tisdag 21 september 2021

MILD SELLERISOPPA MED ÄDELOST , 4 port .

 


                                     HEJSAN !

Å... om Ni  bara kunde ana vad god denna soppa blev ?

Jag hade förköpt mig på rotselleri ,  så det fick  bli en

chansning och prova mig fram , - smaka och åter smaka .

HÄR ÄR RECEPTET :

ca 500 g  rotselleri

2  potatisar

1 gul lök

smör /margarin

9 dl vatten

2 tärningar  grönsaksbuljong

2 dl mjölk

100 g  ädelost

salt 

vitpeppar 

TILL SERVERING :  Skivade  RÄDISOR  eller  hackade  VALNÖTTER

och  GRÄSLÖK.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  rotselleri  och  potatis  och skär dem i mindre bitar .

SKALA  och hacka löken .  FRÄS  grönsakerna i smör utan att det tar färg .

SPÄD  med buljongen .  KOKA  på svag värme  tills  allt är  mjukt, ca 20 min.

MIXA  soppan  slät  och  häll  tillbaka  den  i  kastrullen .

TILLSÄTT  mjölken och koka ytterligare ett par minuter.

SMULA ner osten och låt den smälta, men låt inte soppan koka mer .

SMAKA av med salt och peppar .

TOPPA  soppan med rädisor eller valnötter och gräslök .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

LJUS KLADDKAKA, ca 10 bitar.

 

                                 HEJSAN  !

Här  är  en  kladdkaka  som  bakas  på  mjölkchoklad

i  stället  för  mörk  choklad .  

Dottern hade fått med sig ljus choklad  istället för  mörk ?!

Men man tar vad man har ?

HÄR ÄR RECEPTET :

250 g mjölkchoklad ,  200 g smör / margarin,  1 tsk  vaniljsocker ,

4 ägg ,  2 dl strösocker,  3 dl  vetemjöl - BERTE  QVARN .

SERVERING :

florsocker,  björnbär,  vispgrädde .

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN  på 200 grader .

Hacka  chokladen  fint .

SMÄLT SMÖRET  och blanda ner chokladen  och  vaniljsockret .

VISPA ÄGG  och  socker  fluffigt .

Tillsätt  choklad - smöret  och  vänd  försiktigt  ner  vetemjöl.

SMÖRJ OCH BRÖA  en  form  med  avtagbar  kant , ca  24 cm i diameter 

och  fyll  den  med  smeten .

Grädda  kakan  mitt i  ugnen i  ca  20  minuter.  Låt  svalna .

PUDRA  KAKAN  med  florsocker  och  servera  med  björnbär 

och  vispad  grädde .  mm...himla gott var det + en go kopp kaffe till .

HOPPAS NI GILLAR DET och LYCKA TILL !


måndag 20 september 2021

TIPS !

 

TIPS  !

Lägg  en  massa  kalla  kiwifrukter  i  mixern  tillsammans  

med  vaniljkorn .

Mixa  och  sila - och  vips  så har  DU  en  god  fruktsoppa .

TACK !

SMOOTHIE med kiwi , passionsfrukt och vanilj, 1 pers.

 


                        HEJSAN !

Härom dagen blev jag så sugen på något läskande .

Så  jag tog  vad jag hade hemma och blandade ihop .

Så himla gott det blev .   Smaka DU också !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 apelsin

1/4  vaniljstång 

1/4 färskriven ingefära

2 dl lättyoghurt

1 kiwi

1 passionsfrukt 

SÅ HÄR GÖR DU :

HÄLL  apelsinsaft, vaniljkorn,  färskriven ingefära

och yoghurt  i  en  mixer .

Skala kiwin,  dela den i mindre  delar  och  lägg  dem

i  mixern .

Dela  passionsfrukten  och  skrapa  med  en  tesked  ur

kärnor och  fruktkött  ner i  mixern .

Mixa  tillsammans  med  3  istärningar .

mm...himla gott  !  Hoppas DU  gillar det .

LYCKA TILL !

VALNÖTSKAKOR, 30 st .

 


                                               HEJSAN  !

Maken,   fyllde jämna år igår  och då ville  han  att jag bakade 

dessa underbart goda kakor .

Så nu vill jag dela med mig till Er alla !

HÄR ÄR RECEPTET :

150 g smör/margarin,  rumsvarmt

1/2  dl  rörsocker

2 dl  valnötter

1 1/2  tsk vaniljsocker

1/2  dl  potatismjöl

2 1/2  dl  vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU  :

RÖR  smör och socker poröst .

