torsdag 18 november 2021

I VÄNTAN PÅ FÖRSTA ADVENT .... , 30 ST .

 


                               HEJSAN !

PEPPARKAKSDRÖMMAR , kallar vi dem  i väntan på  FÖRSTA  ADVENT !

En liten småkaka ,  som fullkomligt  smälter i munnen .


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g rumsvarmt smör / margarin

3 dl strösocker

2 tsk mald kanel

1 tsk mald kryddnejlika

1 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 dl rapsolja

1 tsk hjorthornssalt

4 dl vetemjöl


SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 150 grader .

Rör ihop smör och strösocker .

TILLSÄTT  alla kryddor  och ringla ner oljan 

under  omrörning .

Blanda  hjorthornssaltet med vetemjölet  och 

rör ner det i smeten .

RULLA  ca 30 bollar och lägg dem på plåt 

med  bakplåtspapper .

GRÄDDA kakorna mitt i ugnen i ca 20 min.

Låt dem  svalna på plåten .


LYCKA TILL !

LASAGNE MED SQUASH , 3 PORT .

 


                                               HEJSAN  !


DET  här  var  längesen , men  så  himla  gott !

VARSÅGODA 

HÄR  ÄR  RECEPTET :

500 g nötfärs

1 gul lök

1 msk smör / margarin

1 burk  hela  tomater

2 tsk timjan

salt , peppar

2 squash 

1 1/2 dl grädde 

3 3 /4 dl riven ost (150 g)

1 knivsudd  riven muskotnöt 

150 g  bacon


SÅ HÄR GÖR DU :

FRÄS  färs och  hackad  lök  i  halva  mängden smör .

Tillsätt  hela  burktomater  och  timjan .

Koka ihop såsen  10  min,  smaka  av  med  salt  och  peppar.

SKÄR  squashen  i  tunna  skivor  på  längden,  stek dem på 

bägge sidor i resterande  smör .

VÄRM  grädden,  rör  i  osten ;  smaka av med muskot , 

 salt och peppar .

SMÖRJ  en  ugnsfast  form .

Varva  squashskivor , färs - sås  och  ostsås .

Börja och  avsluta  med  squash .

Toppa med  bacon .  Stek  i 200  grader ,  35  minuter.

SERVERA  med  en  tomatsallad  och några klippta gröna små blad .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !






onsdag 17 november 2021

TIPS ! FRUKTSALLAD med HONUNGSGRÄDDE , 4 pers.

 


                      HEJSAN !

                                     SUPERGOTT !

GÖR  en  fräsch  fruktsallad  med t ex   apelsiner,  kiwi,  fikon,

nektariner  och  hallon . VISPA  vispgrädde och  blanda  med

flytande  honung  t ex  Akacia honung .

SERVERA  frukten  i  små  skålar  och  toppa  med  honungsgrädden .

TACK !


BROCCOLIPASTA MED SKINKA , 4 PERS:

 


                                                      HEJSAN  !

Middag  på  momangen  !

Det  här  var  gott  !    Snabbt  gick  det  också !


HÄR ÄR RECEPTET :

280  g  pasta,  t ex  tagliatelle 

250  g  broccolibuketter

250  g  rökt  skinka

2 1/2  dl  LAGA  -LÄTT 

2 - 3  msk  skånsk  senap

6 dl  grovt  strimlad  sallad

2  dl  gratäng-ost ,  riven 


SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA  pastan  och  lägg i  broccolin  när  det

återstår  3  minuter  av  koktiden .

Lyft  upp  broccolin  och  häll  av  vattnet  från  pastan .

STRIMLA  skinkan .

Koka  upp  gräddmjölk och  senap  i  en  kastrull .

BLANDA  ner  skinka, broccoli och  sallad  i  såsen .

Låt  koka  någon  minut .

TOPPA  med  riven  ost .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA  TILL !


LIME- BAKAD TORSK I SAFFRANSSÅS , 4 PERS.

 


                                       HEJSAN  !

Elegant  och  lättlagat !

Bjud  på  LIME - BAKAD  torsk  med  smakrik  och  vackert  gul  saffranssås .

Ingen  kommer  att  ana  att  DU  snott  ihop  rätten på  bara 30 minuter.


HÄR ÄR RECEPTET :
500 g räkor med skal

600 g  torskfile'

salt  och  peppar

1 lime

3  msk  smör

1 vitlöksklyfta

SAFFRANSSÅS :

1 dl torrt  vitt vin

1 dl vatten

1 fiskbuljongtärning

1 kuvert saffran , 0,5 g

2 dl  kräm fraiche

1 /2 kryddmått  cayennepeppar

SERVERING :
potatismos  och  grön  sparris 

GARNERING :   röd chili.

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen på 150  grader  och  smörj  en  ugnsfast  form .

Skala  räkorna  och  lägg  åt  sidan .

OM  file'erna  är  stora ,  dela  dem .  Salta  och  peppra  runt  om .

Vik  ihop  fisken  till  ett  lagom  stort  portionspaket  och  lägg i formen .

TVÄTTA  limen  och  riv  skalet .  Smält  smöret  i  en  kastrull .

Pressa  vitlök  och  blanda  tillsammans  med  limeskalet .

Häll  blandningen  över  fisken .  BAKA i 12 - 15  min.  mitt i ugnen .

SAFFRANSSÅS :
VISPA  ihop  vin,  vatten,  smulad buljong,  saffran  och kräm fraiche

i  en  kastrull .   KOKA  upp  och  sjud  sedan  i  5 - 7 minuter .

Smaka  av  med  cayennepeppar .

SERVERA  fisken  med  saffranssåsen  och  med  räkorna  på  toppen.

Potatismos  och  ångad  grön  sparris är  också  gott  att ha  till .

GARNERA  gärna  med  tunt  skivad  röd  chili .

TIPS  !

I stället för sparris kan DU ha små gröna ärter

eller  lättkokta  haricots  verts  som tillbehör .)


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !




tisdag 16 november 2021

SAFFRANSPASTA MED CITRONGRÖNT , 4 PORT.

  


                                            HEJSAN !

HÄRLIGT GYLLENGUL  med  inslag  av  grönt och  svart  -

en pastarätt  som är en  fröjd  för  både öga och  gom .


HÄR ÄR RECEPTET :

7 dl kokt pasta , -spiraler  eller  skruvar 

1 paket saffran  0,5 g,

1 stor citron

2 dl gräslök

2 dl persiljeblad

2 dl  basilikablad

1 1/2 - 2 dl  riven färsk parmesanost

1 dl olivolja

1 tsk salt ,  nymalen svartpeppar

10 - 12 svarta urkärnade oliver

1 - 2  dl solrosfrön 


SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  pastan  enligt anvisning på paketet .

Häll av  vattnet  men  spara  det .

Rör ut  ca  1  dl  kokspad  med  saffran .

Blanda  ner  det  i  pastan  och  rör  om  så  att  pastan 

får  en  jämn  guldgul  färg .  Låt  pastan  kallna .

TVÄTTA  citronen  i  varmt  vatten .

Riv  skalet, se  till  att  bara  det  gula  kommer   med.

Pressa  ur  saften .

KÖR  gräslök, persilja ,  och basilika till pure i matberedare

eller stav- mixa det  kryddgröna .

Tillsätt  citronskal och ost.  HÄLL  mer oljan i en fin stråle.

Krydda med  salt  och  peppar.  

Späd  med  lite  av kokspadet från pastan .

PRECIS  innan  saffranspastan  ska  serveras  blandas den med såsen , 

tillsätt  även oliver .

Smaksätt med  pressad  citron.

SERVERA  saffranspastan  överströdd  med  solrosfrön .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !

TIPS !

 

TIPS !

                                                 HEJSAN  !

Av italienska kockar har jag lärt mig att  GENAST  blanda den nykokta pastan 

med  tillbehören .  DET   SMAKAR  TIO GÅNGER GODARE   

än  om man  serverar pasta och sås var för sig och blandar på tallriken .

Sagt och gjort  !   Jag blandar direkt i kastrullen , när jag hällt av vattnet .

 SPOLA  INTE  MED KALLT VATTEN !  -  Ingen spänst kvar !

TACK !