söndag 31 oktober 2021

MIN GODA CHOKLADPAJ MED MANDELBOTTEN , 8 port .

 

                               HEJSAN !

DEN HÄR PAJEN SLOG BRA NÄR JAG GJORDE DEN FÖRR OM ÅREN !
SÅ DÄRFÖR SKA JAG GÖRA DEN IDAG .

VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

2  1/ 4  dl vetemjöl

75 g smör / margarin

100 g mandelmassa

ca  1 msk kallt vatten

FYLLNING :

250 g mörk blockchoklad

30 g smör

3 äggulor

3 äggvitor

2 tsk pulverkaffe

GARNERING :  2  dl vispgrädde +  2 Dajm ca 56 g

UGN  : 200 grader 

SÅ HÄR GÖR DU :

RIV  mandelmassan  och  smula  samman  den  med 

matfett och vetemjöl .

Tillsätt vatten och  arbeta  raskt  ihop  det  till  en  deg .

TRYCK  ut  degen i  en  pajform,  ca  24 cm i diameter .

Ställ  formen  att  vila  kallt  ca  30  minuter .

GRÄDDA  pajen  mitt  i  ugnen  ca  15 - 20 minuter.

Låt  pajskalet  kallna .

DELA  chokladen  i mindre  bitar .

Lägg  dem  i  en  skål  tillsammans  med  matfettet  .

Ställ  skålen  över  en  kastrull  med  kokande  vatten .

Låt  chokladen  smälta .

TA  bort  skålen  och  vispa  ner  äggulorna  en  i  taget .

Rör  ner  kaffepulvret .

Vispa  äggvitorna  till  hårt  skum  och  vänd  ner  dem 

försiktigt  i  smeten .

HÄLL  chokladsmeten  i  pajskalet  och  ställ  pajen  kallt.

VISPA  grädden .  Krossa  Daimen . 

Toppa  pajen  med  grädde  och  strö  över  D - kross .


LYCKA  TILL !

(det doftar ljuvligt - så nu var den  klar !)




lördag 30 oktober 2021

MIN GODA KORVLÅDA MED MYCKET GOTT , (och lite till ), 4 PORT.

 


                                       HEJSAN  !

Den  här  lådan  är  enkel  och  lätt  att  göra

och  30  minuter  i  ugnen .


SÅ HÄR GÖR DU :

VARVA  4 portioner  kokt  pasta  med  

250 g falukorv,  1  tärnad  röd  paprika  

och 10  cm  finhackad  purjolök i  en 

smord  form .

VISPA  ihop  3  ägg ,  3 dl  mjölk  (eller 2 dl  mjölk och 1 dl  vispgrädde) 

och  2  dl  riven  ost .  HÄLL  blandningen  över och  grädda i  200 graders

ugnsvärme  i  30  minuter  i mitten  i ugnen .

SERVERA  med  strimlad  kinakål  blandad  med  krossad  ananas.


SMAKLIG  MÅLTID  och LYCKA TILL !



fredag 29 oktober 2021

SMÖGENSOPPA , 4 PORT .

  

              

                                  HEJSAN  !

VARSÅGODA  !

HÄR ÄR RECEPTET :

300 g  torsk -file

600 g  räkor  med  skal

5  schalottenlökar

1  burk  hela  tomater

7  dl  fiskbuljong

1 1/2  dl  torrt   vitt  vin eller citronsaft

2  dl  kräm fraiche

1/2  tsk  timjan

hackad  dill


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR  torsken i  mindre  bitar  och  skala  räkorna .

Skala  lökarna  och  skär  dem  i  klyftor,  fräs  dem 

i  en  kastrull .

TILLSÄTT  tomater  med  spad,  fiskbuljong,  vin 

och  timjan .

Låt  allt  puttra  på  svag  värme  ca  15  minuter  och

smaka  av .

Lägg  i  räkorna  och  låt  allt  bli  varmt  men  inte koka,

strö  över  dill .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




MIN SVAMPSOPPA MED BACONTOPP , 4 PORTIONER .

 


                                                  HEJSAN  !


DET HÄR ÄR EN JÄTTEGOD  SOPPA  PÅ EGENHÄNDIGT 

 PLOCKADE  CHAMPINJONER .  RIKTIGT  SMARRIG  !


