onsdag 3 augusti 2022

VILD KÖTTFÄRSSÅS MED SPAGETTI , 10 PERS , (lunch/ middag)

  


                                  HEJSAN !

DETTA ÄR EN MUSTIG KÖTTFÄRSSÅS 

MED ROSMARIN OCH VILTSMAK AV ÄLG .

FÖR DEN SOM VILL GÅR NÖTFÄRS LIKA BRA .

SERVERA MED EN GOD SALLAD .


HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg älgfärs eller annan viltfärs

2 msk olja

2 msk tomatpure'

2 gula lökar

6 vitlöksklyftor

2 msk hackad chilifrukt, t ex jalapeno

2 mosrötter

500 g rotselleri

2 burkar passerade tomater (a 400 g)

5 dl vatten

2 msk koncentrerad kalvfond

2 dl rödvin

2 tsk timjan

1 tsk rosmarin

700 g pasta

1 tsk salt + 2 kryddmått svartpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :
1) FRÄS älgfärs och  tomatpure' i omgångar i 1 msk olja .

Lägg åt sidan . 

2)  SKALA och hacka lök och vitlök .  

Kärna ur och finhacka jalapenon .

Fräs lök, vitlök och jalapenon  i 1 msk  olja i en stor gryta

några minuter utan att löken tar färg.

3)  SKALA och riv morot och selleri.

Tillsätt till löken och fräs ytterligare några minuter .

4)  TILLSÄTT  älgfärs , tomater, vatten , fond, rödvin , timjan 

och rosmarin till det frästa . Låt småputtra i 40 minuter .

5)  KOKA  pastan enligt anvisning på förpackningen .

6)  SMAKA av grytan med salt och peppar.


SERVERA med pastan .


SMAKLIG MÅLTID !

och  LYCKA TILL !


tisdag 2 augusti 2022

UGNSOMELETT , 2 PERS (lunch/middag) mm....!

 


                          HEJSAN  !


GODASTE  OMELETTEN  NÅGONSIN !

Flera gånger i veckan gör jag denna  mm..!  

med bacon, eller en god korv ,  blad  och

cocktailtomater och fetaost i olja, - (i glas).


HÄR ÄR RECEPTET :

4 ägg

1 1/2 dl kallt vatten

1 1/2 dl matlagningsgrädde 

eller vispgrädde

3/4 tsk salt


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .

  -  30 minuter i ugnen 

2)  SERVERA  med  knaperstekt bacon, god smakrik korv +

 olika blad och fetaost med kryddor i olja,  (i glas )

Smaklig måltid ! 

LYCKA TILL !

måndag 1 augusti 2022

FISKPAKET MED FÄNKÅL , 4 PORT . ( lunch/middag ) .

 


                                       HEJSAN !


ATT laga fisken i foliepaket är ett jättebra sätt

för att inte få den överkokt .

Nordiska smaker som pepparrot och ansjovis är

alltid gott till fisk, liksom fänkål .

PÅ sommaren går det också bra att lägga paketen 

på grillen . - 30 minuter att laga .


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g vit fiskfile'  t ex gös, torsk , abborre

2 fänkålsstånd ,  strimlade

flingsalt

nymald vitpeppar

12 ansjovisfile'er

2 tsk ansjovisspad

1 dl hackad dill

4 msk smör/margarin

aluminiumfolie för ugn & grill

TILL SERVERING :

färskriven pepparrot

nykokt färskpotatis 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 200 grader .

Lägg fänkålen på folie - arken .

Salta och peppra fisken och 

lägg den ovan ovanpå .

2)  LÄGG ansjovisen på fisken 

och droppa över ansjovisspad.

Strö över dill och klicka på smör .

3)  VIK ihop paketen, se till att 

kanterna sluter tätt så att inget 

rinner ut.  Lägg paketen på en plåt .

4)  BAKA i mitten av ugnen ca 20 min.

Toppa med riven pepparrot och 

Servera med ny-potatis .


SMAKLIG MÅLTID ,   LYCKA TILL !



lördag 30 juli 2022

MIN GODA SOMMARSALLAD , 4 - 6 PORT . (buffe')

 


                               HEJSAN  !


SMAKRIK MIX SOM GÖR SIG PERFEKT PÅ BUFFE'N .

BLANDA GÄRNA OLIKA SORTERS BLAD  .


HÄR ÄR RECEPTET :

400 g grön sparris

80 g rucolasallad 

70 g machesallad

1 dl osaltade cashewnötter

VINÄGRETT :

4 msk olivolja

2 msk balsamvinäger

2 hårdkokta ägg 

4 hackade soltorkade tomater

2 msk finhackad gräslök

salt å peppar


SÅ HÄR GÖR DU ,

1)  SKÄR bort den nedersta delen av sparrisen .

Koka sparrisen i lättsaltat vatten några minuter .

Häll av vattnet .   

Blanda sparrisen med salladen och nötterna.

2)  VINÄGRETT  :  BLANDA olja och vinäger .

Skala och finhacka äggen och blanda med tomat 

och gräslök .

Salta och peppra .

