lördag 10 juli 2021

FARMORS, LILLA CHOKLADTÅRTA. 7-8 BITAR.



                              HEJSAN !

ENKEL OCH JÄTTEGOD .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör / margarin
125 g mörk blockchoklad
3 ägg
1 1/2  dl  strösocker
3  msk  potatismjöl
1/2  tsk  bakpulver
1 1/2 dl kokosflingor 

GARNERING :
2  dl  vispgrädde
kokosflingor

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen  på  200  grader .
Smält smöret i en kastrull .
Bryt  chokladen  i  bitar  och  tillsätt dem .
Låt  smälta  på  svag  värme  under omrörning.
Rör  samman  ägg  och  socker .
Blanda  potatismjöl,  bakpulver och  kokos .
Blanda  allt.
HÄLL  smeten  i  en  smord ,  bröad  form 
ca  2  liter . 
GRÄDDA i ugn  ca  30  minuter .
Kakan  ska  vara  lite  kladdig .
Stjälp  upp  den .
Låt  den  svalna .

VISPA  grädden .  KLICKA den  på  kakan .
Strö  över  lite  kokosflingor .

LYCKA TILL !



FARMORS, ÄPPELKAKA MED VETEGRODDAR 4 - 6 PORT.




                                    HEJSAN  !

Nu  var  det  längesedan  jag  gjorde  denna  äppelkaka,
men  hos  Farmor  åt  vi  den  lite  då  och  då .
Min  Farmor,  hade alltid  vaniljsås till,  men 
Du  kan  ha  vispad  grädde också.

HÄR ÄR  RECEPTET  :
4 - 5  äpplen,  ca  750 g
75 g  smör /margarin
2  ägg
1 1 /2  dl  strösocker
2  dl  vetegroddar

SERVERING :
3  dl  vaniljsås  eller
2 dl vispgrädde
1  msk  vaniljsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  UGNEN  PÅ 200 GRADER .
Skala  äpplena .  
Kärna  ur  och  skär  dem  i  klyftor .
Lägg  dem  i  en  smord,  ugnssäker  form .
Smält  smöret . 
Vispa  samman  smör  och  socker.
Blanda  i  smöret  och  vetegroddar .
Häll  blandningen  över  äpplena .
GRÄDDA  i  ugn  tills  kakan  fått  färg
och  äpplena  är  mjuka ,  20 - 30 minuter .
Vispa  grädden .
Blanda  den  med  vaniljsockret .

SERVERA  äppelkakan  ljum  med  grädden .

HOPPAS DET SMAKAR ?  och  LYCKA  TILL !


fredag 9 juli 2021

UGNSOMELETT, med sparrisknoppar , 4 pers.




                                       HEJSAN  !

Så  himla  god  !
DU kan äta den naturell  som  den  är , mmm...!
eller lägga sparrisknoppar  i  smeten  som jag gjorde idag .
eller steka upp några  skivor bacon , eller korv .
Det  är  också  väldigt gott med små köttbullar till .

HÄR ÄR RECEPTET :

4  ägg
1 1/2  dl  kallt  vatten
1 1/2   dl  matlagningsgrädde
3/4 tsk  salt och  1 stänk med vitpeppar.
Vispa  samman  alla  ingredienserna  och
häll  smeten  i en  lätt smord  form .

SÄTT  ugnen på  200 grader och 
GRÄDDA  i 30  minuter .

LYCKA TILL !    SMAKLIG MÅLTID !
Kolla !!!
SPARRISKNOPPAR ,
Koka  knopparna  i  7 minuter = mjuka
                              i  6 minuter = spänstiga
Vattnet ska vara uppkokt .

TACK !  LYCKA  TILL !
 

MONAS, APELSINCHOKLAD- MOUSSE , 4 PORT .




                                           HEJSAN  !

mmm...!  Så  himla  gott !
Min  goda  vän  MONAS  gjorde  denna,  suveränt  goda efterrätt  ,
efter en  njutbar  middag .

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g  70%  choklad , gärna med FLINGSALT
5  dl  Turkisk yoghurt
1  apelsin , gärna KRAV-märkt .

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA  chokladen i bitar .
Smält  chokladen  i  en  djup  tallrik ovanpå 
en  kastrull  med  lite  kokande  vatten .
Blanda  den  smälta  chokladen med  yoghurten.
TVÄTTA  apelsinen  och  riv  ned  skalet  i  smeten ,
spar  lite  skal  till  dekoration .
Pressa  ur  2  msk  apelsinsaft .
SERVERA  moussen  i  fyra  vackra  skålar  eller  glas .
mmm... ,så himla gott !
DEKORERA  med  apelsinskal .

ALL  LYCKA  TILL !


LILLA JULIS FÖDELSEDAGSTÅRTA , FÖR MÅNGA !




                                  
                                         HEJSAN  !

GRATTIS !  ALLA  NI  SOM  FYLLER  ÅR  I  JULI- MÅNAD  !
Lilla  JULIS, en liten flicka på 4 år ,  som  önskade sig denna tårta  när hon fyllde år
tänk att Lilla JULIS gillade den här !
som jag bakade när jag fyllde år .
            
Lätt och enkel att göra och smakar mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
5 ägg
1/2 dl  SUKRIN 
4 dl mandel-mjöl
2  tsk  bakpulver
FYLLNING  :
3  dl  vispgrädde
2  msk SUKRIN
2  dl  blåbär
skalet från 1 lime
GARNERING :
Vispgrädde
och blåbär

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen  på  250  grader .
Vispa  ägg  och  SUKRIN  fluffigt .
BLANDA  mandel- mjöl,  bakpulver
och vänd  ner  det .
HÄLL ut  smeten  på  en  bakpappersklädd bakplåt.
GRÄDDA  mitt i  ugnen  i ca  5  min.
VISPA vispgrädden hårt  tillsammans  med  SUKRIN .
Mosa  blåbären och vänd ner tillsammans  med lime-skal .
DELA tårtbotten  i  önskat  antal  bitar .
Bred  ut  tårtfyllningen  mellan  bottnarna .
GARNERA  med  vispgrädde och blåbär .

ALL  LYCKA  TILL !





HÄR ÄR RECEPTET :
Botten :
5 ägg
1/2 dl SUKRIN
4 dl mandalmjöl 
2 tsk bakpulver

onsdag 7 juli 2021

MIN SOMRIGA MOROTS- OCH ANANASRÅKOST , 4 - 5 PORT .




                                HEJSAN !

DENNA supergoda  råkostsallad , med  morot  och  ananas
har DU kanske  inte  ätit  tidigare 
Pröva,  det  är  jättegott .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 stora  morötter
4  ananasringar 
1  dl  groddar 

DRESSING :
2  msk  ananasjuice
2  tsk  senap
salt och peppar
några  varv  med 
svartpepparkvarnen 

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  riv  morötterna  grovt.
SKÄR  ananasen  i  bitar  och  blanda  
morot,  ananas  och  groddar  i  en  skål.
BLANDA  ananasjuice ,  senap ,  salt och peppar
och  häll  dressingen  över  grönsakerna .
VRID  några  varv  med  svartpepparkvarnen 
över  salladen .

SERVERA  till vad  DU  känner  för .

SMAKLIG  MÅLTID 
och
LYCKA  TILL !

tisdag 6 juli 2021

BULJONGKOKT KYCKLINGFILE' I DILLSÅS , 4 PORT .




                                       HEJSAN  !

BULJONGKOKT  KYCKLING ,  
var gårdagens middag , förr om  åren gjordes det 
lite då och då , men nu var det längesen.
Det är lite ovanligt,  men  mycket  gott .
Var  försiktig bara  så DU inte  kokar kycklingen 
för länge  för då  blir den torr och tråkig .
15 - 20 minuter räcker .

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g  KYCKLINGFILE'
1 gul lök
2 stora morötter
5 dl vatten
1/2 tsk salt
6 svartpepparkorn
3 lagerblad

DILLSÅS :
1 msk flytande smör/margarin
2 msk vetemjöl
1 dl mellangrädde
2 - 3 dl buljong  från kycklingen 
salt och peppar
1 dl finhackad dill
 
TILL SERVERING :
Kokt  potatis och sallad.

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA kycklingen en gång på längden .
Skala och skär löken i klyftor .
Dela morötterna i skivor.
Lägg  kyckling,  lök,  morötter,  vatten,
pepparkorn och lagerblad  i  en  kastrull .
Koka  kycklingen  i 15 - 20 minuter ,  
ta upp en  kycklingbit  efter 15 minuter
och kontrollera om den är  färdig .
SILA och spara buljongen .
Värm smöret i en kastrull och strö över
vetemjölet .
Rör så att allt  blandas .
Späd med grädde  och  buljong .
Låt såsen koka under omrörning  i  5  min .
SMAKA av med salt,  peppar  och  dill .
SERVERA kycklingen med kokt potatis,
dillsås  och sallad .

SMAKLIG MÅLTID OCH LYCKA TILL !



TILL SERVEING :
Kokt potatis , sallad