lördag 30 januari 2021

GAMMALDAGS FRUKTSALLAD, MED VANILJSÅS, 4 PORT.




                                             HEJSAN  !
Det  här  är  mums !

HÄRÄR RECEPTET :
4 små  apelsiner
1 litet  äpple
1 litet  päron
1/2  stor banan 
20  vindruvor

LAG :
1 dl vatten
1 tsk strösocker
1 msk pressad citron

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  frukten i små  bitar .
Halvera druvorna  och  tag  bort  kärnorna .
Lägg  allt  i  en  serveringsskål .
BLANDA  alla  ingredienserna  till  lagen 
och  slå  denna  över  fruktsalladen .
VANILJSÅS :
2 dl  lättmjölk /eller 1,5%
1 msk  marsanpulver
sötningsmedel  efter  smak 
VISPA samman  mjölk och marsanpulver i en kastrull .
värm under kraftig vispning tills  såsen tjocknar.
OBS ! får EJ koka .  Smaksätt .  Låt  såsen kallna .
SERVERAS  till Gammaldags Fruktsallad,  ugnstekt äpple 
eller  Äppelpaj 

LYCKA TILL !

MJÖLKCHOKLADSOPPA MED FÄRSKA HALLON . 4 PORT.

 

                                      HEJSAN !

MJÖLKCHOKLADSOPPA  fick vi någon gång  hemma , 
men  mamma  hade  kakao, istället för choklad ,
man fick ta vad man hade  ! 

Jag gör så här !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2  dl grädde   
1 1/2  dl mjölk  (3 % )
100 g  finhackad  mjölkchoklad 
100  g  färska  hallon 

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  upp  grädden  tillsammans  med  mjölken .
Ta  av  kastrullen  från  plattan  och  tillsätt  chokladen .
Mixa  med  en  stavmixer .
Fördela  i  skålar  och  strö  över  de  färska  hallonen .
SOPPAN  kan ätas  både  varm  och  kall .

LYCKA  TILL !
(eller 1  klick  grädde )

RABARBERSOPPA MED KARDEMUMMAFLARN , 4 PERS.




                                               HEJSAN  !

Detta är en vanlig efterrätt  förr om  åren !
Färska  eller  frysta  rabarber .
HIMLA GOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g  färska  eller  frysta  rabarber (ca 1 cm skurna bitar)
4 dl vatten
1 urskrapad  vaniljstång 
1 dl  strösocker

FLARN :
1/2 dl  hyvlad  mandel
1  msk  RUMSTEMPERERAT  smör /margarin
2 msk socker
1  msk  vit  sirap eller glukos 
1 krm malen  kardemumma 

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  upp  sopp-ingredienserna och låt dem sjuda i ca 20 minuter.
MIXA  med stavmixer  och  låt  svalna .
BLANDA  samman  flarn-ingredienserna  till  en  jämn  smet .
KLICKA  ut  teskedsstora  klickar  med ca  5 cm  mellanrum  på  en
bakplåtspappersklädd  plåt .
GRÄDDA  i  mitten  av  ugnen  i  175  grader i ca 5  minuter .
SERVERA  soppan  tillsammans  med  flarnen .

(Sommartid  serveras  soppan  väl  kyld )

LYCKA  TILL !

AURORE , - EN DRYCK .1 PERSON.




                               HEJSAN  !

När  vi  kom  till  AURORE,  fick  vi  alltid  smaka denna  supergoda  dryck .
AURORE,  var  en  god  vän, genom  livet  !

100 g  hallon 
saften av  1/2  citron
1 msk  lönnsirap
1  dl  sojamjölk

MIXA  alla  ingredienserna  och  servera .
 
Hoppas att det smakar !

fredag 29 januari 2021

MIN, FRUKTSALLAD , 2 PORT .




                                        HEJSAN !

OM  DU ätit  fisk  eller  köttfärs  är  det  gott  med  något läskande efter .

HÄR ÄR RECEPTET  :
1  dl  matyoghurt
1  msk  flytande honung
1  apelsin
1 liten  nektarin
1 litet  äpple
GARNERING :
Citronmeliss

SÅ HÄR GÖR DU :
Blanda  yoghurten med honung  och 
lägg  i  botten  på  två  skålar .
Skär  frukten  i  bitar  och  lägg  ovanpå .
Toppa  med  passionsfruktskärnor.
GARNERA  med citronmeliss .
                                                       HIMLA GOTT !
Hoppas att det  smakar !

LYCKA  TILL !

SUPERSNABB GÖNSAKSWOK MED SESAMFRÖN , 4 PERS.




                                                     HEJSAN  !

NUDELWOK är  middagen  som  är  klar  på minuten  .  HIMLA  GOTT !

HÄR ÄR RECEPTET  :
240 g  äggnudlar
1  påse  wokgrönsaker ,  300 g
2  msk rapsolja
salt och svartpeppar
2  msk sesamfrön,  rostade
WOKSÅS :
1/2 dl  rapsolja
1  msk  soja
1 vitlöksklyfta ,  pressad
1  msk  TOMATPURE
2 tsk  honung 

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA nudlarna som det står på förpackningen .
BLANDA  ingredienserna till  woksåsen .
Fräs grönsakerna  i  olja  i en  het wok- eller  stekpanna .
Tillsätt  de  kokta  nudlarna ,  häll  såsen  över,  rör om .
SMAKA av  med  salt och  peppar .
Strö  över  rostade  sesamfrön och servera .

GÖR dubbel  sats  av woksåsen och 
förvara i kylen .  Bara  att ta  fram 
när  DU  wokar  nästa gång  .

LYCKA TILL !
SMAKLIG MÅLTID !

TORTELLINI - GRATÄNG MED SPENAT OCH OLIVER, 4 PERS.



                                HEJSAN !

ATT välja  vegetariskt  är det   fler  och  fler  som  gör,
en  dag  i  veckan  eller  flera - för  den  egna  hälsan ,
men också för att  det  är  gott  och  enkelt .
Den här gratängen tycker jag är  riktigt  god .

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g  tortellini,  torkad 
250 g  champinjoner
1 rödlök
80 g  färsk  spenat
2 1/2 dl  matlagningsgrädde
2 dl  riven lagrad  ost
10 svarta  oliver s
salt å svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ  225 GRADER.
Koka  tortellinin  enligt anvisning på paketet .
Skölj och skär svampen i bitar .
Skala och strimla  rödlöken .
LÄGG den  kokta  tortellinin  i  en  oljesmord 
ugnsfast  form .
Fördela  spenat,  champinjoner och rödlök  ovanpå .
Häll  över  matlagningsgrädde  och avsluta med
riven  ost  och  oliver .  Salta å peppra .
GRATINERA  mitt  i  ugnen  i  ca  15  minuter .

SERVERA gärna  gratängen med  en  tomat- och 
basilikasallad . 
Skär  tomater i  skivor och  strimla färsk  basilika över.
Blanda  olja  och  balsamvinäger  och  häll över  salladen .

SMAKLIG  MÅLTID !

LYCKA TILL !