Grovhacka  några av valnötterna  till  dekoreringen 

mal eller  mixa  resten  och  blanda  ner  tillsammans

med  vaniljsocker,  potatismjöl  och  vetemjöl .

Arbeta ihop  till  en  smidig  deg .

RULLA  degen  till en  3  cm  tjock  rulle .

Plasta  in  den  och  lägg  i  kylskåpet i  minst 30 min.

SÄTT  ugnen  på  200 grader .

Skär  rullen  i 1  cm  tjocka skivor och  lägg  dem  på

en  plåt  med  bakplåtspapper .

Strö lite  valnötshack  på  varje  kaka  och  tryck  till

lätt  med  handen .

GRÄDDA  kakorna  i  ca  15  minuter  tills  de  är 

ljust  gyllenbruna .  (i mitten av ugnen).

Godare än  godast !  Frasiga å fina.

Låt kakorna svalna på plåten .  Lägg kakorna i en låda 

utan lock ,   - annars  blir de mjuka ,  lägg bara över ett 

hushållspapper så det täcker kakorna .

LYCKA  TILL !


lördag 18 september 2021

LÅNGPANNEBULLAR MED ÄPPLE . ca 24 stycken .

 


                                                HEJSAN  !

Härom  dagen  fick jag  för mig att jag skulle baka dessa  

supergoda bullar ,  mm... !  Det här blir med smak av äpple ,

mandel och kanel .

Och  just att  baka dem i långpanna ,  tycker jag är väldigt käckt .

HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör eller margarin,  3 1/2  dl mjölk, 50 g jäst,  1 1/2 tsk kardemumma-mald

1 dl strösocker,  ca  10 dl vetemjöl + lite till utbakningen .

FYLLNING :

75 g smör, rumsvarmt,  1 tsk mald kanel,  3/4 dl rörsocker, 2 äpplen

PENSLING : 1 ägg

GARNERING : 1 dl hackad sötmandel,  2 msk rörsocker

SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT  smöret i en kastrull .  Tillsätt mjölken och värm det till 37 grader.

SMULA  ner jästen i en degbunke.  RÖR ut jästen med degvätskan .

Tillsätt  kardemumma,  socker  och  mjöl .

ARBETA  ihop till en smidig deg  för hand eller i maskin .

Låt degen  jäsa under bakduk  i 40 minuter .

TA  upp  degen  på  mjölat  bakbord .  KAVLA  ut den  till en  platta .

Bred  ut  smöret  på  degen .  Strö  över  kanel  och  rörsocker .

SKALA  äpplena  och  riv  dem  grovt.  FÖRDELA  det  över  degen

och  rulla  ihop  den  från  långsidan .  SKÄR  rullen  i  24  bitar .

LÄGG  bullarna  med  snittet  uppåt  i  en  långpanna,  30 x 40 cm ,

bakplåtspapper .  LÅT  dem  jäsa  under  bakduk i  ca  20  minuter.

SÄTT UGNEN PÅ 200  GRADER .

PENSLA  bullarna med uppvispat  ägg  och  strö  över mandel  

och rörsocker .

GRÄDDA  bullarna  mitt  i  ugnen  i ca  20  minuter .

Skär bullarna  i  rutor  eller  bryt  loss  bitar .

LYCKA  TILL !



onsdag 15 september 2021

GULASCH - SOPPA, 4 port.

 


                                       HEJSAN !


GULASCHSOPPA  har aldrig varit min starka sida .

Den  säger mig inget  liksom .Och smakar nja..!

Men jag får försöka igen , alla i min omgivning 

gillar den skarpt .

HÄR ÄR RECEPTET :

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 röd paprika 

smör

250 g köttfärs

2 tsk paprikapulver

2 msk TOMAT - PURE'

1 tsk malen kummin

1 1/2 tsk mejram

1 burk krossade tomater,  400 g

1 liter vatten 

3 tärningar köttbuljong

eventuellt  salt

pepparmix

1 dl hackad persilja

TILL SERVERING :  gräddfil eller turkisk yoghurt 

SÅ HÄR GÖR DU :

Hacka lök, vitlök och paprika .  Fräs grönsakerna i smör 

utan att det tar färg .  Lägg i köttfärsen och låt den bryna med .

Pudra över paprikapulvret och låt det fräsa med en stund .

Tillsätt tomat-pure' , kryddor, tomater, vatten och buljongtärningar .

Låt koka under lock ca 20 minuter . Smaka av med salt och peppar

och blanda i persilja .

Toppa soppan med gräddfil eller turkisk yoghurt.

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !