söndag 3 juli 2022

JORDGUBB - OCH HALLONFRUTTI , 4 Portioner, (efterrätt) .

 


                               HEJSAN ! 


Ibland får det väl vara lite efterrätt,

mm....så gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 stor burk keso, 500 g

2 askar hallonkesella 

600 g färska jordgubbar 

(1 tsk vaniljsocker om det behövs)


SÅ HÄR GÖR DU :

1) BLANDA keso och kesella i en skål .

Skiva jordgubbarna (spara några till dekoration)

och blanda ner .

2)  FÖRDELA  i 4 glas eller skålar och 

dekorera med en jordgubbe eller två .


LYCKA TILL !                           

   

BIRGITS NYTTIGA FRUKOSTBULLAR , ca 22 ST .

 


                               HEJSAN ! 


BIRGIT var min " parhäst "  på avdelningen , vi arbetade alltid samma pass .

En dag hade Birgit mindre patienter än jag , - ska jag baka frukostbullar eller 

ska jag hjälpa dig ? - Baka tyckte jag , jag klarar mig !

Därav dessa supergoda bullar !


HÄR ÄR RECEPTET :

1) 1 1/2 dl fiberhavregryn 

1/2 dl havrekli

3 1/2 dl vatten

till att koka grynen i 

3 dl vatten 

1/2 dl flytande fett

1 paket jäst  (50 g)

1 tsk salt

1/2 msk stött brödkrydda

10 - 11 dl vetemjöl med fullkorn 

(fullkornsvetemjöl)

UGN :  225 grader 


SÅ HÄR GÖR DU :

1) KOKA  fiberhavregryn och havrekli i 3 1/2 dl vatten till en gröt .  

Låt svalna .

2)  VÄRM  vatten och fett till 37 grader .

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med degspadet .

Tillsätt gröt, salt, brödkrydda och 8 dl av mjölet och arbeta 

till en smidig deg .  Strö över 1 msk av mjölet och låt degen 

jäsa övertäckt i bunken i 35 - 40 minuter .

3)  ARBETA  ihop degen med ytterligare ett par deciliter mjöl

och skrapa ner den på mjölat bakbord .

4)  BAKA ut degen och forma till 20 - 22 släta fina bullar .

Lägg över bullarna på bakpappersklädd plåt och låt jäsa under

bakduk i 30 minuter .

5)  PENSLA bullarna med vatten och strö en nypa gryn på varje.

Bullarna kan frysas .




lördag 2 juli 2022

MINA "SNABBA RYCK ", - HAST BULLAR , (till fikastunden) , ca 12 stycken .

 


                                 HEJSAN !


Här går det undan !

så det är "snabba ryck "  jättegoda !


HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

1/2 dl sötningsmedel ,  strö

eller rörsocker, strö

2 tsk bakpulver

50 g smör / margarin

kylskåpskallt i bitar

1 ägg

1 dl lättfil

1 äpple 

UGN : 225 GRADER


SÅ HÄR GÖR DU :

1) BLANDA de torra ingredienserna och finfördela fettet häri .

Tillsätt ägget och filmjölken och rör om .

2) LÄGG upp 12 veckade pappersformar på en plåt och fördela 

smeten i formarna .

Stick en tunn äppelklyfta i varje bulle och grädda mitt i ugnen 

i 12 - 15 minuter , till lagom färg .


LYCKA TILL !


NATURELL YOGHURT MED MUSLI , 1 sats (flera personer)

 


                             HEJSAN  !


Den här muslin är så god,  mycket att tugga på

och lagom med sötma .

Du har den länge, för det räcker med 1/2 dl till

1 portion .

Jag serverar till mig ,  1 1/2  - 2 dl Turkisk yoghurt och 

1/2 dl av muslin .    mm...!

Efter min morgonrunda tidigt,  hem och göra denna frukost .

mm...! njuter av varje tugga !


HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl naturella  cashewnötter

1 1/2 dl  valnötter

1 msk kanel

1 tsk kardemumma 

2 msk flytande honung

1 dl solrosfrön

1 dl linfrön

1 dl pumpakärnor

1 dl kokosflingor

1 kryddmått salt


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  MIXA nötterna grovt i en matberedare ,

Rosta  nötterna  några  minuter i  en  stekpanna .

Häll på  kanel och ( kardemumma kan Du utesluta ) - om Du inte gillar det ,

och ringla  lite  honung över .

2)   HÄLL  ut  blandningen  på  ett  bakplåtspapper.

Rosta alla  frön i  en  torr  stekpanna och  blanda  med  nöt - blandningen .

Tillsätt kokos  och  salt .

3) LÅT svalna och lägg i en glasburk .

Använd ca 1/2 dl till en portion .

SERVERA  med naturell  yoghurt och hallon,  och  /eller blåbär 

tar Du båda,  1/2 dl vardera .


LYCKA TILL !


fredag 1 juli 2022

STEKT ÄGG MED RÖKT LAX , 1 portion, ( frukost)

 


                                    HEJSAN !

mm...!  Så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

3 skivor  rökt  lax 

1 tsk smör/margarin

2 ägg 

salt

lite isbergssallad och ärtskott


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  LÄGG upp laxskivor på en tallrik.

Hetta  upp  en  stekpanna  med  smör 

och  knäck  äggen .

2)  STRÖ  på  lite  salt  och  låt  steka 

några  minuter .

SERVERA  med  ärtskott  och  sallad .


Smaklig Måltid och Lycka till !



SOMMARENS GODASTE PAJ , 6 PORT, (lunch / buffe'/ middag )

 


                                       HEJSAN  !


Varmrökt,  kallrökt,  kokt  eller lufttorkad - skinka 

är  den  perfekta  sommarmaten  !     

Forma  till  fina  rullar  eller  rosor och  servera till

paj  eller  potatissallad .

En härlig ostpaj med söta tomater och vindruvor 

som bryter fint mot skinkan .

Här använder jag varmrökt skinka .

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

*PAJDEG :
3 dl vetemjöl

75 g smör/margarin

1 dl kesella 

* FYLLNING :

2 dl lätt kräm fraiche

2 ägg

3 dl riven lagrad ost 

1 /2 kruka basilika

10 cocktailtomater

20 kärnfria gröna vindruvor 

150 g varmrökt skinka

3 msk rostade pinjenötter

UGN : 225  grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1) PAJDEG :   Lägg mjöl och matfett i en matberedare .

Kör på högsta hastighet tills fettet finfördelats .Tillsätt kesella 

och arbeta degen tills en boll bildats .

Låt degen vila kallt 30 minuter i plastfolie .

2)  KAVLA  eller tryck ut degen i en pajform 28 cm i diameter .

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.

3)  FYLLNING :  Blanda kräm fraiche, ägg och ost .

Finhacka basilikan .  Tillsätt den i äggstanningen .

Häll  blandningen i pajskalet .  Dela tomaterna .

Lägg tomater och vindruvor utmed paj - kanten .

* GRÄDDA  mitt i ugnen tills pajen stelnat, 30 - 40 minuter .

Rulla ihop skinkskivorna som strutar och lägg dem i mitten 

ovanpå pajen .  Strö över nötterna .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

torsdag 30 juni 2022

MIN, ROSTADE GRÖNA SPARRIS MED OST OCH PINJENÖTTER, 4 PORT , (lunch/middag )

 


                                         HEJSAN !


NJUT av det gröna när det är som allra skirast .

Detta är en festlig favorit , som tål att ätas för sig själv 

eller som huvudrätt .

DET går också bra att servera dem med en enkel tillagad 

bit fisk eller kött vid sidan om .

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :
500 g färsk grön sparris 

1 msk olivolja

1 tsk flingsalt 

200 g  che'vre  - ost 

1/2 dl pinjekärnor 


SÅ HÄR GÖR DU :

1 )  SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER .

Skölj och bryt av den torra nedersta delen 

på sparrisen .

Skala  sparrisen om den är grov, börja strax 

nedanför toppen och skala nedåt på stjälken .

Lägg sparrisen i en smord ugnsfast form .

2 )  RINGLA över olivolja och flingsalt .

Ta bort det yttre skalet på osten .

Bryt den i bitar och fördela över sparrisen .

3 )  STRÖ över pinjekärnorna .

GRATINERA i övre delen i ugnen ,  ca 8 min.


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !