måndag 24 april 2023

KESOFRUKOST , 1 PERSON .

 


                      HEJSAN !


GILLAR DU INTE GRÖT KANSKE 

DET ÄR GODARE MED KESO ?

En gång i tiden åt jag det här nästan varje frukost när 

jag arbetade på SUS , då höll jag mig fram till lunch .

SÅ VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g keso

1 apelsin 

1 kli kex

1 skiva fullkornsbröd med 

lätt, mjukost och skivad 

röd paprika 

Te eller kaffe  * te - nypon, frukt, eller vanligt te)

HOPPAS DET SMAKAR !



               

MINA, BÄSTA MELLANMÅL , 1 PERSON . BRIEOST MED ....

 

                          HEJSAN  !


BRIEOST  med rostade nötter och björnbär 

HÄR ÄR RECEPTET :

75 g Brieost 

1/2 dl blandade rostade nötter & frön t ex 

pumpafrön, cashewnötter, pistagenötter,

eller mandel

5 björnbär 

SÅ HÄR GÖR DU :

1) LÄGG osten på en tallrik och toppa med 

rostade nötter & frön och björnbär .

SÅ HIMLA GOTT,  &  NJUT.

HOPPAS DET SMAKAR !

söndag 23 april 2023

MIN APRIKOSLÄNGD MED VANILJ , 10 portioner .

 

                     HEJSAN  !


Detta  är  en  saftig  kaka  med god fruktsmak ,

som bakas i en avlång  brödform .

Varsågoda !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 1/4 dl rapsolja / solrosolja

1 burk konserverade aprikoser ca 400 g

avrunna och grovhackade

1 tsk vaniljsocker

1 1/4 dl strösocker

1 dl lättyoghurt, naturell

1 ägg

3 dl vetemjöl 

1 tsk bakpulver

1 tsk florsocker till garnering 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  VÄRM UGNEN TILL  180 GRADER ,  VARMLUFT  160  GRADER .

Klipp ut ett bakplåtspapper och lägg i en avlång brödform som rymmer ca 

1 1/2 liter .

Pensla kanterna med lite olja .

2) BLANDA  olja, aprikoser, vaniljsocker, strösocker och yoghurt .

Vispa upp ägget och blanda i .

Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och blanda ihop till en smet .

Häll den i formen .

3)  GRÄDDA  kakan i nedre delen av ugnen tills den har fin färg och

är genomgräddad , 45 - 50 minuter .

4)  STJÄLP upp kakan och låt den svalna på galler .


LYCKA TILL !


fredag 21 april 2023

MINA GODA PÄRON - & KARDEMUMMARUTOR Ca 24 bitar . mm...!

 

                          HEJSAN  !


HELGENS  KAFFEKAKA  !

Nu var det längesen  !

enkel , men ändå festlig .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 burk konserverade päron , ca 800 g

2 ägg 

2 3/4 dl strösocker 

2 tsk bakpulver 

2 tsk vaniljsocker

5 dl vanligt vetemjöl

100 g smör,  smält

1 dl mjölk

1 dl sockerlag (juice från päronburken)


GARNERING :

1 - 2 tsk stötta kardemummakärnor

10 hackade sötmandlar 


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SÄTT UGNEN PÅ  200 GRADER .

Skär päronen i smala klyftor och låt dem rinna av i ett durkslag .

Häll sockerlagen i ett glas .

2)  VISPA ägg och socker pösigt i en bunke .

Blanda ihop bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl i en bakbunke .

Rör ner mjölblandningen , smör, mjölk och sockerlag i äggsmeten .

Vispa ihop allt till en slät smet .

3) HÄLL SMETEN i en långpanna ca 26 x 30 cm , 

klädd med  bakplåtspapper .

4)  LÄGG ut päronbitarna på smeten .

Strö över kardemumma och sötmandel .

5)  GRÄDDA KAKAN mitt i ugnen i ca 30 minuter.

Låt kakan svalna i formen innan DU skär den i rutor .

SERVERA  gärna rutorna med en klick vispad grädde

eller  vaniljsås .


TREVLIG  HELG !




DAGENS LUNCH ; VANILJYOGHURT MED BLÅBÄR ELLER JORDGUBBAR - FRYSTA /TINADE, 1 PERSON .

 

                   HEJSAN !


Idag blir det den godaste yoghurten av dem alla !


HÄR ÄR RECEPTET :

BLANDA  2 dl grekisk yoghurt med 1/2 msk vaniljpulver .

SERVERA  med  2 msk hela linfrö  och 

1/2 dl hackad mandel+ 1/2 - 1 dl , Mauds musli.

TOPPA  med frysta eller färska 

blåbär eller småjordgubbar ca 1 dl .


HOPPAS DET SMAKAR !



torsdag 20 april 2023

KLIPPTA POTATISFRALLOR, 30 ST .Saftiga och mm....jättegoda !

                 HEJSAN !

KLIPP DEGEN I BITAR MED EN SAX  SÅ 

FÅR VARJE FRALLA SIN EGEN FORM 


HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl vatten

50 g smör/margarin

2 dl havregryn

50 g jäst

3 dl fingervarm  mjölk

2 tsk salt

250 g rå potatis, riven

1/2 dl ljus sirap

13 - 14 dl vetemjöl special 


SÅ HÄR GÖR DU :

1) KOKA UPP vattnet och tillsätt

smör och havregryn .

Blanda  ihop det till en gröt 

och låt det svalna .

2)  SMULA NER  jästen i en bunke 

och  och  lös  upp  den i mjölken .

Tillsätt gröten, salt, potatis, sirap och

vetemjöl special , lite i taget .

Blanda ihop allt till en smidig deg  och 

knåda den kraftigt i några minuter ,

Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timma .

3)  KNÅDA IGENOM  degen på ett mjölat 

bakbord.

Strö lite vetemjöl över ytan .

Klipp ca 30 bitar av degen med en sax .

Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

4)  LÅT DEGEN jäsa under bakduk i 30 min.

SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER .

5)  GRÄDDA BRÖDEN mitt i ugnen i  9 - 12 min .

Låt dem svalna på galler .


LYCKA TILL !



MORMORS GODA TEKAKOR , 12 STYCKEN , NYBAKAT TILL FRUKOST ! mm...så goda , lättbakade .

 


                      HEJSAN  !

BAKA   ett snabbt och gott bröd på morgonkvisten 

när resten av familjen fortfarande sover .

DE vaknar garanterat när doften av nybakat sprider sig .

DET blir ett härligt och mjukt bröd som nästan smälter 

i munnen .


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör

4 dl mjölk

50 g jäst

1 tsk salt

2 msk strösocker(går åt i jäsningen)

ca 11 dl vetemjöl - special


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SMÄLT SMÖRET  i en kastrull ,  häll i mjölken och värm 

blandningen till 37 grader .

Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölkblandningen .

2)  TILLSÄTT SALT , socker och  vetemjöl ,  lite i taget .

( spara mjöl till utbakningen )

Blanda  till  en  smidig  deg .

3)  HÄLL UPP  lite  varmt  vatten  i  diskhon  och  ställ

degbunken  i  vattnet .

Låt  degen  jäsa  övertäckt  i  10  minuter .

4)  SÄTT UGNEN PÅ  250 GRADER  .

5)  TA  UPP  DEGEN  på  mjölat  och  arbeta  den  smidig .

Dela  degen  i  12 delar  och  forma  dem  till  tekakor .

Lägg  dem  på  en  bakplåtspappersklädd  plåt  och  nagga

tekakorna  med  en  gaffel .

6)  LÅT BRÖDEN JÄSA  under  bakduk  i  10  minuter .

(utan vatten)

7)  GRÄDDA DEM  i  nedre  delen  av  ugnen i  6 - 8 min .

SERVERA , när de svalnat något , med smör, och ost + blad  !

och kaffe ,  mm... Himla gott !


LYCKA  TILL !