torsdag 24 mars 2022

VÅFFLOR MED FRUKT OCH BÄR ; 6 ST .

 


                                                     HEJSAN !


De  här  våfflorna  gillar  vi  ! .mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

400 g  mandelmjöl

4 ägg

2 tsk  fiberhusk

1/2 tsk  salt

1 tsk bakpulver 

50 g smör/ margarin

1 dl vispgrädde

1/2  dl  mjölk

TILL  SERVERING ;

vispad grädde,  färska  hallon,  clementiner,

eller vad  Du  gillar ,


SÅ HÄR GÖR DU :

HÄLL  mandelmjölet  i  en  skål och

tillsätt  ägg,  fiberhusk ,  salt  och  bakpulver.

Rör  om.

SMÄLT  smöret .   Häll  grädde ,  mjölk  och  

smör  i  mjölet  och  rör  om .

Låt  blandningen  vila  i  15  minuter .

Grädda  våfflorna  på  ett  våffeljärn  med  lite 

smör .

SERVERA  våfflorna  med färska  hallon ,

vispad  grädde  och  eventuellt citrusklyftor .


LYCKA  TILL !




OMELETT MED BACON , TILL 1 PERSON .



                                                       HEJSAN  !


Det  här  blir  Lördag  eller  Söndags  lunch  !

Så  himla  god ,  enkel att göra ,  - jag åt den till lunch idag !

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :

3 skivor  bacon

olja

1 vårlök

1 tomat eller 4 småtomater

2 ägg

salt, peppar

1 msk hackad persilja

30 g  fetaost 

1 paprika 


SÅ HÄR GÖR DU :
STEK  bacon  krispigt  på  hög  värme  i  lite  olja .

Låt  rinna  av  på  hushållspapper .

SKÄR  vårlök  i  fina  ringar  och  fräs  lätt .

Dela  tomaterna  i  tärningar ;  lägg  i  pannan  med  vårlöken.

VISPA  ägg  med  salt ,  peppar  och  persilja .

Häll  smeten  över  vårlök  och  tomat  i pannan .

Smula  fetaost  över  äggsmeten .

GRÄDDA  i  ca  5  minuter  tills  omeletten  stelnar .

Vik  över  den  och  servera  med  paprikaringar  och  bacon .


SMAKLIG MÅLTID !


JORDNÖTSDRÖMMAR , 50 st.

 


                                        HEJSAN !


Får  jag  bjuda  på  en  ny  dröm,  sagolikt 

spröd  och  förföriskt  god !


mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/ margarin

100 g  jordnötssmör

2 dl  strösocker

1 tsk vaniljsocker

1/2 tsk hjorthornssalt 

ca 5 dl vetemjöl

UGN :  150  grader .

SÅ HÄR GÖR DU ;

RÖR  smör , jordnötssmör, socker  och  vaniljsocker 

ljust  och  poröst .

Blanda hjorthornssalt  och  mjöl .

Arbeta  in  detta  i  degen .

DELA  degen  i  två  lika  stora  delar .

Rulla  ut  till  tjocka längder och  dela  varje  längd

i  25  lika  stora  bitar .

Rulla  till  bollar .

Lägg  dem  på  plåt  med  bakplåtspapper och platta

till  dem  lite  grann .

GRÄDDA  mitt  i  ugnen  ca  25 minuter .


LYCKA  TILL !


LASAGNE MED SQUASH , 3 - 4 PORT.

 


                                        HEJSAN  !


Det här var längesen ,  men så himla gott !

VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

500 g  nötfärs

1  gul  lök 

1  msk  smör /margarin 

1  burk  hela  tomater

2  tsk  timjan

salt å peppar

2 squash-er

1 1/2 dl grädde

3 3/4  dl riven ost (150 g)

1 knivsudd riven muskot

150 g bacon


SÅ HÄR GÖR DU :

FRÄS färs och hackad lök i halva mängden smör .

Tillsätt hela burktomater och  timjan .

Koka ihop såsen  10 min,  smaka av med salt och peppar .

SKÄR squashen i tunna skivor på längden ,  stek dem på

bägge sidor i resterande  smör .

VÄRM  grädden ,  rör  i  osten  ;  smaka av med  muskot ,

salt och peppar .