Häll vinägretten över salladen strax före servering .


mm...himla gott , allt tillsammans !

LYCKA TILL !

 


VIT CHOKLAD - PARFAIT MED JORDGUBBAR , 4 - 6 PORT . (efterrätt) .

 


                                           HEJSAN  !


TA FRAM UR FRYSEN EN STUND FÖRE SERVERING ,

OCH GARNERA MED ETT LASS JORDGUBBAR !

GOTT MED KROSSAD DAIM .   mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

5 dl vispgrädde

4 äggulor

3/4 dl strösocker

200 g vit choklad 

1 liter jordgubbar

1 krossad DUBBEL - DAJM 


SÅ HÄR GÖR DU ,

1)  VISPA grädden tjock i en bunke och ställ i kylen .

Vispa äggulor och socker vitt och pösigt .

2)  HACKA och smält  den vita  chokladen över  vattenbad .

Vänd först ner den vita chokladen och sedan grädden 

 i  äggsmeten .   Rör så lite som möjligt .

3)  RENSA och tärna hälften av jordgubbarna smått .

Vänd ner dem i glasskrämen tillsammans med daim-krosset .

4)   HÄLL krämen i en form t ex  15 x 25 cm och frys in 

minst 6 timmar .

5)  TINA  en stund före servering  och dekorera med ett

berg av färska jordgubbar .


LYCKA TILL !




MINA GODA BRYTBRÖD MED SOLIGA TOMATER , 10 BITAR . (frukost/lunch/buffe') .

 


                                     HEJSAN  !


DETTA är ett smakrikt bröd i tjusig butterkaka - modell .

VARSÅGODA  !


HÄR ÄR RECEPTET :

DEG :

25 g smör/margarin

2 1/2 dl mjölk

25 g jäst

1 tsk salt

6 - 7 dl vetemjöl

FYLLNING :
1/2 dl tomatpure'

10 bitar soltorkade tomater

i bitar 

1 dl hackad basilika

2 dl riven västerbottenost 

UGN :  225 GRADER :


SÅ HÄR GÖR DU ,

1) DEG :  SMÄLT smöret i en kastrull, tillsätt

mjölken och värm till 37 grader .

2)  SMULA  jästen i en degbunke, tillsätt degspadet 

och lös jästen .   TILLSÄTT salt, socker och mjöl

och arbeta ihop till en deg .

Låt jäsa ca 35 minuter under bakduk .

3)  FYLLNING :

TA upp degen på mjölat bakbord .

Kavla ut den till en rektangel, ca 30 x 40 cm .

Bred på tomatpure' , strö över tomat och basilika .

Strö över osten och rulla ihop från långsidan som

en rulltårta .

4)  SKÄR  rullen i 10 bitar ,  lägg 2 av dem i mitten 

på en smord springform och resten runtomkring .

Låt jäsa 30 minuter under bakduk .

5)  SÄNK värmen till 200 grader och grädda brödet

till fin färg ca 30 minuter .


LYCKA TILL !

fredag 29 juli 2022

MIN LÄCKRA CHEESECAKE, 10 - 12 BITAR .

 


                                   HEJSAN !


EN  CHEESECAKE  räcker till många .

Den är dessutom  jättegod  att servera

på  sommarfesten, - eller när det passar Dig .


TOPPA  kakan med de bär eller frukt 

som DU själv tycker bäst om .


HÄR ÄR RECEPTET :

175 g smör eller margarin

1/2 dl farinsocker

2 1/2 dl havregryn

2 1/2 dl vetemjöl


FYLLNING 1 :

400 g PHILADELPHIA - ost 

1 dl socker - strö

rivet skal av 1 lime

1 kryddmått salt

1 msk potatismjöl

1 tsk vaniljsocker

3 ägg 


FYLLNING 2 :

3 dl gräddfil

2 msk socker - strö

1 tsk vaniljsocker

ca 5 dl färska hallon

UGN 175  Grader 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMÄLT matfettet i en kastrull .

Tillsätt farinsocker, mjöl och havregryn .

Arbeta samman allt till en deg .

Tryck ut degen i en form med löstagbar kant 

ca 24 cm i diameter .  STÄLL formen åt sidan .


2)  RÖR samman PHILADELPHIA - osten med 

rivet limeskal, socker, salt, potatismjöl  och 

vaniljsocker till en krämig massa .

Tillsätt äggen ett och ett, under fortsatt omrörning .

Rör allt till en jämn smet .

Häll fyllningen i formen ,  - GRÄDDA mitt i ugnen 

i 35 - 40  minuter .


3)  RÖR samman samman gräddfilen med socker och 

vaniljsocker .

Ta ut kakan och och bred blandningen över .

STÄNG AV UGNEN  och ställ tillbaka kakan i 6 - 8 min.

i eftervärmen .


4)  LÅT kakan kallna .

Ansa bären / frukten  och fördela dem över hela kakan .

Förvara den kallt tills den ska serveras .

Vänta med att lägga på bären / frukten 

Tills DU ska servera  kakan .


Så himla fin att titta på  och ännu godare att smaka  !

LYCKA TILL !