torsdag 4 november 2021

MINA LÄCKRA RUTOR MED NÖTTER , 20 st .


                                               

                                              HEJSAN  !

LÄTTBAKAD  och  fin  liten  godis - kaka  som  passar  lika  bra  på  kaffebordet 

med  sju  sorters  kakor  som  till  det  lilla  söta  efter  middagen .

HÄR ÄR RECEPTET :

125 g smör / margarin

3 dl vetemjöl

1/2 dl grahamsmjöl

1 /2  tsk bakpulver

2  msk  strösocker

FYLLNING :

1 /2 dl russin

100 g smör

1 1/4 dl strösocker

2 1/2  msk vetemjöl

2 1/2  msk mjölk

175 g nötter

UGN :  200 GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT smöret och låt det svalna något .

BLANDA  mjöl,  bakpulver och socker och blanda med smöret .

Arbeta snabbt ihop till en deg .

TRYCK  ut  degen  i  en  avlång  form, ca 35 x 10 cm , helst med

avtagbar kant.   Låt degen vila svalt .

FYLLNING :

BLANDA  alla ingredienserna  utom nötterna i en kastrull. 

Värm tills  smöret  smält och allt blandat sig .

GRÄDDA  mitt i ugnen  i  30 - 35  minuter.

Låt kakan svalna i formen innan  den  lossas och  skärs  i  bitar .

LYCKA TILL !



   




måndag 1 november 2021

KANTARELLPAJ , med lite annat smått å gott ) TILL 4 PERSONER .

 


                                              HEJSAN  !

MARINERADE  soltorkade  tomater  gör denna  

kantarellpaj  extra  smakrik ,  mm...himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl vetemjöl

125 g smör /margarin

3 msk vatten 

FYLLNING :

400 g  kantareller

1 gul lök

1 /2  squash (350 g)

1 msk + 1 msk smör

1 dl marinerade soltorkade tomater

4 ägg

2 dl mjölk

2 dl vispgrädde

1 1/2  tsk  salt

1 kryddmått  svartpeppar

100 g  prästost , riven 

GARNERING :  färsk timjan

SÅ HÄR GÖR DU :

HACKA  ihop  mjöl  och  smör  i en  matberedare .

Tillsätt  vattnet och  blanda  snabbt  ihop  till  en  deg .

Tryck ut den  i  4  portionsformar , ca  12 cm i  diameter ,

eller  i en rund  form med  löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Nagga  med  en  gaffel .  Ställ  formarna  i  kylen  ca  30  minuter .

SÄTT  ugnen på 200 grader .  GRÄDDA  pajskalen mitt i ugnen 

ca  10  minuter .

FYLLNING :  Ansa kantarellerna  och  halvera  de  största .

Skala  och  hacka  löken .   Skär  squashen  i  bitar .

STEK  svamp  och  lök  i  1  msk  smör  i  en  stekpanna 

tills  vätskan  kokat  bort .

Ta  upp det  och  stek  sedan  squashen  i 1 msk  smör  2 - 3 min.

Hacka  tomaterna .  Lägg  svamp,  lök, squash  och tomater i

pajskalen .

VISPA  upp ägg,  mjölk,  grädde,  salt  och  peppar .

Häll  äggstanningen  över  grönsakerna  och  strö på  osten .

GRÄDDA  mitt  i  ugnen  ca  25  minuter .

GARNERA  pajerna  med  timjan  och  servera .


VARSÅGODA  och  LYCKA  TILL !

TIPS !

 

TIPS !

                                    HEJSAN ! 

FRUKOST ,  HALLON  MED  KESO OCH MUSLI .

1 dl osötad bas-musli

1 - 2  dl  lättmjölk (eller lättyoghurt)

2  msk  hallon

2  msk  keso

1 tsk kallpressad  linfröolja 

VARSÅGODA  .

                                 TACK !


söndag 31 oktober 2021

MIN GODA CHOKLADPAJ MED MANDELBOTTEN , 8 port .

 

                               HEJSAN !

DEN HÄR PAJEN SLOG BRA NÄR JAG GJORDE DEN FÖRR OM ÅREN !
SÅ DÄRFÖR SKA JAG GÖRA DEN IDAG .

VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

2  1/ 4  dl vetemjöl

75 g smör / margarin

100 g mandelmassa

ca  1 msk kallt vatten

FYLLNING :

250 g mörk blockchoklad

30 g smör

3 äggulor

3 äggvitor

2 tsk pulverkaffe

GARNERING :  2  dl vispgrädde +  2 Dajm ca 56 g

UGN  : 200 grader 

SÅ HÄR GÖR DU :

RIV  mandelmassan  och  smula  samman  den  med 

matfett och vetemjöl .

