söndag 23 januari 2022

PASTA GRATÄNG - 4 PERS.

 


                                                     HEJSAN  !


En pastagratäng av makaroner, köttfärs- sås och läcker ostsås 

mättar både små och STORA  magar ...

Himla go' !


DET HÄR BEHÖVER DU :

400 g spiralmakaroner

300 g nötfärs eller blandfärs

1 /2 finhackad gul lök

200 g  skivade  champinjoner (frivilligt)

1 / 2 buljongtärning 

4 pressade vitlöksklyftor

3 msk tomat-pure'

2 msk kinesisk soja 

3 dl vatten

salt å peppar

OSTSÅS :

25 g smör/margarin

30 g vetemjöl

4 dl mjölk

1 dl grädde

50 g smakrik ost, typ Greve eller....

GARNERING :

hackad persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA pastan,  med tuggmotstånd kvar 

och spola hastigt av med kallt vatten .

SÄTT ugnen på 250 grader .

Bryn färsen i het stekpanna så att den får fin färg .

TILLSÄTT resten av ingredienserna och låt 

alltsammans koka ihop så endast en liten mängd 

vätska återstår .

Smaka av med salt och peppar .

OSTSÅS :

SMÄLT smöret i en kastrull med tjock botten .

RÖR ner vetemjölet och tillsätt mjölken och grädden.

LÅT koka upp, blanda i Greve osten + eventuellt lite

(parmesanost ca 1/2 dl  =om Du har en annan ost med inte så mycket smak )

Smaka av med salt och peppar .

LÄGG köttfärsen i botten på en ugnsfast form .

Lägg pastan över och häll ostsåsen över .

GRATINERA :

i 250 grader tills pastan fått en fin färg , ca 10 minuter .

Garnera med lite hackad persilja .


SMAKLIG MÅLTID !





                                                     

lördag 22 januari 2022

RANDIGA BAGATELLER , 32 ST.

 

                                           HEJSAN !

Hemma hos farmor gjorde vi dessa lätta goda kakor .

Det var farfar som döpte kakorna , för att de var randiga .                     !

Med mandel och potatismjöl blir resultatet 

lätta, spröda kakor som passar på de flesta

kaffebord .

Riktigt goa !


DET HÄR BEHÖVER DU :

25 g sötmandel

100 g smör/margarin

1 dl strösocker

1 litet ägg

rivet skal av 1/2 apelsin

2 1/2 - 3 dl potatismjöl

UGN : 200 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÅLLA och skala mandeln .

Mal den i mandelkvarn .

RÖR smör och socker vitt och poröst .

Tillsätt ägg och apelsinskal .

Rör ner den malda mandeln och potatismjöl .

DELA degen i 32 lika stora bitar och rulla dem 

till bollar .

Lägg dem på plåt med bakplåtspapper .

Doppa en gaffel i lite potatismjöl och tryck

ett mönster på varje kaka .

GRÄDDA mitt i ugnen 10 - 12 minuter .

himla goa !


LYCKA TILL !


                                    

 


fredag 21 januari 2022

JORDÄRTSKOCKSSOPPA MED BACON , 2 PERSONER.

 


                                                          HEJSAN !

mm...så himla gott !  Gammaldags  soppa , 

 fast  Farmor hade knaperstekt fläsk till ,

Ni kan ju prova vilket som !

VARSÅGODA NI OCKSÅ !


DET HÄR BEHÖVER DU :

300 g jordärtskockor 

125 g potatis,  (mjölig sort)

1/2 gul lök

4 dl vatten 

1/2 dl vitt vin - jag har matlagnings  vitt vin,                              

1 hönsbuljongtärning

1 dl matlagningsgrädde

salt , svartpeppar eller ett stänk pepparmix

1/2 msk pressad citronsaft.


SERVERING :

70 g bacon

1 dl frysta gröna ärter

25 g riven parmesan


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA  och  skär jordärtskockor, potatis och lök i bitar .

Lägg i kastrull och tillsätt vatten , vin, och buljongtärning.

Koka tills allt är mjukt , ca 15 minuter, under lock .

TILLSÄTT  grädden och mixa soppan slät med stavmixer.

Späd eventuellt till önskad konsistens med vatten .

Smaka av med salt, peppar och eventuellt citron.

SERVERING :

STEK baconskivorna knapriga och dela dem sedan i bitar.

Koka ärterna hastigt i saltat vatten, låt rinna av och blanda

med bacon .

Strö parmesan över soppan och toppa med bacon - och ärt - blandning .


SMAKLIG MÅLTID !


torsdag 20 januari 2022

KYCKLINGFÄRS OCH GRÖN SÅS , MED SALVIA , - 4 PORT .

 


                                   HEJSAN !

SALVIA  är  väl  inte  en  örtkrydda jag  har  använt  mig  av 

alltför  ofta, men  nu får det bli ändring  på  det .

Men  i  den  här  rätten  är  det  ett  måste !

Smaka  NI  också !   mm..!


