söndag 25 april 2021

MANGOSORBET CA 4 PORT.




   
                                            HEJSAN  !

Å, .. VAD  DET  ÄR   SMARRIGT  !              

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  msk  strösocker
1  dl  vatten
300  g  mangokött
(ca  2  mogna  mangofrukter )
eventuellt  färsk  frukt  till  garnering

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  samman  socker  och  vatten ,  låt  svalna .
LÄGG  mangofruktköttet  i en  matberedare  och
häll  över  sockerlagen .
MIXA  samman  allt  i  3  minuter.
FRYS i en  hushållsglassmaskin  i  ca  30  minuter
tills  DU  har  en  smidig ,  fast  sorbet .

SERVERA  gärna  med  lite  färsk  frukt  och  röda  
vinbär  i  klase .

LYCKA  TILL ! 

KAFFECHEESECAKE , 14 BITAR .




                                   HEJSAN  !

SMAKA  PÅ DEN HÄR GODINGEN , MMM... !
LJUVLIG  HELT  ENKELT  !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g  smör
1  paket  krossade  DIGESTIVEKEX (300 g )
3  msk  frystorkat  kaffepulver 
2  msk  hett  vatten
600 g  PHILADELPHIAOST
1 dl  gräddfil
3 ägg
1 dl  strösocker

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  smöret  och  blanda  i  kaksmulorna .
KLÄ  en  springforms- botten ,  ca  24  cm  i  diameter ,
med  bakplåtspapper  och  fäst  ringen .
FÖRDELA  smör-smulorna  jämnt  i  botten .
BLANDA  kaffet  med  vattnet  och  rör  tills  det  löser  sig .
BLANDA  samman  osten  och  gräddfilen  med  sockret , 
tillsätt  ett  ägg  i  taget,  rör  till  en  jämn  smet .
SIST  tillsätter  DU  kaffet  och  rör  om .
HÄLL  i  smeten  i  formen  och   
GRÄDDA  i  mitten  av  ugnen   i  150  grader  i  ca 50  min.
DEN ska  inte  ha  stelnat  helt  utan  vara  lite  lös  i  mitten .
LÅT  SVALNA  INNAN  SERVERING .

DEKORERA  gärna  med   hallonsås  och  färska  bär .

LYCKA  TILL !

BANANMUFFINS, 12 ST STORA.

 



                                       HEJSAN !

HÄR  har jag  använt  stora  fyrkantiga  pappers -formar 
det blev  så  himla  mäktigt !
Jättegoda  dessutom   !

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g  RUMSTEMPERERAT  smör / margarin
2  dl  strösocker
2  ägg
3 1/2  dl  vetemjöl
1  msk  vaniljsocker
1  tsk  bikarbonat
1 1/2  dl  mjölk
1  mosad  banan 

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  smör  och  socker  luftigt .
Tillsätt  1  ägg  i  taget  under  vispning .
Sikta  ner  de  torra  ingredienserna  och  rör  om .
SLUTLIGEN  rör  DU  försiktigt  ner  mjölken  
och  bananen .
FYLL  varje  muffinsform  till  3 /4  .
GRÄDDA  i  mitten  av  ugnen i  190  grader  
ca  20  minuter .
LÅT  SVALNA .

TREVLIG FIKA och  LYCKA  TILL !


FRUKOST - FAVORIT EN LAT GO SÖNDAG ! 4 SCONES .




                                 HEJSAN !

PÅ  SÖNDAG  FÅR  VI  HA  NÅGOT  ANNAT  BRÖD  
ÄN  DET VI  ÄTER  PÅ  VARDAG.
DET  HÄR  ÄTER  VI !

HÄR ÄR RECEPTET :
BLANDA  2 1/2  VETEMJÖL
1  tsk BAKPULVER  och 
1 krm  SALT 
Finfördela  2  msk  SMÖR/MARGARIN
i  skålen  med  fingertopparna.
Tillsätt  1  dl  MJÖLK  och arbeta  snabbt
ihop  till  en  något  kladdig  deg,  platta
ut  degen  till  4  rundlar  på  plåt   med  
bakplåtspapper,  ca  1  cm  tjocka .
NAGGA  med  en  gaffel .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  i  250  grader
8 -  10  minuter .

SERVERA  GÄRNA  MED   FÄRSKOST
OCH  SYLT ELLER  MARMELAD .

LYCKA  TILL !                        

fredag 23 april 2021

KARDEMUMSIGA RUTOR , 40 ST .




                                               HEJSAN !

KÄNNER DU, någon  som  är  svag  för
Kardemumma ?
FYLL  en  fin  burk  med  rutor  och  överraska !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
1/2  dl  strösocker
2  tsk  malen  kardemumma
3 1/2 - 4 dl  vetemjöl
GLASYR :
2  dl  florsocker
1 - 2  msk  vatten 
UGN :  200  GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör  och  socker  vitt  och  poröst .
Tillsätt  kardemumma  och  mjöl,  rör
till  en  jämn  smet .
KLÄ  en  långpanna ,  26 x 35  cm  med
bakplåtspapper .
BRED  ut  smeten  i  långpannan .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  ca  12  minuter .
Skär  den  varma  kakan  i  rutor .
Låt  svalna .
GLASYR :
RÖR  ut  vattnet  droppvis  i  florsockret
till  en  trög-flytande  glasyr .
Ringla  den  över  kakorna .

LYCKA  TILL !

TUNNBRÖDSRULLAR MED LAX OCH PEPPARROT , 8 RULLAR .





                                            HEJSAN  !

NÅGOT GOTT TILL KVÄLLEN !
mmm... ! 

HÄR ÄR RECEPTET :
120 g  färskost  t ex  PHILADELPHIAOST 
ca  6  cm  pepparrot  från  tub
2  mjuka  tunnbröd 
200  g  kallrökt  lax
ca  40  g  lingon ,  finns i frysdisken 
GARNERING 
Lingon

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  färskost  och  pepparrot  och
bred  ut  på  tunnbröden .
Strö  på,  lingon  och  mosa  lätt  med  en  gaffel.
Lägg  på  laxskivor  och  rulla  ihop  från  kortsidan.

VID  SERVERING ;
Lingon .

LYCKA  TILL !

SNABBA KAVRINGEN , 2 ST .





                                                 HEJSAN  !

HÄR SKA DU SE !
BAKA  klassisk  kavring  snabbt  och  lätt  utan  vare  sig 
skållning  eller  surdeg .  NJUT  det  i  tunna  skivor !  mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET  :
75  g  smör / margarin
5  dl  mjölk
1 1/2  dl  mörk  sirap
2  tsk  salt
1 1 /2  msk  brödkryddor
4  dl  fint  rågmjöl
ca  10  dl  mörkt  lantbrödsmjöl
UGN  250  GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret .  Tillsätt  mjölken  och  värm  till  
37  graders  värme .
SMULA  ner  jästen  i  en  bunke  och  tillsätt degspadet.
Rör om  tills  jästen  löst  sig .
TILLSÄTT  sirap,  salt,  kryddor  och  det  mesta  av  mjölet .
Arbeta  degen  kraftigt  för  hand  eller  i  maskin .
Låt  jäsa  övertäckt  i  ca  40  minuter .
TA  upp  degen  på  mjölat  bakbord .
Arbeta  degen  smidig  och  forma  till  två  bröd  .
Smörj  två  avlånga  1 1/2  liters-formar  och  lägg  i  bröden .
Låt  jäsa  under  bakduk  ca  30  minuter .
TÄCK  formarna  med  aluminiumfolie .
GRÄDDA  längst  ner  i  ugnen  ca  30  minuter .

TIPS !
PLACERA  en  plåt  ovanpå formarna 
så  blir  brödskivorna  rektangulära .

LYCKA  TILL !

DU  kan  också  njuta  Kavringen  till  Midsommar -  maten !