Tillsätt vatten och  arbeta  raskt  ihop  det  till  en  deg .

TRYCK  ut  degen i  en  pajform,  ca  24 cm i diameter .

Ställ  formen  att  vila  kallt  ca  30  minuter .

GRÄDDA  pajen  mitt  i  ugnen  ca  15 - 20 minuter.

Låt  pajskalet  kallna .

DELA  chokladen  i mindre  bitar .

Lägg  dem  i  en  skål  tillsammans  med  matfettet  .

Ställ  skålen  över  en  kastrull  med  kokande  vatten .

Låt  chokladen  smälta .

TA  bort  skålen  och  vispa  ner  äggulorna  en  i  taget .

Rör  ner  kaffepulvret .

Vispa  äggvitorna  till  hårt  skum  och  vänd  ner  dem 

försiktigt  i  smeten .

HÄLL  chokladsmeten  i  pajskalet  och  ställ  pajen  kallt.

VISPA  grädden .  Krossa  Daimen . 

Toppa  pajen  med  grädde  och  strö  över  D - kross .


LYCKA  TILL !

(det doftar ljuvligt - så nu var den  klar !)




lördag 30 oktober 2021

MIN GODA KORVLÅDA MED MYCKET GOTT , (och lite till ), 4 PORT.

 


                                       HEJSAN  !

Den  här  lådan  är  enkel  och  lätt  att  göra

och  30  minuter  i  ugnen .


SÅ HÄR GÖR DU :

VARVA  4 portioner  kokt  pasta  med  

250 g falukorv,  1  tärnad  röd  paprika  

och 10  cm  finhackad  purjolök i  en 

smord  form .

VISPA  ihop  3  ägg ,  3 dl  mjölk  (eller 2 dl  mjölk och 1 dl  vispgrädde) 

och  2  dl  riven  ost .  HÄLL  blandningen  över och  grädda i  200 graders

ugnsvärme  i  30  minuter  i mitten  i ugnen .

SERVERA  med  strimlad  kinakål  blandad  med  krossad  ananas.


SMAKLIG  MÅLTID  och LYCKA TILL !



fredag 29 oktober 2021

SMÖGENSOPPA , 4 PORT .

  

              

                                  HEJSAN  !

VARSÅGODA  !

HÄR ÄR RECEPTET :

300 g  torsk -file

600 g  räkor  med  skal

5  schalottenlökar

1  burk  hela  tomater

7  dl  fiskbuljong

1 1/2  dl  torrt   vitt  vin eller citronsaft

2  dl  kräm fraiche

1/2  tsk  timjan

hackad  dill


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR  torsken i  mindre  bitar  och  skala  räkorna .

Skala  lökarna  och  skär  dem  i  klyftor,  fräs  dem 

i  en  kastrull .

TILLSÄTT  tomater  med  spad,  fiskbuljong,  vin 

och  timjan .

Låt  allt  puttra  på  svag  värme  ca  15  minuter  och

smaka  av .

Lägg  i  räkorna  och  låt  allt  bli  varmt  men  inte koka,

strö  över  dill .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




MIN SVAMPSOPPA MED BACONTOPP , 4 PORTIONER .

 


                                                  HEJSAN  !


DET HÄR ÄR EN JÄTTEGOD  SOPPA  PÅ EGENHÄNDIGT 

 PLOCKADE  CHAMPINJONER .  RIKTIGT  SMARRIG  !


HÄR ÄR RECEPTET  :

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

300 g  färska champinjoner

1 msk vetemjöl

10 dl vatten 

2 hönsbuljongtärningar 

2 1/2  dl  matlagningsgrädde

1 msk  kinesisk soja 

salt och peppar

1 paket tärnad bacon 


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA  och  finhacka  lök  och  vitlök .

Ansa  och  skiva  svampen .

Fräs  lök  och  svamp  i  lite  matfett 

några  minuter  i  en  kastrull .

STRÖ  över  mjölet  och  rör  om .

Späd  med  vatten  och  matlagningsgrädde.

Tillsätt buljongtärningar  och  soja .

Låt  soppan  koka  på  svag  värme  ca 15 minuter.

Rör  då  och  då  i  soppan .

Smaka  av  med  salt  och  peppar .

KNAPER - Stek  baconet  och  låt  det  rinna  av  

på  hushållspapper .

Toppa  soppan  med  bacon  och  solrosskott .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA  TILL !