tisdag 30 november 2021

ENKEL FISKGRATÄNG I FORM , 4 PERSONER .



                            HEJSAN  !

SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG 500 g  torskfile'  i en smord form .

Krydda med salt och citronpeppar .

Sätt in i 200 grader ca 15 minuter .

RÖR ihop 2 påsar pulver Hollandaiesås 

enligt förpackningen , värm den och blanda 

i 2 msk  finhackad  dill .

HÄLL såsen över fisken  och  gratinera ytterligare 5 min.

SERVERA med pressad potatis .


LYCKA TILL !



PASTAGRATÄNG MED VÄSTERBOTTENOST , 4 PERS.

 

                                   HEJSAN !

Detta är en   gratäng  med smak av sidfläsk och Västerbottenost .  mm... himla gott  !

HÄR ÄR RECEPTET :

250  g  gnocchi ( pasta - inte potatis)

1 stor purjolök

2 vitlöksklyftor

200 g  rökt  sidfläsk, tärnat

smör  / margarin  till  stekning

1 dl kycklingbuljong

1 dl vitt vin

175 g frysta gröna ärter

250 g  PHILADELPHIAOST 

2 dl mjölk  (3 &)

50 g västerbottenost, riven


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 225 grader .

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen .

Låt rinna av i durkslag  .

ANSA och  skiva purjolök .  SKALA och hacka vitlök .

STEK  sidfläsket knaprigt i smör .

Tillsätt purjo och vitlök och fortsätt steka 5 min .

TILLSÄTT buljong  och  vin .

Låt koka 10 minuter ,  tills vätskan nästan kokat in .

Rör ner ärterna och koka ytterligare 1 minut .

BLANDA  i en stor bunke ihop pasta och purjo-röra 

och rör ner Piladelphiaosten .

Lägg  allt  i  en  smord  ugnsform .

Häll mjölken  ner längs kanten på formen  och

strö över Västerbottenost .

GRATINERA i ugnen ca 20 minuter .


LYCKA TILL !



MORMOR ELLAS VANILJHORN , 50 ST .

 

                           HEJSAN !

Genom hela min uppväxt gjorde min mamma  dessa

jättegoda  VANILJHORN ,  mamma älskade dem  verkligen !


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör/margarin

4 1/2  dl vetemjöl

2 msk  vaniljsocker

UGN : 175 GRADER .

GARNERING :  3 msk strösocker


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA snabbt samman  alla ingredienser  till  degen .

Låt  den  vila  någon  timme i kylskåpet .

DELA  degen i 50 bitar som rullas till avsmalnande horn 

och läggs på smord plåt ,(bakpappersklädd ).

GRÄDDA kakorna  i  ca  12 minuter .

DOPPA de  heta  kakorna  i strösocker.

GOD -JUL !

måndag 29 november 2021

UNDERBARA MATBRÖD ! 20 ST.

 

HEJSAN  !


GRAHAMS-RUTOR  MED KESELLA !

Kesella ger en smidig deg och saftiga bröd-rutor .

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

5 dl fingervarmt vatten

25 g smör/margarin

1 1/2 tsk salt

2 msk flytande honung

250 g kesella 10 %

 3 - 5 dl grahamsmjöl

ca 12 - 13  dl  vetemjöl special

GARNERING :  pudrat  mjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA ner jästen i en degbunke.

Värm vattnet i en kastrull till fingervarmt , ca  27 grader.

Häll lite degspad  över jästen och rör så att jästen löses upp .

TILLSÄTT  resterande mängd  degspad, smör, salt, honung,

kesella, grahamsmjöl och det mesta av vetemjöl special.

ARBETA degen smidig , gärna med maskin.

Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lätt .

Platta ut på en bakplåtspappersklädd plåt.

SKÄR plattan i rutor med degskrapa eller oljad kniv .

Låt degen jäsa 20 minuter.   SÄTT ugnen på 225 grader .

GRÄDDA i ugnens mitt 5 - 7 minuter .

GOD  - JUL !




kesella ,grahamsmjöl och det mesta av vetemjöl special .



JULGRANS - BULLE , 24 BULLAR

 

                                     HEJSAN  !

Kanske är det lite tidigt att lägga ut detta recept på denna JULGRANS --BULLE nu ?

Men det är så mycket annat som ska göras innan JUL ,  så det kan vara bra att ha receptet 

ifall Du ska göra JULGRANS - BULLEN .

*HÄR ÄR RECEPTET :

*50 g jäst,  200 g smör,  5 dl mjölk,  2 kuvert saffran eller (1 kuvert  saffran + 1 tsk kardemumma)

(Du får den gula färgen, men inte så tydlig smak av saffran,  - utan kardemumma ) mm... ! 

