tisdag 18 augusti 2020

FIN FILE' MED STRÖSSEL, 4 PERS.



                       HEJSAN !

GREMOLATA är en italiensk blandning av
vitlök, persilja och rivet citronskal, som man
strör ovanpå den färdiglagade rätten .
Fräscht och gott !
Jag har valt LAX, men DU kanske vill ha
grönsaker eller kött !  Eller annan fisk .

HÄR ÄR RECEPTET :
4 portionsbitar  LAXFILE' (500- 600 g)
1/2 dl olivolja
2 schalottenlökar
1/2 kruka basilika
3 dl basmatiris
2 dl vatten
3 dl kokosmjölk
rivet skal av 1lime
GREMOLATA :
1 citron
1 knippa persilja
2 vitlöksklyftor
 UGN :  175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG FILEE'RNA i en ugnssäker form
och ringla över olivolja .
Skala och finhacka löken .
Finhacka basilikabladen .
Strö lök och  basilika över laxbitarna .
STEK mitt i ugnen ca 10 minuter .
Koka  riset enligt anvisning på paketet,
men blanda  med vatten och kokosmjölk.
Strö över rivet limeskal inför serveringen .
GREMOLATA :
STRIMLA citronskalet.
Finhacka persiljan.
Skala och finhacka vitlöken.
Blanda och strö över laxbitarna .
SERVERA..    mmm...så ljuvligt !
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

Något blött till ;
2 dl turkisk yoghurt
1-2 vitlöksklyftor
2 kläm på akacia honungsflaskan ,
rör ihop och servera till .
mmm...himla gott !



måndag 17 augusti 2020

KRÄMIG NÖTKAKA MED APELSINGRÄDDE, 8-10 BITAR .



                     HEJSAN !
DETTA är en himmelskt god kaka som gärna
ska vara lite kladdig i mitten.
Servera med vispad grädde smaksatt med
rivet apelsinskal .

HÄR ÄR RECEPTET :
3dl hasselnötter
1 dl smör- &rapsolja
2 dl strösocker
3 ägg
250 kesella kvarg
2 dl vetemjöl
2 krm salt
1/2 tsk bakpulver

APELSINGRÄDDE :
2 dl vispgrädde
1 dl florsocker
rivet skal av 1 apelsin

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Mixa 2 dl av hasselnötterna och rör ihop
med smör-&rapsolja och socker .
Tillsätt äggen, ett i taget och hälften av
kvargen .
BLANDA mjöl, salt och bakpulver och
rör ner i smeten .
Häll den i en smord och bröad form  med
löstagbar kant ca 24 cm i diameter .
GROVHACKA resten av nötterna och
strö över smeten .
GRÄDDA kakan i mitten av ugnen 18-20 min.
Låt svalna .
Vispa grädden och rör ner florsocker, resten
av kvargen och apelsinskal .

SERVERA apelsingrädden till kakan .

LYCKA TILL !

VANILJPAJ MED BÄR , 8 BITAR.



                       HEJSAN !

Här får Ni en söt vaniljpaj som
passar till syrliga bär, t ex hjortron,
lingon och vinbär .

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör / margarin
1 äggula

FYLLNING :
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 vaniljstång
eller  1/2 krm vaniljpulver
2 dl CREME FRAICHE
2 msk vetemjöl

2 dl hjortron
1 dl hjortronsylt

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA ihop mjöl, socker och smör
till en grynig massa .
Tillsätt äggulan och arbeta ihop till
en deg .
Tryck ut den i en form med löstagbar-
kant , ca 24 cm i diameter .
Låt  vila  i kyl 30 minuter .
SÄTT ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker pösigt .
Skrapa fröna ur vaniljstången .
RÖR ihop ingredienserna till fyllningen
och häll i pajformen .
GRÄDDA pajen i nedre delen av ugnen,
ca 35 minuter .  Låt kallna .
Blanda bär och sylt och bred ut på pajen .

LYCKA  TILL !




söndag 16 augusti 2020

TRÄDGÅRDS - SMOOTHIE 2 GLAS.



                                 HEJSAN !

Kolla här !

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g  blandade bär  (träd - gårds- bär)
5 dl vaniljyoghurt
1-2 tsk  strösocker

SÅ HÄR GÖR DU :
Lägg bären i en mixer och
tillsätt vaniljyoghurt och
socker .
Kör till en  slät  SMOOTHIE .
Häll upp i höga  glas och
servera med sugrör eller sked .

VARSÅGODA !

HALLONDESSERT, 4 PERS.



                            HEJSAN !

MMM....HIMLA GOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 msk smör/margarin
2 dl havregryn
1/2 dl farinsocker
6 dl hallon
5 dl CREME FRAICHE
1/2 dl GELESOCKER, MULTI

SÅ HÄR GÖR DU :
Smält matfettet i en stekpanna .
Fräs havregryn och farinsocker
i fettet .   Ställ åt sidan .
Vispa mini-FRAICHE med
GELESOCKRET .
Varva  mini- FRAICHEN och hallonen
i fyra glas .
Strö på  havrefraset.
Servera direkt .

VARSÅGODA ! och LYCKA TILL !

UGNSBAKAD KYCKLING MED ROSTADE GRÖNSAKER, 4 PORT.



                     HEJSAN !

Kycklingen ska bara brynas -
sedan bakas både kyckling och
grönsaker klara i ugnen .
Den enkla  pestosåsen blir klar
i ett nafs .

HÄR ÄR RECEPTET :
GRÖNSAKER :
500 g palsternacka
250 g körsbärstomater
1 1/2 msk rapsolja
1 tsk FLINGSALT
1 burk stora vita bönor (400 g)

KYCKLING :
500 g KYCKLINGFILE'
1  tsk citronpeppar
1/2 tsk salt
1/2 msk rapsolja

PESTOSÅS :
1/2 dl färdig pesto
1 dl matyoghurt
GARNERING ,  1/2  kruka  timjan

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
GRÖNSAKER :
Skala och dela palsternackorna i 4 bitar på längden .
Skölj och halvera tomaterna .
Lägg grönsakerna i en ugnssäker form och ringla
över oljan, salta .
Rosta mitt i ugnen 25 - 30 min .
KYCKLING :
Torka kycklingen med hushållspapper,  krydda med
citronpeppar  och  salt .
BRYN den runtom i oljan i en riktigt het panna .
Baka  kycklingen i ugnen ca 15 minuter eller tills
innertemperaturen är 68 grader.
PESTOSÅS  :
Blanda pesto och yoghurt .
HÄLL av och skölj bönorna.
Tillsätt dem till de rostade grönsakerna .
Garnera med timjan .
SKIVA kycklingen och servera den med sås och grönsaker .

SMAKLIG MÅLTID !

lördag 15 augusti 2020

TIPS ! - RÅRÖRDA LINGON.



                         HEJSAN !

RÅRÖRDA  LINGON .
Blanda  225 g frysta,  tinade lingon
och 1 1/2 dl  strösocker .
LÅT stå tills sockret löst sig .
Rör om .
Varsågoda !

TACK !