumma och låt
ligga i kyl i ca 30 minuter.
SKÄR i skivor och lägg dem på bakpappersklädda
plåtar . GRÄDDA i 175 grader ca 7-8 min .
LYCKA TILL !
söndag 9 augusti 2020
TEKAKOR MED KIKÄRTER , 20 ST .
HEJSAN !
JÄTTEGODA TEKAKOR ,
Ett litet annorlunda recept, men ack så goa !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 burk kikärter (ca 250 g) avrunna
50 g smör
5 dl vatten
25 g jäst
1 msk ljus sirap
2 tsk salt
2 tsk hel anis, stöt i mortel
ca 11 1/2 dl rågsikt
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ kikärterna i ett durkslag .
Lägg dem i en bunke och mixa dem
med en stavmixer .
SMÄLT smöret i en kastrull .
Tillsätt vattnet och låt degvätskan bli fingervarm .
SMULA ner jästen i en bunke.
Tillsätt lite av degvätskan och rör tills
jästen har lösts upp .
Tillsätt resten av vätskan, samt kikärter, sirap,
salt, anis och det mesta av rågsikten .
Arbeta ihop allt till en kladdfri deg .
Låt den jäsa under bakduk i ca 1 timme .
STJÄLP upp degen på ett mjölat bakbord
och arbeta degen något .
Dela degen i 20 lika stora bitar .
Forma varje bit till en rund bulle och kavla
ut den till en rund kaka ca 12 cm i diameter.
Lägg tekakorna på plåtar med bakplåtspapper
och nagga dem med en gaffel .
Låt bröden jäsa under bakduk i 30-40 min .
Sätt ugnen på 225 grader .
GRÄDDA tekakorna mitt i ugnen ca 10 min .
Låt dem svalna under bakduk på galler .
LYCKA TILL !
torsdag 6 augusti 2020
SMULPAJ MED KASSLER, 4 PORT .
HEJSAN !
Det här var det käckaste jag gjort på länge !
Snabbt går det och smaken ja , - himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g kassler
450 g djupfryst broccoli
4 ägg
4 dl mjölk
1 krm salt
50 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 msk dijonsenap
1 dl riven lagrad ost
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR kassler och broccoli i småbitar .
Koka broccolin mjuk i saltat vatten
några minuter .
LÄGG kassler och broccoli i en ugnssäker form .
VISPA samman ägg, mjölk och salt och häll över .
GRÄDDA i 225 grader, 20 minuter .
HACKA samman smör, mjöl, senap och ost .
Fördela det över formen .
Fortsätt att grädda pajen ytterligare 15 minuter .
SERVERA med tomat- och fetaostsallad .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
KASSLER & GRÄSLÖKSSÅS, 4 PORT.
HEJSAN !
Lättlagat och läckert - skivad kassler i gräddsås .
SERVERAS med kokt färskpotatis och en sallad .
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g kassler
SÅS :
4 dl vatten
1 grönsakstärning eller
kycklingtärning
2 dl grädde
3 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
1 msk dijonsenap
1 dl riven lagrad ost
2 msk hackad gräslök
SÅ HÄR GÖR DU :
SKIVA kasslern .
Blanda alla ingredienser till såsen utom ost
och gräslök i en traktörpanna och koka upp
under omrörning .
Sjud såsen några minuter .
Rör ner osten och smaka av med salt å peppar .
VÄRM kasslern någon minut i mikrovågsugnen .
Lägg ner kasslerskivorna i såsen och låt allt bli
varmt . STRÖ över gräslök .
SERVERA med kokt färskpotatis och sallad .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)