* 2 dl strösocker, 1/2 tsk salt, 1 1/2  liter vetemjöl

DEKORERA  med uppvispat ägg + pärlsocker .

SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA jästen i en bunke , Smält smöret / margarinet ,  häll i mjölken och låt det bli fingervarmt ,

37 grader .

Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den har löst sig. Häll i resten av mjölken.

TILLSÄTT *stött saffran , socker, salt. *Stöt saffranet i en kopp /mortel + 1 sockerbit 

eller 1 tsk strösocker, tillsätt 2 msk mjölk, + 1 msk vatten att skölja ur morteln med .

Blanda i nästan allt mjölet  (+eventuellt kardemumma),  arbeta degen smidig .  JÄS 30 min.

När degen är färdigjäst ta upp den på mjölat bakbord ,  dela den i 2 delar .

Baka ut till 1 JULGRAN och lussekatter  eller 2 julgranar .

UTBAKNING AV JULGRAN :

LÄGG små runda bullar som en triangel . Börja med 1 bulle, sedan 2 bullar , 3, 4, 5 och

avsluta med 7 bullar .  Samt 2 avlånga bullar som skaft .

JÄS 30 min.  Ta upp degen , knåda lite grann och börja utbakningen .

Ta fram en plåt med bakplåtspapper, börja och lägg en liten bulle på kortsidan

bygg på neråt så DU får en triangel med sist 7 bullar.  Jäs den ut-bakade Granen i 40 min.

Pensla Granen med uppvispat ägg  och strö på pärlsocker .

GRÄDDA  granen i 200 grader 20 - 25 minuter .

(gör Du lussekatter ;pensla med ägg , strö på russin,Grädda i 250 grader i 6 - 8 min.)


När  Granen har svalnat /kallnat och Du ska servera den 

sätt små födelsedags ljus;  1 ljus i varje bulle ,  tänd ljusen 

och ställ ljus-Granen på kaffebordet . Beskåda skådespelet !

OBS ! INGEN I SÄLLSKAPET FÅR TA EN BULLE INNAN GRANEN 

ÄR SLÄKT AV NÅGON VUXEN.  (INGA BARN FÅR BLÅSA UT )


ALL LYCKA TILL !  och  GOD JUL !





lördag 27 november 2021

UGNSBAKAD TORSK MED BACON & GRÖNKÅL , 4 PERS.

 


                                     HEJSAN  !

Det här är gott kan Ni tro !

Till den här rätten serverade jag ,  läckert mos av mandelpotatis .

Varsågoda ;  

HÄR ÄR RECEPTET :

4 bitar torsk ,  gärna ryggfile'

1 paket bacon , 140 g

10 cm purjolök

50 g grönkål

1 vitlöksklyfta

1 dl riven parmesanost 

1 dl vitt vin -eller vatten

1 1 /2 dl vispgrädde

salt och pepparmix

MANDELPOTATISMOS 

1 kg mandelpotatis

50 g smör / margarin

1 1 / 2 dl mjölk

2 nypor salt och peppar

SÅ HÄR GÖR DU :

SÅTT ugnen på 200 grader .

Skiva baconet i bitar, hacka purjolöken,

kålen  och vitlöksklyftan .

STEK  baconet knaprigt i en het stekpanna, 

när det börjar bli klart, tillsätt purjolöken ,

kålen och vitlöken .

Fräs det ett par minuter till .

Vänd ner osten  och smaka av med salt och peppar.

LÄGG torsken i en ugnssäker form .

Salta och peppra runt om och fördela bacon-röran 

uppe på torskbitarna .

Häll på vinet /vattnet och grädden i formen .

Baka i mitten av ugnen i 18 - 20 minuter .

Ta ut , garnera gärna med finhackad grönkål

och servera direkt .

MANDELPOTATISMOS :  SKALA  potatisen 

och lägg i en kastrull, fyll på med vatten och salta väl .

Koka på medelvärme tills potatisen är mjuk, ca 15 min.

Häll av vattnet och låt potatisen ånga av .

Smält smöret och häll i mjölken så att allt blir en ljummen

vätska .  MOSA potatisen med en hand - visp och rör ner vätskan.

SMAKA av med salt och vitpeppar .

SERVERA  till den ugnsbakade torsken .


SMAKLIG MÅLTID 

och

TREVLIG  ADVENT !




TIPS !

 

TIPS !

Smaksätt färskosten själv,  rör ihop  200 g färskost 

med  2 msk  mango chutney och  1 tsk gul curry .

mm..så himla gott !         

TACK !