HÄR ÄR RECEPTET  :

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

300 g  färska champinjoner

1 msk vetemjöl

10 dl vatten 

2 hönsbuljongtärningar 

2 1/2  dl  matlagningsgrädde

1 msk  kinesisk soja 

salt och peppar

1 paket tärnad bacon 


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA  och  finhacka  lök  och  vitlök .

Ansa  och  skiva  svampen .

Fräs  lök  och  svamp  i  lite  matfett 

några  minuter  i  en  kastrull .

STRÖ  över  mjölet  och  rör  om .

Späd  med  vatten  och  matlagningsgrädde.

Tillsätt buljongtärningar  och  soja .

Låt  soppan  koka  på  svag  värme  ca 15 minuter.

Rör  då  och  då  i  soppan .

Smaka  av  med  salt  och  peppar .

KNAPER - Stek  baconet  och  låt  det  rinna  av  

på  hushållspapper .

Toppa  soppan  med  bacon  och  solrosskott .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA  TILL !

FÄRGRIK KASSLERGRYTA , 4 PORTIONER

 


                                                   HEJSAN !

Det här är inte dumt , så himla gott 

med både gul lök,morötter , röd paprika ,broccoli...

och lite till ... .

HÄR ÄR RECEPTET :

600 g benfri kassler

2 gula lökar

3 morötter

1 röd paprika

150 g broccoli buketter

1 squash

3 dl vatten

1 hönsbuljongtärning

1 dl  kräm fraiche

1/3 tub  riven pepparrot  ca 90 g

ca  10 rädisor

ärtskott


SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR köttet i tärningar  och bryn dem  lätt i lite matfett.

Lägg över  dem  i  en  gryta .

SKALA  och skär  löken i klyftor .

Skala och skär morötterna i slantar .  

Kärna  ur  och  strimla  paprikan .

Ansa  och  skär  squashen  i  tärningar .

FRÄS  lök  och  morötter i  lite  matfett tills 

löken  är  mjuk  och  glansig .  Lägg  det  över i grytan .

TILLSÄTT  vatten,  buljongtärning  och  kräm fraiche.

Låt grytan  puttra  under  lock ca  10  minuter .

TILLSÄTT  paprika ,  squash  och  broccoli .

Låt  grytan koka i  ytterligare  ca  5  minuter  på svag värme .

ANSA  och  skiva  rädisorna .

Smaka av  grytan  med  riven  pepparrot,  lägg ner  rädisorna 

och  låt  dem  bli  varma  .

STRÖ över  ärtskott .


SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA TILL !


torsdag 28 oktober 2021

MIN ELEGANTA LAX MED SPÄNNANDE MIX, 4 PORTIONER.

 


                                    HEJSAN !

Smaka  på det här !   mm.. !

HÄR ÄR RECEPTET :

4 skivor lax - File' ca 500 g

1 msk olivolja

salt, chilipeppar

1 röd grapefrukt 

1 avokado

2 msk olivolja 

UGN  200 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG  laxen i en form, pensla med olivolja 

och krydda med salt och aningen chilipeppar.

Ställ in formen i ugnen ca 10 - 15 minuter .

SKALA  grapefrukten, skär bort det vita och

skär sedan ut skinnfria klyftor.  Lägg dem i en skål .

Pressa saften ur resten av frukten (använd händerna !)

SKALA och dela avokadon, skär den i skivor och lägg

ner dem i grapefruktskålen .  Rör ner 2 msk olivolja .

TA  laxen ur ugnen, servera med grapefrukt och 

avokado-mix , couscous och sallad  .

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !



GRATINERAD ZUCCHINI , 4 PERSONER .

 


                                              HEJSAN  !

Vad säges om detta !

Serveras  som självständig rätt eller som tillbehör  till kötträtter .

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :

3 - 4 röda och gula lökar 

400 g zucchini (ca 4 st)

3 - 4  tomater

2 msk smör /margarin

1 tsk salt

1 1 /2  dl riven ost ( gärna västerbottenost )


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR  lök och zucchini  i  skivor .

Skär tomaterna i klyftor .

Fräs lök och  zucchini  ca 5 min i matfettet .

Tillsätt  tomaterna .

HÄLL  blandningen på  ett smort ugnssäkert fat .

Strö  över  osten .

GRATINERA i ugnen vid  200 grader  ca 20 minuter,

tills  osten är  gyllenbrun .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !