torsdag 4 augusti 2022

WRAPS MED RENKÖTT OCH COLESLAW , 6 WRAPS , (lunch/ förrätt) .

 


                                HEJSAN  !


DU kan servera WRAPSEN  som enkel lunch eller matig förrätt .

Rulla med smakrikt renkött och sensommar god vitkål i fullkornstortilla .  

Himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

6 WRAPS

300 g vitkål

2 morötter

1/2 dl gräddfil

2 msk majonnäs

1 1/2 tsk dijonsenap

2 kryddmått svartpeppar

12 skivor rökt renkött

2 dl smakrik ost-riven

1 paket fullkornstortilla bröd (336 g)

1/2 paket ärtskott (40 g)

1 rött äpple tunt skivat 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  ANSA vitkålen, skär bort rotstocken och strimla

den med osthyvel, mandolin eller kniv.

Skala och riv morötterna .

2)  BLANDA  vitkål och morötter .

Tillsätt gräddfil, majonnäs och senap .

Rör om och smaka av med salt och peppar. 

3)  FÖRDELA  renkött och riven ost på varje tortilla

bröd .

Lägg på en klick coleslaw och några ärtskott .

Rulla ihop wrapsen och linda folie eller smörgås- 

papper runt .

Toppa med skivat äpple .


HOPPAS DET SMAKAR ,  LYCKA TILL ! 





MIN GODA PASTAGRATÄNG , (middag ), 6 port .

 


                                  HEJSAN  !


Pasta är bra som är gjort på durumvete 

den har stor andel ägg och lång koktid (11-13 min)

SERVERA med en sallad .


HÄR ÄR RECEPTET :

300 g fullkornsspagetti 

1 gul lök

3 paprikor i olika färger 

1 msk olivolja

1 msk curry

2 dl vatten + 1 hönsbuljongtärning

2 1/2 dl mellangrädde

1/2 tsk salt + 2 kryddmått svartpeppar

1 grillad kyckling

1 dl riven ost


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT  ugnen på 200 grader .

2)  KOKA spagettin enligt anvisning på paketet .

3)  SKALA och hacka löken .

Skölj och skär paprikorna i mindre bitar .

Fräs lök och paprika i olja och curry 1-2 min i 

en stor kastrull .

4)  TILLSÄTT vatten , hönsbuljongtärning och grädde.

Låt småputtra i 10 minuter .

Smaka av med salt och peppar .

5)  LÄGG den kokta spagettin i en ugnssäker form .

6)  PLOCKA köttet från kycklingen, dela det i mindre bitar 

och fördela över spagettin .

7)  HÄLL såsen över spagettin. Strö över den rivna osten .

8)  GRATINERA mitt i ugnen ca 20 minuter .

SERVERA med en sallad med skurna tomater .


SMAKLIG MÅLTID 

och 

LYCKA TILL !


onsdag 3 augusti 2022

VILD KÖTTFÄRSSÅS MED SPAGETTI , 10 PERS , (lunch/ middag)

  


                                  HEJSAN !

DETTA ÄR EN MUSTIG KÖTTFÄRSSÅS 

MED ROSMARIN OCH VILTSMAK AV ÄLG .

FÖR DEN SOM VILL GÅR NÖTFÄRS LIKA BRA .

SERVERA MED EN GOD SALLAD .


HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg älgfärs eller annan viltfärs

2 msk olja

2 msk tomatpure'

2 gula lökar

6 vitlöksklyftor

2 msk hackad chilifrukt, t ex jalapeno

2 mosrötter

500 g rotselleri

2 burkar passerade tomater (a 400 g)

5 dl vatten

2 msk koncentrerad kalvfond

2 dl rödvin

2 tsk timjan

1 tsk rosmarin

700 g pasta

1 tsk salt + 2 kryddmått svartpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :
1) FRÄS älgfärs och  tomatpure' i omgångar i 1 msk olja .

Lägg åt sidan . 

2)  SKALA och hacka lök och vitlök .  

Kärna ur och finhacka jalapenon .

Fräs lök, vitlök och jalapenon  i 1 msk  olja i en stor gryta

några minuter utan att löken tar färg.

3)  SKALA och riv morot och selleri.

Tillsätt till löken och fräs ytterligare några minuter .

4)  TILLSÄTT  älgfärs , tomater, vatten , fond, rödvin , timjan 

och rosmarin till det frästa . Låt småputtra i 40 minuter .

5)  KOKA  pastan enligt anvisning på förpackningen .

6)  SMAKA av grytan med salt och peppar.


SERVERA med pastan .


SMAKLIG MÅLTID !

och  LYCKA TILL !


tisdag 2 augusti 2022

UGNSOMELETT , 2 PERS (lunch/middag) mm....!

 


                          HEJSAN  !


GODASTE  OMELETTEN  NÅGONSIN !

Flera gånger i veckan gör jag denna  mm..!  

med bacon, eller en god korv ,  blad  och

cocktailtomater och fetaost i olja, - (i glas).


HÄR ÄR RECEPTET :

4 ägg

1 1/2 dl kallt vatten

1 1/2 dl matlagningsgrädde 

eller vispgrädde

3/4 tsk salt


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .

  -  30 minuter i ugnen 

2)  SERVERA  med  knaperstekt bacon, god smakrik korv +

 olika blad och fetaost med kryddor i olja,  (i glas )

Smaklig måltid ! 

LYCKA TILL !

måndag 1 augusti 2022

FISKPAKET MED FÄNKÅL , 4 PORT . ( lunch/middag ) .

 


                                       HEJSAN !


ATT laga fisken i foliepaket är ett jättebra sätt

för att inte få den överkokt .

Nordiska smaker som pepparrot och ansjovis är

alltid gott till fisk, liksom fänkål .

PÅ sommaren går det också bra att lägga paketen 

på grillen . - 30 minuter att laga .


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g vit fiskfile'  t ex gös, torsk , abborre

2 fänkålsstånd ,  strimlade

flingsalt

nymald vitpeppar

12 ansjovisfile'er

2 tsk ansjovisspad

1 dl hackad dill

4 msk smör/margarin

aluminiumfolie för ugn & grill

TILL SERVERING :

färskriven pepparrot

nykokt färskpotatis 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 200 grader .

Lägg fänkålen på folie - arken .

Salta och peppra fisken och 

lägg den ovan ovanpå .

2)  LÄGG ansjovisen på fisken 

och droppa över ansjovisspad.

Strö över dill och klicka på smör .

3)  VIK ihop paketen, se till att 

kanterna sluter tätt så att inget 

rinner ut.  Lägg paketen på en plåt .

4)  BAKA i mitten av ugnen ca 20 min.

Toppa med riven pepparrot och 

Servera med ny-potatis .


SMAKLIG MÅLTID ,   LYCKA TILL !



lördag 30 juli 2022

MIN GODA SOMMARSALLAD , 4 - 6 PORT . (buffe')

 


                               HEJSAN  !


SMAKRIK MIX SOM GÖR SIG PERFEKT PÅ BUFFE'N .

BLANDA GÄRNA OLIKA SORTERS BLAD  .


HÄR ÄR RECEPTET :

400 g grön sparris

80 g rucolasallad 

70 g machesallad

1 dl osaltade cashewnötter

VINÄGRETT :

4 msk olivolja

2 msk balsamvinäger

2 hårdkokta ägg 

4 hackade soltorkade tomater

2 msk finhackad gräslök

salt å peppar


SÅ HÄR GÖR DU ,

1)  SKÄR bort den nedersta delen av sparrisen .

Koka sparrisen i lättsaltat vatten några minuter .

Häll av vattnet .   

Blanda sparrisen med salladen och nötterna.

2)  VINÄGRETT  :  BLANDA olja och vinäger .

Skala och finhacka äggen och blanda med tomat 

och gräslök .

Salta och peppra .

Häll vinägretten över salladen strax före servering .


mm...himla gott , allt tillsammans !

LYCKA TILL !

 


VIT CHOKLAD - PARFAIT MED JORDGUBBAR , 4 - 6 PORT . (efterrätt) .

 


                                           HEJSAN  !


TA FRAM UR FRYSEN EN STUND FÖRE SERVERING ,

OCH GARNERA MED ETT LASS JORDGUBBAR !

GOTT MED KROSSAD DAIM .   mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

5 dl vispgrädde

4 äggulor

3/4 dl strösocker

200 g vit choklad 

1 liter jordgubbar

1 krossad DUBBEL - DAJM 


SÅ HÄR GÖR DU ,

1)  VISPA grädden tjock i en bunke och ställ i kylen .

Vispa äggulor och socker vitt och pösigt .

2)  HACKA och smält  den vita  chokladen över  vattenbad .

Vänd först ner den vita chokladen och sedan grädden 

 i  äggsmeten .   Rör så lite som möjligt .

3)  RENSA och tärna hälften av jordgubbarna smått .

Vänd ner dem i glasskrämen tillsammans med daim-krosset .

4)   HÄLL krämen i en form t ex  15 x 25 cm och frys in 

minst 6 timmar .

5)  TINA  en stund före servering  och dekorera med ett

berg av färska jordgubbar .


LYCKA TILL !