DET HÄR BEHÖVER DU :

250 g kycklingfärs

1 /2 gul lök

1 vitlöksklyfta

350 g zucchini 

1 kruka färsk salvia

1 1 /2 dl grädde

150 g fetaost

1 ekologisk citron 

olivolja

1 /2 tsk salt

nymald svartpeppar  eller pepparmix

rapsolja till stekning 

TILL SERVERING :

spagetti


SÅ HÄR GÖR DU :
BRYN  kycklingfärsen  i  lite  rapsolja .

Salta  och  peppra .

Finhacka  lök  och  vitlök .

Riv  zucchinin  grovt .

Lägg  i  lök,  vitlök  och  zucchini  i  stekpannan 

och  fräs  några  minuter  tills  det  mesta  av  vätskan

från  zucchinin  kokat  bort .

KOKA  spagettin enligt anvisning på förpackningen 

HACKA  salvian grovt .

Spara lite salvia till serveringen .

Häll grädde, salvia och smulad fetaost i stekpannan 

och låt puttra några  minuter .

Smaka av med rivet citronskal och eventuellt mer

salt och peppar .

KOKA spagettin .

SERVERA  såsen med spagetti och strö över hackad 

salvia  och lite rivet citronskal .


SMAKLIG MÅLTID , och LYCKA TILL !



onsdag 19 januari 2022

FARMORS LYXIGA KÖTTBULLAR , - 4 personer.

 


                                                   HEJSAN !


Å,  DU kan tro att dessa köttbullar är riktigt goda !

Är Ni 1 eller 2 personer i hushållet ,  gör den större 

satsen och frys in och ta fram till en annan gång .


DET HÄR BEHÖVER DU :

400 g  blandfärs

2 msk ströbröd

2 tsk salt

1 1/2 dl vatten

1 msk vinbärs - gele'

1/2 tsk rivet apelsinskal

1/2 tsk svartpeppar

1 /4 tsk riven färsk ingefära

1 liten röd lök

SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG gele'n i vattnet och värm tills det har smält.

Låt vattnet kallna .

HÄLL gele'vattnet över ströbrödet och låt det svälla.

SKALA och riv löken .

Rör ner den i ströbröds - blandningen tillsammans med

färs, apelsinskal, salt, svartpeppar och ingefära .

Rör till en jämn smet .

FORMA köttbullar och stek dem i smör gyllenbruna 

runt om .

Slå på vatten och låt allt puttra  en stund .

RED  av skyn med mjöl och lite grädde .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !



LÄCKER RÄK - OCH FISKSOPPA , - 4 PORT. + LUFTIGT HALLONSKUM - efterrätt .

 


                                            HEJSAN  !

SÅ UNDERBART GOD ,  SMAKA DU OCKSÅ !


DET HÄR BEHÖVER DU :

400 g torskfile

250 g oskalade räkor 

1 purjolök

400 g potatis

1 morot

1 msk rapsolja

1 msk mejram

1 liter fiskbuljong -tärning

2 msk hackad dill

2 msk hackad persilja

salt, svartpeppar 


SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR Torskfile'n i bitar, skala räkorna

och skiva purjolöken .

Skala och skär potatis och morot i bitar .

FRÄS potatis och morot i rapsoljan tillsätt

mejram och buljong .

Låt puttra några minuter.

Lägg ner torsk och purjolök och låt det puttra 

ytterligare 4 - 5 minuter .

SMAKSÄTT med dill, persilja, salt och peppar .

SERVERA med ett gott bröd till .


och gärna en efterrätt , typ ;

LUFTIGT HALLONSKUM :

För 1 person vispar DU 3/4 dl vispgrädde till skum.

Blanda ner 1 dl frysta hallon och 1 dl krossade maränger.

Lägg upp i ett glas eller liten skål och garnera med 

hallon och citronmeliss .


SMAKLIG MÅLTID , och  LYCKA TILL !

tisdag 18 januari 2022

HIMMELSK GOD CHOKLADKAKA , - 12 - 14 BITAR .

 


                                          HEJSAN !

mm...!

Lättbakad och supergod är denna mjuka 

kaka med mycket chokladsmak .


DET HÄR BEHÖVER DU :

200 g smör / margarin

rumstempererat ,

2 1/2 dl rörsocker

2 stora ägg

4 1/2 dl vetemjöl

2 msk kakao

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 kryddmått salt

150 g mörka chokladknappar

eller hackad choklad

1 1/2 dl  Nutella eller liknande

nöt choklad-kräm 

GARNERING :

ca 1 dl Nutella eller liknande nöt-choklad-kräm.


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader .

RÖR eller vispa smör och rörsocker poröst .

Tillsätt äggen, ett i taget, under rejäl omrörning.

BLANDA  mjöl, kakao, bakpulver, vanilj, salt 

och choklad.  RÖR ner det i smeten .

VÄRM nutellan lite i mikron eller över vattenbad 

så att den blir tunnare .

BRED ut hälften av smeten i en smord och bröad 

/mjölad form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar

botten .

Ringla över nutellan och täck med resten av smeten .

GRÄDDA i mitten av ugnen 25 - 30 minuter .

Låt svalna .

Värm nutellan så att den blir tunnare .

Bred den över kakan .


BAKA OCH NJUT !