SMÖRJ  en  ugnsfast  form  .

Varva  squashskivor,  färs - sås  och  ostsås .

Börja  och  avsluta  med  squash .

Toppa  med  bacon . 

Stek  i  200  grader ,  35 minuter .

SERVERA  

med  en  tomatsallad ;  1-2 tomater skivade /hackade,                 

+ 1 - 2 vitlökar pressade ,+1/2 -1 cm  riven ingefära ,

 + 1 kläm på akacia honung .

Blanda ihop ,  klart att servera .

mm...! himla gott !


SMAKLIG MÅLTID !


onsdag 23 mars 2022

SPAGETTI MED BLADSPENAT , BACON OCH LÖK, 3 PERSONER.

 


                                                       HEJSAN !


DETTA är en  spagettirätt  med  mycket  grönt i

och  kryddad  med  bacon  och  lök  som  ger  lite  sting .

mm.... himla gott !

Varsågoda !

HÄR ÄR RECEPTET :

250 - 300 g spagetti

2 paket bladspenat a' 250 g

2 - 3 gula lökar

1 paket bacon, 150 g

salt, svartpeppar

muskot

1 dl kaffegrädde


SÅ HÄR GÖR DU :

KLIPP baconskivorna  i  tärningar och stek dem 

med  den  strimlade löken på ganska svag värme 

så att baconfettet smälter ut och löken mjuknar .

SUG  upp så mycket som möjligt med  hushållspapper.

Stek  så att baconet blir något mellan mjuk-stekt 

och  knaperstekt .

TINA och värm spenaten - enklast i mikron och blanda

den sedan med löken och baconet eller ta genvägen och

värm spenaten direkt i stekpannan .

KRYDDA  med svartpeppar och muskot.

Blanda sedan med den kokta spagettin .


Kanske vill någon ha lite "såsigare" spagetti 

 häll  då  på lite kaffegrädde och värm .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


tisdag 22 mars 2022

GURKA OCH KIWI - DRINK , 1, 7 LITER .

 


                                       

                               HEJSAN  !


GRÖNT  ÄR  SKÖNT  - här i form av en skönt fräsch drink

med  gurka, kiwi,  och  mynta .

ca 1, 7 liter .


HÄR ÄR RECEPTET :

4 kiwifrukter

2 gurkor

ca 3 msk strösocker

1 citron pressad saft av

1 kruka mynta , strimlad

2 flaskor mineralvatten  / eller 6 - 7 dl vanligt vatten

is och mynta - kvistar till servering .


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA  kiwin .    SKÄR  kiwi och gurka i bitar .

MIXA  kiwi, gurka, socker, citron och mynta .

Smaka av sötman .  Häll i vattnet .

SERVERA  i karaff  eller  höga  glas  med  mynta -

- kvistar , is och sugrör .


LYCKA TILL !


söndag 20 mars 2022

FRÖ - KNÄCKEBRÖD , 9 ST .

 


                                             HEJSAN !


DET  är  enkelt  att  baka  spröda  kex och  knäckebröd 

och  de  smakar  bättre  än  de  köper i butiken .

VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

100 g sötmandel

100 g  solroskärnor

3  msk  sesamfrö 

4  msk  chiafrön

3  msk  rapsolja

1 uppvispat  ägg

1/2  tsk  flingsalt

UGN  150 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

HACKA  mandeln  fint  i  en  matberedare.

BLANDA  mandeln  med  solroskärnor,

chiafrön,  olja, ägg  och  salt .

Kavla  ut  degen  tunt  mellan  två  bakplåts-

papper,  18 x 18 cm .

Ta bort  det  översta  bakplåtspappret .

SKÄR  knäckebrödet i  fyrkanter ca  6 x 6 cm .

Lägg  bakplåtspappret  på  en  plåt  och  grädda

mitt i  ugnen  i ca  30  minuter .

LÅT  knäckebröden  svalna  på  galler .


TIPS !Gör en god dipp till knäckebröden .

Rör samman en smaksatt färskost med 2 dl

creme fraiche .

Skiva 12 rädisor och tärna 1/2  grön gurka .

Vänd ner grönsakerna i krämen och krydda 

med  salt och pepparmix .

Strö över gräslök .


LYCKA TILL !